TIMISOARA. Opiniatimisoarei.ro va anunta in urma cu un an si jumatate, in exclusivitate, ca o bucata de autostrada, de aproximativ 15 km, de pe lotul 2 Lugoj – Deva, va fi cea mai scumpa facuta vreodata in Romania. Aceasta intrucat constructorii s-au trezit ca ar mai avea de facut niste tuneluri pentru ursi si niste viaducte ce nu fusesera prinse in contractul initial, iar asta insemna ca tronsonul total sa ajunga la aproximativ 300 de milioane de euro. In acest moment, pe Lotul 2 se circula de la Traian Vuia pana la Margina, pe aproximativ 10 km. Spre Holdea, soseaua de mare viteza mai are 2 km de asfalt finalizati, care se opresc in camp.
Constructorul a cerut CNAIR scoaterea segmentului cu tuneluri din contract si relicitarea portiunii de cca 15 km.
Cum s-a ajuns la asta? Acordul de Mediu revizuit in anul 2013 pentru Autostrada Lugoj – Deva, dupa ce statul semnase deja contractul cu constructorul italian Salini Impregilo, a impus pe sectiunea E a lotului 2 (intre Margina si Holdea) executia de lucrari suplimentare fata de contractul aflat deja in derulare: doua tuneluri in locul unor sapaturi, prelungirea unui viaduct si includerea unui viaduct nou.
Valoarea lucrarilor suplimentare, inclusiv a faimoaselor ecoducte -„tuneluri pentru ursi”, se ridica la 798 milioane de lei (circa 170 de milioane de euro). Lucrarile suplimentare ar fi crescut valoarea totala a lucrarilor de pe lotul 2 la 1,36 miliarde de lei. Adica in jur de 300 de milioane de euro.
Pentru ca aveau o valoare peste limitele legale acceptate, CNAIR a trebuit sa scoata lucrarile pentru tuneluri din contractul cu Salini-Impregilo si sa le liciteze separat.
„Suntem in faza finala de realizare a documentatiei. Intr-o luna va fi trimisa spre validare la Agentia Nationala de Achizitii Publice (ANAP) iar in doua luni ar putea fi publicata in SEAP„, spuneau cei de la CNAIR in aprilie 2018.
Astazi, in 29 noiembrie, la 7 luni distanta de acel moment, ministrul demisionar al Transporturilor, Lucian Sova, aflat intr-o vizita fulger pe santierele de pe Autostrada Lugoj – Deva, anunta ca, pana la Craciun se scoate la licitatie segmentul E de pe Lotul 2 si, poate, in primavara anului viitor va exista si un castigator.
„Compania de drumuri pregateste documentatia pentru a respecta Acordul de Mediu dat. Nu mai asteptam alte modificari ale Acordului de Mediu. Am asteptari de la Companie ca in cursul acestui an sa scoata pe SEAP si licitarea acelui segment asa zis <E>. Pana atunci sper sa descopar ca cei de la COMSA se vor fi mobilizat suficient de bine ca macar in situatia in care vom deschide lotul 4 sa avem descarcare la capatul lotului 3 incat sa mai folosim cei 20-25 de kilometri de autostrada. Probabil ca in primavara anului viitor vom avea declarat castigatorul si la acea sectiune E si se vor incepe lucrari care, sigur, sunt foarte complicate, e vorba de niste tuneluri, dar lucrari pe care ca trebui sa le terminam pentru a inchide acest segment… Am cerut Companiei inca din primavara sa consolideze segmentul de drum national. Probabil ca va fi nevoie de un management al traficului mai intens. Aici, probabil, atat Politia Rutiera, cat si autoritatile locale au rolul lor„, a declarat ministrul demisionar al Transporturilor, Lucian Sova, aflat intr-o vizita pe loturile 3 si 4 ale Autostrazii Lugoj – Deva aflate inca in lucru.
Asadar, acest segment de pe Lotul 2 va ramane nefacut pentru o buna bucata de vreme, chiar si dupa ce vor fi deschise circulatiei loturile 3 si 4, ale caror inaugurari sunt prevazute pentru cel tarziu iulie anul viitor.
Cu alte cuvinte, din 2019, soferii care vor dori sa ajunga de la Timisoara la Deva si mai departe la Sibiu vor avea un traseu frant pe autostrada. Acestia vor veni pe soseaua de mare viteza dinspre Timisoara, vor cobori la Margina, se vor urca pe drumul national DN68A, vor merge in coloana pret de 15 km pana cand se vor putea urca din nou pe autostrada catre Deva, la Holdea.
Pareri
Ma mir ca asta mai iasa la vedere, restul PSD-istilor se ascund ca (cu) sobolanii!!!
În Austria s-a construit tunelul Bosrucktunnel
cu lungimea 5,5 km la cele mai exigente stadare care se cer astăzi în lumea civilizată cu suma de 321 milioane. S-au excavat un milion de metri cubi transportat de 70 0000 basculante in 4 ani. Vă puteți imagina cât poate dura la noi o asemenea lucrare și cât poate CIUMA ROSIE să fure la așa un proiect ?? Vă spun eu cel puțin 500 de milioane durată de construcție 10 ani și garanție până la prima ploaie.