Ceausescu s-a prabusit cu avionul! 10 lucruri pe care, poate, nu le stiai despre fost presedinte al Republicii Socialiste Romania

Unul dintre cei mai controversati lideri romani, fostul presedinte al Republicii Socialiste Romania, Nicolae Ceausescu a ramas in istoria colectiva drept un personaj perceput diferit. Cultul personalitatii dezvoltat de acesta si obsesia propriei imagini au facut ca evenimentele istorice din perioada comunista sa ramana de multe ori incerte. Pe langa informatiile „fabricate” despre viata sotilor Ceausescu, au fost dezvaluite ulterior, de persoane din anturajul acestuia, si detaliile mai putin auzite in randul poporului.

Cu o cariera politica aflata intr-o continua ascensiune, tanarul Nicolae devine membru al Uniunii Tineretului Comunist (UTC) din Romania in 1933, urmand ca la 27 de ani sa ocupe functie de conducere a UTC, dar si in Comitetul Central (CC) al Partidului Muncitoresc Roman (PMR). La 30 de ani, Ceausescu este numit subsecretar de stat la Ministerul Agriculturii iar, la doar 31 de ani, ministru adjunct al apararii. Din 1967 pana in 1989, acesta a ocupat functia de presedinte al Republicii Socialiste Romania.

Ceausescu ar fi implinit luna viitoare, pe 26 ianuarie 2016, 98 de ani. Iata cateva lucruri mai putin stiute despre viata liderului comunist roman, notate de zf.ro.

1. A absolvit doar primele patru clase si a inceput sa lucreze de la 11 ani

Nicolae Ceausescu s-a nascut pe 26 ianuarie 1918 in comuna Scornicesti din judetul Olt. Era al treilea membru adus pe lume intr-o familie ce urma sa numere zece copii – ai lui Andruta si Alexandrina Ceausescu. Din cauza conditiilor de trai sarace, copilul Nicolae a reusit sa termine la scoala satului doar primele patru clase, urmand ca la varsta de 11 ani sa-si paraseasca locul natal. Ajuns la Bucuresti acesta s-a angajat ca ucenic de cizmar.

2. A fost arestat de 5 ori si stransese 7 ani de inchisoare pana la varsta de 26 de ani

In 1933 devine membru al Uniunii Tineretului Comunist din Romania, formatiune politica ilegala la acea vreme. in acelasi an, la doar 15 ani, este arestat pentru prima data pentru agitatie comunista in timpul unei greve. La scurt timp este arestat din nou, de inca trei ori.

Ceausescu devine cunoscut drept „agitator comunist periculos” si „distribuitor activ de materiale de propaganda comunista si anti-fascista”, urmand sa fie condamnat la inchisoare din nou in 1936. Eliberat la termen in 1938, perioada sa de libertate este scurta, in 1940 fiind arestat din nou. in scurta perioada din afara puscariei, dictatorul o intalneste pe Elena Petrescu, cea care avea sa devina mai tarziu Elena Ceausescu. in inchisoare, acesta devine protejatul viitorului lider comunist Gheorghe Gheorghiu Dej.

3. A atras simpatia liderilor vestici prin refuzul de a interveni in Cehoslovacia

ceausescu-invadarea-cehoslovaciei

In 1968, Nicolae Ceasescu refuza ca Romania sa participe la interventia trupelor Pactului de la Varsovia in Cehoslovacia si condamna intr-un discurs public o astfel de initiativa. Decizia sa atrage simpatia liderilor din vest, urmand ca la scurt timp in Romania sa vina in vizita presedintele american de atunci, Richard Nixon, Charles de Gaulle si Margaret Thatcher. Sustinerea liderilor occidentali ii confirma dictatorului importanta pe care o avea, ajungand sa se auto-denumeasca „Geniul din Carpati”.

4. A primit o telegrama satirica de la artistul Salvador Dali

Primirea sceptrului prezidential si desemnarea sa ca prim presedinte al Romaniei a reprezentat pentru Ceausescu un moment deosebit de important. Desi era un simbol regal, deci, nepotrivit pentru un presedinte comunist, sceptrul dictatorului roman a facut, datorita obsesiei pentru imagine a acestuia si a megalomaniei de care suferea, inconjurul lumii in presa internationala. La scurt timp, cunoscutul artist Salvador Dali i-a trimis presedintelui comunist o telegrama plina de ironie, satirizand astfel momentul aparitiei sceptrului. Neintelegand subtilitatea, Ceausescu a cerut ca mesajul lui Dali sa fie publicat integral in presa romaneasca.

