Cea mai usoara bicicleta pliabila din lume, idee nascuta in Romania, realizabila in Londra

Hummingbird este bicicleta lansata, recent, de doi tineri romani, Petre Craciun si Ligia Stan, pe platforma de crowdfunding Kickstarter.com. Cei doi au vorbit pentru StartupCafe despre cum a aparut ideea acestui produs, care este strategia de business din jurul lui si la ce proiecte mai lucreaza.

Ideea de a crea o bicicleta pliabila si foarte usoara a aparut cu ceva ani in urma, cand cei doi tineri locuiau la Bucuresti, la etajul patru, „intr-un bloc cu un lift minuscul„, isi amintesc ei. Iar cea mai usoara bicicleta pliabila pe care au gasit-o pe piata, la momentul respectiv, avea 10 kilograme.

Cati va ani mai tarziu ideea a inceput sa prinda contur.  Petre Craciun era stundent la o facultate de modelmaking, in Anglia. „Aveam un atelier si totul la indemana, asa ca am inceput sa schitez si sa lucrez la concept. Asa am ajuns sa construiesc o bicicleta pliabila de 6,5 kilograme, din fibra de carbon” – care a devenit apoi proiectul lui de licenta.

Pentru a putea dezvolta si mai mult proiectul Ligia si Petre au apelat la un studia de productie londonez,  UNIT9, al carui co-fondator, Piero Frescobaldi, s-a implicat si el in dezvoltarea Hummingbird.

Studioul UNIT9 a fost lansat in 1997, la initiativa a trei antreprenori Tom Sacchi, Piero Frescobaldi si Yates Buckley. „Ei au inceput pe vremea cand <<digital>> nu insemna mare lucu si au incercat sa fie mereu cu un pas inaintea pietei. Momentan eforturile UNIT9 se concentreaza pe <<Virtual Reality>> (realitate virtuala), Oculus Rift si experiente interactive. Este un studio mai deosebit – in fiecare luna se lanseaza 10-20 proiecte de la filme, site-uri pana la experiente cu realitate virtuala„, explica Ligia Stan.

Revenind la produsul lor, bicicleta Hummingbird, ea spune ca, momentan, planul nu este de a face profit prin vanzarile de pe Kickstarter, „vrem doar sa afle lumea de noi si sa primim primele feedbackuri reale de la utilizatorii care chiar au mers pe bicicleta Hummingbird„.

Preturile la care estimeaza ca vor lansa produsul in piata de la 1.550 de lire si ajung pana la 1.890 de lire (potrivit datelor afisate pe platforma de corwdfunding). Costurile de productie ajung cam la 60 – 70% din preturile afisate pe Kickstarter(fara TVA), precizeaza Ligia. Bicicleta va fi disponibila in urmatoarele culori: galben, rosu, negru sau simplu – fibra de carbon si va avea doua versiuni: single-speed (o singura viteza) si 5-speed (cinci viteze) si doua tipuri de roti – 16 inch si 20 inch.

Cei doi tineri au anuntat ca au deja un partener de productie, un prototip viabil si vor incepe productia la sfarsitul lunii noiembrie, dupa ce vor avea design-ul final pentru productie si bicicleta va trece testele de siguranta pentru certificarile Europene, primele produse urmand a fi livrate in vara anului urmator.

Toate piesele care implica fibra de carbon vor fi construite in Marea Britanie, iar rotile si alte cateva componente vor fi comandate din Asia. Asamblarea si constructia bicicletei finale se va face in Marea Britanie, avem un partener cu experienta in lucrul cu fibra de carbon care ne va ajuta cu tot ce tine de productie”, spune Ligia Stan.

Tinta lor ar fi sa vanda circa 1.000 de biciclete in primul an de la lansarea pe piata

Ne concentram toate eforturile pentru campania de Kickstarter, iar apoi pe productie. Ideal ar fi ca in viitor sa aparem si in magazine. Nu credem ca vom avea nevoie de o investitie in viitorul apropiat (n.red. din partea altor investitori privati), banii din Kickstarter ne asigura productia pentru numarul de biciclete vandute. Bineinteles, usile sunt deschise pentru posibile colaborari si investitii, nu excludem nicio optiune„, mai afirma Ligia.

Cat despre alte proiecte de viitor, ea marturiseste ca si-ar dori sa construiasca o bicicleta si mai usoara, de circa 4-5 kilograme, care sa fie „cea mai usoara bicicleta din lume, nu doar cea mai usoara bicicleta pliabila„. De asemenea, lucreza si la o varianta de biciclieta pliabila usoara care sa aiba roti mai mari si sa poata deveni si mai compacta atunci cand este pliata.

Avem multe idei. Speram sa crestem business-ul si sa ajungem sa le putem pune in aplicare„, declara Ligia Stan.

Mai multe pe startupcafe.ro

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.