TIMISOARA. Consilierii locali s-au adunat la Primarie pentru un plen festiv in care au vrut sa aduca un omagiu celor care in 1989 au luptat pentru libertate. Alaturi de consilieri au venit in sala si revolutionari din toate asociatiile din Timisoara.
Sedinta a inceput cu intonarea imnului national, dar si a imnului Timisoarei, dupa care s-au tinut momente de reculegere in memoria eroilor rapusi de gloante in Decembrie 89 si. Primul chiar dupa imnuri, in amintirea celor decedati in zilele Revoltei de la Timisoara si a liderilor revolutionarilor plecati in luma dreptilor.
„Spre mandria noastra, au fost cetateni ai orasului nostru care au avut curaj sa iasa in strada si sa declanseze acea scanteie de la care a inceput Revolutia. Din nefericire, a fost inevitabil sa se piarda vieti omenesti si trebuie sa purtam in continuare toata compasiunea urmasilor celor au murit in acele zile. Din nefericire, unii din cei care au avut curaj au ramas mutilati, din fericire altii au reusit sa scape teferi. Fata de toti noi trebuie sa nutrim vesnic sentimente de recunostinta macar o data pe an si sa ii aniversam, sau am putea spune chiar sa ii comemoram. Eu vreau sa adresez direct celor care au luptat in Revolutie, si sunt aici de fata cu noi, mesajul de pretuire din partea cetatenilor Timisoarei, a institutiei primariei, a consilierilor si a mea, sa le multumesc, sa le urez sa fie sanatosi si sa aiba parte de satisfactii in viata. Fie ca spiritul Timisoarei sa ramana viu„, a spus primarul Nicolae Robu
Au urmat discursurile revolutionarilor, care au tinut sa reaminteasca faptul ca la Timisoara a fost o Revolutie si nu o lovitura de stat asa cum au sustinut unii pe la posturile nationale de televiziune.
Scandalul a plecat insa de la faptul ca Ioan Eremia, director al Operei in 1989, a spus ca o parte dintre cei care au primit titlul de cetatean de onoare al Timisoarei ar fi fost colaboratori ai Securitatii, chiar si printre oamenii care au lucrat cu el la Opera. A fost scanteia de care a fost nevoie pentru ca revolutionarii sa se ridice in picioare si sa ceara sa i se ia microfonul lui Ion Ieremia, dar si sa fie scos din sala.
„Am fost facuti de rusine pe toate televiziunile. In data de 14 s-a spus ca s-a incercat o lovitura de stat la Iasi si a doua zi s-a inceput in Brasov, atunci sa ni se raspunda cum de in data de 15 seara noi luam bataie in Maria? Asta vreau sa ii intreb pe istorici. Avem nevoie de procurori sa faca lumina in dosarul revolutiei. Daca ar veni procurorii sa vorbeasca cu noi, atunci ar afla mai mult adevar….Domnului Eremia, ii raspund eu. In 89 el a facut afirmatia ca subalternii lui erau informatori. Daca subalternii dansului erau informatori, dansul ce era?Dansul a tinut usile la Opera inchise. Au tinut usile inchise si noi a trebuit sa dam cu picioarele in usa„, a spus revolutionarul Nicolae Adam.
Dupa potolirea celor care s-au certat, un alt revolutionar, Tudorin Burlacu, a cerut primarului sa ia in calcul crearea in cadrul Primariei a unui departament al Revolutiei, in care sa se regaseasca toate asociatiile revolutionarilor.
Pareri
Gunoaielor de revolutionari…daca va iubiti tara renuntati la toate drepturile primite ca revolutionar! Sa va fut…sper sa muriti toti cat mai repede ca sa nu va mai platim din banul public! Cel mai corect ar fi un referendum si sa supunem la vot daca voi si parlamentari sa aveti privilegii apeciale