5. A fost singurul roman care s-a plimbat cu caleasca Reginei Elisabeta a II-a

ceausescu-regina-elisabeta-caleasca

In 1978, sotii Ceausescu erau primiti in Marea Britanie cu onoruri si ceremonie fastuoasa de insasi Regina Elisabeta a II-a. Condusi cu trenul regal de la aeroport la Gara Victoria, presedintele Republicii Socialiste Romania a pasit pe covorul rosu de catifea si a salutat familia regala, dar si pe premierul James Callaghan prezent si el la eveniment. Plecarea spre Buckingam Palace a fost una speciala, Nicolae Ceausescu fiind invitat alaturi de Regina Elisabeta in trasura acesteia, cei doi fiind urmati de o alta trasura in care se aflau Elena Ceausescu si Printul Philip, ducele de Edinburgh.

Desi presa romana si cea britanica au scris la acea vreme cuvinte de lauda la adresa vizitei prezidentiale, intr-o carte intitulata „Our Queen”, scrisa de Robert Hardman, evenimentul este amintit putin diferit. Regina Elisabeta le-ar fi povestit unor prieteni, in timpul unei cine, cum, in timpul plimbarii sotilor Ceausescu prin gradina palatului, aceasta i-ar fi observat si ar fi preferat sa se ascunda in spatele unor tufisuri pentru a evita discutiile cu ei. Regina Elisabeta a II-a ar fi acceptat sa-l invite pe Nicolae Ceausescu in Marea Britanie numai datorita unor interese economice, in realitate ea recunoscand o usoara antipatie fata de liderul comunist roman.

6. S-a prabusit cu avionul

Pe data de 5 noiembrie 1957, Nicolae Ceausescu se afla in drum spre Moscova, acolo unde se aniversa Marea Revolutie Socialista din Octombrie, intr-un avion IL 14, ca parte a unei delegatii a Partidului Muncitoresc Roman (PMR). Din cauza unei erori de pilotaj, aeronava s-a prabusit la aterizare pe Aeroportul Vnukovo. In urma accidentului, ministrul de externe Grigore Preoteasa si alti trei membri ai echipajului si-au pierdut viata. Secretarul de stat al Comitetului Central al PMR, Nicolae Ceausescu, a supravietuit suferind doar cateva traumatisme la gamba stanga si cateva zgarieturi pe fata.

7. Era pasionat de filmele politiste americane si fan al serialului Kojak

La 35 de ani, Nicolae Ceausescu descoperea pasiunea pentru cinematografie, printre preferetale sale numarandu-se filmele politiste americane. Liderul comunist s-a declarat fanul serialul de televiziune american Kojak, care a rulat intre 1973 si 1978. in plus, toate resedintele sale au fost dotate cu o sala speciala de proiectie.

Printre pasiunile sale se mai numarau sahul, biliardul, voleiul si vizitele in strainatate. Dupa 1955, acesta s-a apucat si de vanatoare.

8. A primit distinctia de Doctor Honoris Causa de la 8 universitati

Nicolae Ceausescu a primit primul titlu de Doctor Honoris Causa la Universitatea Bucuresti in 1973. in acelasi an i s-a acordat aceeasi distinctie in Bogota, Lima si Bahaia Blanca. Acelasi titlu i s-a mai dat dat si in Beirut (1974), Nisa (1975), Yucatan (1975) si Quezon (1975).

9. A fost deputat de Olt

In perioada democratica, Nicolae Ceausescu a ocupat functia de deputat, in perioada 1946-1948, in Adunarea Deputatilor, fiind ales in mod democratic in judetul Olt.

10. A fost cel mai tanar conducator politic din Europa, recunoscut totodata pentru  politica externa puternica

Ceausescu a fost singurul lider comunist care a stabilit relatii diplomatice cu RFG (1967) si singurul care nu a rupt legaturile cu Israelul dupa Razboiul celor sase Zile (1967). Totodata, presedintele Republicii Socialiste Romania a fost si unicul sef  al unui stat din lagarul socialist membru al Bancii Mondiale si al FMI.

Mai multe pe zf.ro!

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Am fost prea tinuti in izolare ,pana in anii 80 erau pline magazinele,apoi sa rationalizat totul,in magazine nu mai gaseai nimic doar pe LA cozi! Dar acum CE este?sub masca democratiei o clica mare de hoti care de ochii lumii joaca acest teatru politic si in 26 ani nu sa realizat nimic ,Romania a fost bogata in 89′ am avut o industrie puternica daca se retehnologiza eram tari astazi,nu trebuia sa ne risipim prin lume!dar din pacate Cei care ne-au condus s-au ghiftuit cu de toate IAR noi am asistat neputinciosi !

  2. ioane .toate persoanele acestui popor roman sint asa cum ii vezi si tu se vad si ele si eu .,ne privim in fiecare zi in oglinda si dupa ce iesim din casa unii pe altii ,ne multumim sa ne scaldam in cacatul ce il producem singuri. altii nu vor veni decat sa ne fure ,iar noi privim ca vitele ,ignorand totul .