Cea mai mare explozie solara din ultimii patru ani, a avut loc marti, 9 august, insa nu va avea efecte grave asupra Pamantului, spun cercetatorii. „A fost o explozie mare (…) Suntem norocosi, pentru ca locul unde a avut loc furtuna nu era pe partea dinspre Pamant, asa ca nu vom resimti efectele„, a declarat Joe Kunches, cercetator la National Oceanic and Atmosphere Administration (NOAA), centrul de predictie a vremii spatiale.
Plasma explulzata din corona Soarelui nu se indreapta spre Pamant, insa unele comunicatii radio au fost bruiate de un val de protoni veniti dinspre Soare. Explozia solara de marti a inceput cu putin inainte de ora 11 si a fost clasificata in clasa X6.9, pe o scara cu trei clase cu care expertii masoara intensitatea furtunilor solare. Cea mai puternica furtuna solara este clasa X, in timp ce C reprezinta exploziile slabe, iar M, cele medii.
Explozia este cea mai mare din ciclul actual al Soarelui, pana acum, care a inceput in 2008 si va dura pana in jurul anului 2020. Activitatea solara se creste si se linisteste in timpul unui ciclu de 11 ani. Steaua noastra va ajunge la un maxim de activitate in 2013.
„Aceasta explozie solara are o magnitudine de X6.9, adica a fost de trei ori mai mare decat cea mai mare de pana acum, din acest ciclu solar, care a avut X2.2, de pe 15 februarie 2011„, au explicat cercetatorii de la Observatorul Dinamicii Solare de la NASA, care monitorizeaza Soarele.
Furtunile solare sunt cauzate de activitatea intensa a campului magnetic al Soarelui si sunt evenimente obisnuite. In cazul in care plasma expulzata ajunge langa Pamant, ea va satura campul magnetic terestru si va afecta functionarea satelitilor de pe orbita, si prin urmare a telecomunicatiilor si tehnologiei moderne.