Cea mai veche cladire simbol din Timisoara primeste un cadou ‘sanatos’ de Craciun!

TIMISOARA. La cei 568 de ani ai sai, cea mai veche cladire din Timisoara, Castelul Huniade, era totodata si printre cele mai ”bolnave”. Subrezit de vreme, edificiul devenise un adevarat pericol si riscam sa pierdem una dintre piesele cele mai spectaculoase din zestrea de imobile valoroase ale orasului.

Inca din anul 2006 au inceput lucrarile de consolidare a Castelului Huniade din Timisoara si de atunci se tot lucreaza, cu intreruperi, mai ales din cauza birocratiei. In timpul sapaturilor a fost descoperita o fisura imensa pe zidul de nord-vest, iar acesta trebuia dezmembrat caramida cu caramida si reconstruit. Numai ca, din nou, avizele de la Ministerul Culturii au intarziat aproape jumatate de an.

Recent, muncitorii s-au apucat din nou de treaba si, pana la Craciun, Castelul va fi ”sanatos”. Va fi finalizata complet consolidarea, caci la final de an expira si termenul de realizare a acestei prime etape de reparare a batranului edificiu.

castel-huniade-lucrari (60)

Se lucreaza la zidul din partea de nord-vest si in acelasi timp se lucreaza si la repararea acoperisului. Termenul de finalizare este luna decembrie, anul acesta”, a declarat Dragosalv Suici, directorul adjunct al Muzeului Banatului.

Dar acest lucru nu inseamna ca de anul viitor vom putea reintra in Castel si vom vizita acolo expozitiile Muzeului Banatului. Urmeaza ca intreaga cladire sa reintre in santier ca sa fie reabilitata, incapere cu incapere, zid cu zid, holuri, sali, tencuiala.

Consiliul Judetean Timis nu are bani pentru reabilitarea Castelului Huniade. Costurile se ridica la sume cu sapte zerouri si nu ne vom putea permite. Vom incerca sa accesam fonduri europene pentru aceasta a doua etapa de reabilitare a Castelului”, a declarat Florian Zanfir, vicepresedintele Consiliului Judetean Timis.

Numai anul acesta, Consiliul Judetean Timis a alocat pentru lucrarile de la Castelul Huniade suma de 2,8 milioane de lei.

castel-huniade-lucrari (27)

In urma cu aproximativ patru ani, fosta administratie judeteana a prezentat un proiect de reabilitare a Castelului Huniade, proiect care presupunea inclusiv amenajarea unui lift exterior in curtea imobilului din plin centrul Timisoarei.

Actuala administratie, insa a anuntat anul trecut ca proiectul nu mai corespunde, astfel ca va trebui facut un altul. Deocamdata se lucreaza la acesta, astfel incat sa fie gata pana in momentul in care se vor putea depune proiecte pentru accesarea de fonduri de la Uniunea Europeana.

Dupa momentul in care vom atrage banii europeni si vom finaliza si licitatia, estimam ca lucrarea va dura aproximativ doi ani, daca lucrurile merg bine si nu vom mai gasi si alte nereguli, cum s-a intamplat in prima etapa, cea de consolidare, cand a fost gasita fisura in zid”, a declarat Dragoslav Suici.

In momentul in care intreaga lucrare va fi reabilitata, colectiile, care acum sunt depozitate in incaperi ale Castelului Huniade, vor trebui mutate. Deocamdata, Consiliul Judetean Timis a gasit o locatie, in fosta Unitate Militara de la Giroc, insa nu se stie daca aceasta va fi suficient de incapatoare pentru sutele de mii de piese valoroase.

Castelul Huniade a fost construit intre anii 1443 – 1447 de catre Ioan de Hunedoara, pe ruinele unui vechi castel din secolul al XIV-lea, construit in timpul domniei regelui Carol Robert de Anjou.

FOTO: Virgil Simonescu

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Normal, pt o cladire istorica nu sunt bani de restaurare dar pentru constructia de biserici si catedrale sunt. RUSINE!!