Cel mai mare stavilar din vremea Imperiului austriac si un cimitir, DESCOPERIRILE spectacol dintr-un parc din Timisoara? Ce ar putea iesi la lumina

TIMISOARA. Nici n-au inceput bine sapaturile pentru reamenajarea unuia dintre parcurile mari din Timisoara ca au si iesit la iveala primele crampeie de istorie.

CITESTE SI: Hai la CINEMA in aer liber, la Timisoara! Filme de Oscar, in Parcul Rozelor 

Banuielile arheologilor par sa se confirme. Sub Parcul Central, aflat in santier, s-ar gasi cel mai mare stavilar al orasului din vremea Imperiului austriac, respectiv o necropola uriasa din aceleasi timpuri sau chiar mai vechi.

S-a descoperit cate ceva si avem supraveghere arheologica, nu descarcare cu cercetare, ci supraveghere„, a anuntat primarul Timisoarei Nicolae Robu.

Arheologii au stiinta ca in maruntaiele pamantului, chiar sub parc zace ingropat cel mai mare stavilar din cele 4 pe care le-ar fi avut Timisoara dupa ocupatia austriaca, prin care se mentinea controlul apei care umplea santul de aparare al cetatii. Aceasta dupa ce au facut mai multe scanari 3D.

Unul dintre ele, cel din Piata 700, gasit in timpul santierului pentru cladirile de birouri City Business Centre, a fost complet restaurat, pe banii investitorului, la decizia omului de afaceri Ovidiu Sandor, si pus in valoare in vecinatate, timisorenii si turistii bucurandu-se de un minimuzeu in aer liber.

Stavilarul din Parcul Central ar putea fi descoperit si el si poate chiar scos la lumina. Se pare ca acesta s-ar gasi langa liniile de tramvai din dreptul Bisericii Piariste.

Cat despre cimitir, primele morminte au fost localizate in zona fostului Parc de skateboard, in timpul unor sapaturi de cel mult 40 cm facute de muncitori pentru un sant care sa gazduiasca o retea de utilitati.

Au fost gasite cateva vestigii din epoca Bronzului, mai exact cateva fragmente de chirpic si fragmente ceramice. De asemenea au fost gasite 3 morminte dar nu stim din ce epoca dateaza acestea. Urmeaza sa primim aviz de la Ministerul Culturii sa putem intra cu sapaturile in acea zona. Abia asteptam sa ajungem in zona stavilarului„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Dorel Micle, arheolog in cadrul Universitatii de Vest Timisoara.

Ramane de vazut daca arheologii vor descoperi tot ceea ce cred ei ca adaposteste in adancurile sale Parcul Central din Timisoara si mai ales ce sanse sunt ca ansamblul stavilarului, daca va fi gasit, sa fie si pus in valoare.

Va reamintim, la finele lunii mai a fost dat ordinul de incepere a lucrarilor de reamenajare a Parcul Scudier, mai cunoscut drept Parcul Central din vecinatatea Catedralei Mitropolitane din Timisoara.

Parcul va fi transformat intr-o gradina vieneza.

In parc vor fi puse nu mai putin de 86 de specii de arbori si arbusti, dar si 1552 de exemplare de plante perene din 25 de specii, de diferite culori.

La intrarea dinspre Catedrala Mitropolitana urmeaza sa fie pozitionate coloane de marmura, dar va fi inscriptionat si numele parcului. De altfel, toate intrarile in parc urmeaza sa fie refacute si rearanjate si va fi amenajat si un foisor de muzica.

In parc vor fi instalate opt pergole noi, de cinci feluri diferite, fiind inlocuite cele existente acum. De asemenea, vor fi instalate patru gradene verzi, doua rastelui pentru biciclete, 68 de cosuri de gunoi si jardiniere cu flori.

Conform planului primariei, labirintul in forma de frunza de ginkobiloba va fi pozitionat in apropierea intrarii dinspre Splaiul Nicolae Titulescu. In aceeasi zona, in apropierea trotuarului, vor fi plantati mai multi arbori si arbusti.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. E clar. 10 ani nu mai vedem parcul central!

    • dar macar o sa avem WC public in labirint.

  2. ii clar ca toarna beton in nestire, ca si la Padurice, au umplut de „gradene” si cele mai late alei posibile, bitum cat cuprinde in parc ! In loc sa vedem un pavaj de piatra naturala sau zgura. O noua smechereala sa castige burtosii abonati numai la contracte pe banii nostri, banii publicului care in schimb primeste o batjocura de lucrare

  3. Cea mai mare provocare in domeniul constructiilor publice in Tm se pare ca este pavarea cu piatra, dale, etc. Dovada stau lucrarile de cea mai jalnica calitate realizate in piete, parcuri sau strazi, unde doua pietre/dale alaturate nu sunt in acelasi plan dupa orice axa te-ai uita. Curios este ca acest lucru nu se observa la constructiile realizate in regim privat, gen Mall. Domnul primar Robu ar avea o explicatie logica la aceasta observatie?

  4. Ba, ej nebun? Epoca bronzului la 40 cm adancime??? Au gasit maxim niste cioburi din anii 60-70. Adica 1960-1970. Trebuie sa fii absolut idiot sa declari la doua ore dupa gasirea unor lucruri ca apartin unei anumite epoci. Cum le-a datat? Ce studii a facut ca sa stie perioada din care sunt? Dorel Micle, sa iti fie rusine, faci de rusine o stiinta intreaga, esti arheolog cum sunt eu cosmonaut.