Cei mai buni carnati banateni au fost desemnati la Sannicolau Mare intr-un festival inedit

SANNICOLAU MARE. Redactorii de la saptamanalul germana „Banater Zeitung” au organizat si in acest an „Degustarea carnatilor banateni”- „Worschkoschtprob”. sarbatoarea este o adevarata traditie pentru minoritatea germana din Banat. Pentru prima data in istorie, degustarea s-a desfasurat departe de urbea de pe Bega, la castelul Nako din Sannicolau Mare.

Cu ocazia acestui eveniment, garda veche a ziarului Banater Zeitung a predat stafeta tinerei generatii de redactori. Acestia din urma au decis ca este momentul pentru o schimbare si ca manifestarea trebuie sa devina una itineranta, in cautarea nemtilor care au mai ramas in Banat.

Este prima oara cand ne mutam din Timisoara, pentru ca cea de la Adam Muller Guttenbrunn a devenit mult mai comerciala. Cu ocazia aceasta ne vom apropia si noi de producatorii de carnati. Anul acesta am ales Sannicolau Mare, dar de acum vom merge in fiecare oras. De la anul vom face invitatii si din Serbia si Ungaria„, a declarat  Andrea Oance, unul dintre organizatori.

In Castelul Nako  s-au intrecut producatori privati de carnati din Lipova, Bocsa, Cenad, si Timisoara, dar si din Sannicolau Mare.  16 sortimente de carnati au intrat in concurs iar in final, dupa o lunga degustare a bunatatilor castigatorii au fost premiati. Marele castigator a fost Hans Becker din orasul gazda, Sannicolau Mare.

Organizatorii au fost redactia ziarului de limba germana Banater Zeitung, iar parteneri au fost Primaria Sannicolau Mare si Forumul Democrat al Germanilor din Sannicolau Mare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. La San-Mihai (Lokve) in Banatul Sarbesc, daca nu ma insel in luna ianuarie, are loc in fiecare an un mini festival de „burfa” – mezelul cunoscut pe „domneste” sub numele de „toba”. „Burfa” sa numeste mezelul respectiv in Banat (acolo unde mai exista banateni neaosi). Poate ar fi interesanta o colaborare cu obstea respectiva aceasta fiind la doar cativa kilometri de granita. De asemenea exista o gramada de evenimente in Banatul Sarbesc la care din pacate nu participa banatenii din Romania, acum cand sunt liberi sa circule. La Uzdin, Covacita, Seleus, Vlaicovat, Alibunar, Ratu Mic si in alte multe sate sunt tot felul de actiuni culturale de care nu se stie in Banatul Romanesc. Nici banatenii din Sarbia nici cei din Romania nu se promoveaza in tara cealalta si nu inteleg de ce!?! Centrul de Cultura din Timisoara stie de aceste manifestari, dar nu inteleg de ce ziaristii nu se intereseaza sa publice informatii despre ele, poate ca sunt oameni care ar fi interesati. Sau doar de tigari de contrabanda? La Zrenjanin la festivalul berii canta in fiecare an artisti din intreaga fosta Jugoslavie pe care sunt sigur ca ar vrea multi banateni sa-i vada. Evenimentele regionale din Ungaria sunt destul de bine reflectatenin presa timisana si poate ar fi bine ca si pe relatia cu Serbia sa se faca acelasi lucru. Bineinteles daca exista cineva interesat… 🙁