Ceasul lui Gagarin, patch-ul lui Dumitru Prunariu sau primul ziar care a transmis stirea despre primul om ajuns in spatiul cosmic. Expozitie in premiera pentru Romania la Muzeul National al Banatului, marca Initiativa in Educatie. Foto

TIMISOARA. Muzeul Banatului din Timisoara gazduieste o expozitie in premiera nationala, una dedicata spatiului cosmic, care se adreseaza in primul rand copiilor, insa si cei mari vor fi cuceriti.

Cosmoteca deSemne spatiale„ este o expozitie structurata pe trei sectiuni, care aduce la Timisoara obiecte inedite care au legatura cu spatiul, si a carei inaugurare, miercuri seara, a fost facuta in prezenta unei multimi de copii, insotiti de profesori sau parinti. Deschiderea a avut loc pe ritmurile muzicale ale celor de la Incanto Quartetto, dar organizatorii au avut si o surpriza pentru cei prezenti: o interventie online a cosmonautului roman Dumitru Prunariu, aflat la o conferinta in Azerbaidjan.

 

In cadrul expozitiei, vizitatorii vor putea vedea carti postale care au ajuns in spatiul cosmic si inapoi pe Terra, si care au fost stampilate pe Statia Spatiala Internationala, ori timbre cu diferite tematici. Ultimele doua sectiuni aduc in prim-plan piese istorice, iar cateva vor fi prezentate in premiera mondiala.

Si in partea de astrofilatelie sunt piese unicat in lume, dar cu siguranta ceea ce nu a mai fost expus niciodata in Romania, si din cunostintele mele nici in lume, si am vazut cateva muzee de spatiu din lume, sunt niste stampile exact de la Oficiul Postal Militar Secret din Baykonur, niste panglici, e greu de tradus din limba engleza, pentru ca in Romania nu avem terminologia pentru genul acesta de colectii. Sunt ‘memorabilia’, sunt piese legate de astronautica, bucati de nava spatiala. Avem un film care a fost trimis Ambasadei Americii din Romania pentru promovarea misiunii Apollo 11, in 1969, sunt ziare de epoca. Este un ziar dintre cele 10, sau poate mai putine, pe care le-a avut la bord domnul Dumitru Prunariu, unul din ele este aici. Sub este fotografia cu dansul cu un exemplar din cele cateva. Sunt ziare de epoca, de exemplu Informatia Bucurestiului, unul dintre primele ziare din lume care a scos o editie speciala la cateva ore dupa ce primul om ajungea in cosmos, Yuri Gagarin. Absolut toata presa, 99,9% din presa lumii a anuntat evenimentul in 13 aprilie, aici avem expus un original, din 12 aprilie, practic, la cateva ore de cand Moscova daduse publicitatii faptul ca un om este in cosmos. Veti vedea o pagina de almanah, in 1882 daca nu ma insel, care promova cartea lui Jules Verne, despre care stim ca l-a inspirat pe Herman Oberth, romanul nostru, considerat parintele astronauticii, si care, la randul sau, i-a invatat pe cei care au creat rachetele cu care s-a ajuns pe luna. Sunt o gramada de obiecte istorice, unicat, prima data expuse, si eu sper ca vor fi o inspiratie pentru copii, si pentru copiii din noi„, spune Alec Bartos, presedintele Comisiei de Astrofilatelie a Federatiei Filatelice Romane.

Expozitia este gazduita de Muzeul National al Banatului si organizata de Asociatia Initiativa in Educatie.

Vizitatorii vor putea afla detalii despre exponate in timpul tururilor ghidate, vor avea parte de concerte sau de diferite ateliere, dar si de multe surprize. Printre exponate se afla si replici in miniatura ale mai multor rachete spatiale, dar si un costum de astronaut.

Ne bucuram foarte tare ca putem organiza aceasta expozitie pentru ca ne-am propus de la inceput sa cream contexte prin care copiii sa descopere istoria intr-un mod diferit si sa realizam medierea culturala pornind de la obiecte istorice cu insemnatate. Cu aceasta ocazie, copiii vor descoperi misiuni spatiale, dezvoltarea stiintei, dar imbinam si arta, pentru ca Alec Bartos este artist si ne incanta cu lucrarile sale.
Proiectul pe care il desfasuram se numeste ‘Spatiul de cultura’ este un proiect amplu, cultural, dar cu o componenta educationala importanta. Pe parcursul proiectului au loc diferite activitati, asa cum este si expozitia. In cadrul ei, vom desfasura tururi ghidate pentru copii, dar si activitati de lectura, poezie, scriere creativa, lucru manual si o multime de alte surprize, cu tema spatiului. Imbinam stiinta cu arta si alegem spatiul ca tema care ne ghideaza pasii. mai avem locuri, chiar daca primele 1000 deja ocupate, vom continua timp de 2 luni sa organizam, in perioada expozitiei, activitati. Asa ca, de fiecare data cand va exista un grup sau o clasa doritoare sa participe, vom deschide in continuare aceasta invitatie si vom lasa posibilitatea de a se inregistra, De asemenea, in perioada weekend-ului, familiile sunt asteptate la Muzeu sa descopere exponatele„, spune profesorul Andrada Mazilu, coordonatoarea proiectului din partea Asociatia Initiativa in Educatie.

Si pentru Muzeul National al Banatului, expozitia reprezinta o premiera si un motiv de mandrie.

Este o premiera pentru ca sunt foarte multe obiecte unicat, la nivel mondial. Si prin acest lucru este o premiera. Si mai este o premiera, pentru ca, spre exemplu, avem ateliere in 4 limbi. In cadrul expozitiei se desfasoara tot felul de ateliere, de serate muzicale, de recitaluri ale unor artisti, de intalniri cu scriitori, cu specialisti in tot ceea ce avem aici, in timbre, in jucarii spatiale. Si prin toate astea e o premiera.

Si mai este o premiera prin faptul ca in Muzeul National al Banatului nu a mai fost o expozitie pe tematica aceasta. Si cu atat mai putin dedicata copiilor. Este fascinanta pentru toti, dar pentru copii este ceva cu totul special. Si eu am aflat lucruri noi„, spune muzeograful Corina Cranciova din cadrul Muzeului National al Banatului.

Expozitia va fi deschisa publicului in perioada 4 octombrie – 27 noiembrie 2023, si poate fi vizitata in Bastionul Theresia la etajul 1.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.