Cel mai complex caz cu coronavirus de la Spitalul Victor Babes din Timisoara, in pandemie. Medicii l-au vindecat de doua ori. Ce spune doctorul Virgil Musta despre teoria ca asimptomaticii nu ar fi contagiosi. Video

TIMISOARA. Noul coronavirus nu a disparut din comunitate odata cu ridicarea restrictiilor, iar daca nu se respecta regulile de baza, in orice moment pot aparea noi focare. O spune medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara care a vindecat peste 500 de oameni cu COVID 19.

Dupa ce in spatiul public au aparut tot felul de informatii legate de faptul ca asimptomaticii cu coronavirus nu pot transmite mai departe boala, medicul doctorul sustine ca acestea nu au o baza temeinica si reflecta doar partial adevarul. De altfel, la Timisoara au fost mai multe cazuri in care asimptomatici au transmis virusul unor membri ai familiilor lor. Unul este cel al barbatului care a stat in avion langa prima femeie confirmata, si care l-a infectat pe nepotul sau, sau primarul de la Sacosu Turcesc. Niciunul nu a avut simptome de COVID 19.

Sunt discutii legate de cate este contagiozitatea acestor persoane, si nu numai a lor. Au aparut studii in Singapore si in Germania care spun ca cam 10 zile este contagiozitatea, dupa care mai poate aparea in faringe ARN-ul viral, dar fara sa fie particular viral in intregime, care sa fie contagios„, explica medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara.

Specialistul spune ca nu exista un motiv care sa ii impiedice pe pacientii infectati si fara simptome sa transmita mai departe virusul, in conditiile in care acesta este deja in faringele bolnavului.

Contagiozitatea incepe cu una doua zile inainte de aparitia primelor simptome. Cum perioada de incubatie este, in medie, intre 5 si 7 zile, deci cam la 3-4 zile de la contaminare„, precizeaza medicul Virgil Musta.

Durata medie de spitalizare a fost la Timisoara de 10 zile. Primii pacienti au iesit din spital mai repede, dupa 4 -5 zile. Perioada de sedere in unitatea sanitara a crescut apoi, la spitalul Victor Babes ajungand pacienti in stare grava care au avut nevoie de 3 saptamani de tratament.

La inceput am folosit o schema terapeutica care eu consider ca era mai eficienta si ii negativa mai repede, apoi am folosit o alta schema terapeutica unde negativarea a fost putin mai lunga„, precizeaza doctorul Musta.

Motivul schimbarii tratamentului a fost legat de decizia firmei producatoare a medicamentului folosit initial la Timisoara de a nu isi mai asuma folosirea acestuia. In acesta conditii doctorii au fost nevoiti sa apeleze la un alt tratament din protocolul national pentru vindecarea de COVID 19.

La Timisoara, cel mai complex caz a fost al unui tanar ajuns in Terapie Intensiva, care nu doar ca a stat 3 saptamani in spital pentru a se insanatosi, ci dupa externare a facut o complicatie.

A revenit dupa o saptamana jumatate din urgenta de la Spitalul Judetean, unde a fost depistat cu o tromboza pulmonara. L-am reinternat, nu era pozitiv din punct de vedere al infectiei cu COVID 19, nu era contagios, doar ca avea acesta complicatie tromboembolica, de coagulare„, a explicat medicul Virgil Musta.

Dupa cateva zile, medicii au reusit sa il vindece si de acesta boala.

Acum la Spitalul Victor Babes din Timisoara mai sunt internati 17 pacienti, niciunul la Terapie Intensiva.

VIDEO: George Stefanita

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cred ca Timisoara, timisorenii trebuie sa fie mandri si recunoscatori ca au un „Virgil Musta” al lor.

    • Așa este.

  2. un astfel de dr.face mare cinste banatului si banatenilor.