Atat ceaiul, cat si cafeaua, au un numitor comun. Cele doua bauturi pe care le savuram zi de zi contin cafeina. Ba mai mult, un ceai negru, mai concentrat, poate sa contina mai multa cafeina decit o cana cu cafea.
Potrivit specialistilor, teina din ceai si cafeina din cafea sunt de fapt una si aceeasi substanta. Teina a fost descoperita pentru prima data in anul 1827. Dupa mai multi ani, aceeasi cercetatori au stabilit termenul comun de cafeina, atunci cand au realizat ca nu sunt diferente intre cele doua substante. O ceasca cu ceai negru, obtinut prin scufundarea ceaiului in apa timp de aproximativ 4 minute, contine de la 40 la 100 miligrame de cafeina, in timp ce o infuzie de trei minute are intre 20 si 40 miligrame. Comparativ, o cana de cafea contine intre 60 si 80 de miligrame.
”Evident ca noi recomandam consumarea ceaiului, de orice fel, insa ramane la alegerea fiecaruia daca va consuma ceai sau cafea. Ceaiul are mai multe proprietati si se foloseste si ca medicament, pentru diferite boli”, ne-a declarat vanzatoarea unui magazine de produse naturiste din Timisoara.
In acest moment, studiile stiintifice arata ca este preferabil sa se consume ceai in loc de cafea, pentru ca este mai sanatos pentru organism. Ceaiul si nu ne referim la cel din plante, ci ceaiul verde si cel negru contin o substanta antioxidanta, numita polyphenol, care are proprietati anticancerigene si previn bolile de inima. Ceaiul negru si ceaiul verde provin din aceeasi planta, dar care este preparata in mod diferit. Avand in vedere ca o cantitate importanta de polyphenol este distrusa in timpul procesarii ceaiului negru, ceaiul verde este de departe cel mai sanatos.
De cealalta parte, de-a lungul timpului, cafelei i s-au atribuit numeroase efecte negative aspra organismului. Cu toate acestea, cercetarile arata ca nu este atat de periculoasa daca este consumata in cantitati moderate. Sunt si efecte pozitive ale consumului de cafea, care nu trebuie uitate. Atunci cand este consumata in cantitati mici, cafeina mareste gradul de concentrare. Cafeaua este probabil cea mai concentrata sursa de cafeina din alimentatie. Daca s-ar face o lista comparativa a efectelor benefice ale celor doua bauturi, ceaiul ar castiga. Nu este insa nevoie ne impunem sa bem numai ceai, cand putem savura ambele arome, fara probleme. Desigur, in cantitati reduse si sa nu abuzam de ele.