Cei mai buni medici infectionisti din Romania sunt la Timisoara

TIMISOARA. HIV/SIDA, hepatite, infectii de sistem nervos central, boli eruptive, gastro-enterocolite, gripa porcina sau aviara, COVID 19 sau variola maimutei. Acestea sunt doar cateva dintre bolile infectioase care, in ultimii 30 de ani, au dus la decesul a milioane de oameni. Statisticile arata ca, in aceeasi perioada, au aparut cateva zeci de boli noi, pentru care inca nu exista tratament specific.

Peste 300 de specialisti in boli infecto-contagioase participa, in aceste zile, la Timisoara, la Conferinta Nationala de Boli Infectioase.

Suntem la o editie aniversara, a 20-a, care se tine la Timisoara. Ca de fiecare data, vin colegi din toate spitalele de boli infectioase din tara. Acestora li se adauga zeci de medici rezidenti, dar si studenti interesati sa afle noutatile din acest domeniu. Cei mai multi dintre noi am trecut, cel putin o data, printr-o boala contagioasa, de la varicela sau pojar si pana la gripa. Pandemia de Covid a aratat si ea cat de importanta este, de fapt, aceasta ramura a medicinei. Infectionistul este cel care nu se ocupa doar cu diagnosticarea si tratarea afectiunilor din sfera infectioasa, ci incearca sa determine mecanismul de dezvoltare a diversilor agenti patogeni si modul in care se manifesta bolile produse de acestia”, spune prof. dr. Voichita Lazureanu – medic primar boli infectioase – presedinte al Conferintei Nationale de Boli Infectioase.

Printre temele ce vor fi abordate in cadrul Conferintei Nationale de la Timisoara se numara: terapia antiretrovirala actuala si calitatea vietii pacientilor cu infectie HIV/SIDA, managementul modern in hepatitele acute si cronice, infectiile sistemice, preventia prin vaccinare, dar si inovatiile terapeutice in bolile infectioase.

Medicina bolilor infecto-contagioase evolueaza de la un an la altul. Apar noi terapii, noi medicamente, noi molecule care schimba, radical uneori, modul de abordare medicala. A ramane cantonat in vechile proceduri, a nu afla noutatile din domeniu inseamna, de fapt, a pierde lupta impotriva unor boli ce se pot transforma, la un moment dat, in epidemii sau chiar pandemii. Un asemenea eveniment ne da posibilitatea sa impartasim colegilor din experienta noastra, a celor care lucram la Spitalul Victor Babes din Timisoara, unitate sanitara care a fost unul din cele mai importante bastioane ale luptei impotriva Covid 19. Dar, in acelasi timp, ne ajuta sa aflam si procedurile sau modul de actiune a altor colegi din tara, si asta pentru ca acest domeniu al bolilor infectioase este unul foarte vast. De asemenea, vom vorbi despre noile provocari medicale si vom pune bazele unor noi proiecte de colaborare stiintifica”, spune prof. dr. Voichita Lazureanu – medic primar boli infectioase – presedinte al Conferintei Nationale de Boli Infectioase.

Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes este organizator stiintific al Conferintei Nationale de Boli Infectioase Timisoara 2023.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. sa dus vremea Timisoarei demult. nu mai e fruncea.