TIMISOARA. E in plina desfasurare realizarea celei mai mari investitii din istoria Aeroportului International Timisoara cu bani europeni. Santierul pentru construirea noului Terminal de Plecari curse Externe al Aeroportului International Timisoara s-a deschis in toamna.
Antreprenorul, o firma din Bucuresti, care a castigat licitatia de aproape 22 de milioane de euro cu TVA, a realizat proiectarea constructiei, iar din noiembrie s-a apucat de treaba. Pana la finele anului, Terminalul de Plecari Externe de la Timisoara trebuie sa fie gata.
Reprezentantii Aeroportului vor sa se asigure ca la momentul finalizarii cladirii, inainte de ultimele finisaje, undeva in jurul datei de 1 octombrie, vor avea si echipamentele de control si siguranta pregatite de instalare, asa ca, dupa o prima ratare a unei licitatii pentru gasirea unui furnizor care sa aduca cel mai modern sistem de securitate pe noul terminal, fac acum o noua incercare.
Au impartit in 3 loturi serviciile ce trebuie achizitionate: 1. Servicii de proiectare tehnica, furnizare de echipamente, instalare, punere in functiune, operationalizare, 2. Servicii de relocare a echipamentelor destinate controlului de securitate existente, 3. Furnizare sistem automat de verificare a documentelor de calatorie, instalare si punere in functiune.
Configurarea dotarilor propuse trebuie sa asigure serviciile de securitate necesare integrarii Romaniei in Spatiul Schengen.
Sistemul trebuie sa raspunda nevoilor operationale privind un volum crescut al pasagerilor tranzitati prin aeroportul Timisoara de pana la 3 milioane de pasageri pe an, plafon care este estimat a fi atins dupa anul 2032.
Sistemul integrat destinat controlului de securitate, transportului bagajelor de cala si controlului documentelor la trecerea frontierei in Terminalul de Plecari Externe trebuie sa contina detectori de explozivi lichizi, urme de explozivi, detectoare de metale, sistem auto check-in de tip drop bag, benzi pentru bagaje, sistem automat de verificare a documentelor de calatorie, mai multe tipuri de scannere, retea de date si de conectare in sistemul integrat de coordonare a controlului de securitate prin statia Inspectoratului Politiei de Frontiera.
Finantarea este asigurata prin Programul Operational Infrastructura Mare – POIM, iar contractul este estimat la 47.305.250 lei fara TVA, adica aproape 11.500.000 de euro cu TVA.
Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 26 iunie.
Va reamintim, noul terminal va avea o suprafata construita de 12.000 mp, 6 filtre de securitate, 18 ghisee check-in si 6 porti de scanare automata a documentelor. Constructia va completa terminalul de Sosiri Curse Externe care este in exploatare din iulie 2021.
Constructorul SC Concelex SRL din Bucuresti trebuie sa finalizeze lucrarile pana la data de 31 decembrie 2023.
Contractul are o valoare de 88,99 de milioane de lei (fara TVA), iar finantarea este asigurata din 3 surse: fonduri europene nerambursabile (POIM 2014-2021), bugetul de stat, veniturile proprii ale aeroportului.
Iata cum va arata noul Terminal de Plecari Externe de la Aeroportul International Timisoara!
Noua constructie va completa Terminalul de Sosiri Curse Externe care este deja in exploatare incepand din 29 iulie 2021. Acesta are o suprafata totala de 4.383 mp, iar investitia s-a ridicat la 30,35 milioane de lei, fonduri europene nerambursabile, de la bugetul de stat si din veniturile proprii ale aeroportului.
Pareri
Totusi, numarul de curse este f anemic,ce se intampla cu acest aeroport?
Practic, mai sunt doar f putine destinatii, de noi, nici vorba.
Ce fac directorii de acolo?!
sa bage si curse Timisoara -Cracraiova …ne-am saturat de mers cu autocarele .
Craiova Airlines – daca tot te trage dorul de casa, du-te tati de tot, ca ne poluezi aerul, parcarile si obiceiurile.
Stam foarte prost la diversitatea rutelor , aeroportul din Cluj e mult mai ofertant.Pacat ca trebuie sa plecam din Belgrad sau Budapesta pentru unele destinatii..in sensul acesta nu se face nimic.
Daca faceau poduri de imbarcare, era ceva. Sistemele de securitate se bifeaza pentru guvernanti si mai putin pentru confortul pasagerilor.
Am trecut prin aeroport in urma cu cateva saptamani, e impresionant sa nu trebuiasca sa scoti laptop-ul, electronicele si lichidele din bagaj, merge mult mai repede. Cureaua insa trebuie scoasa, dar asta ia din timpul calatorului, nu din cel el controlorilor.
Pacat ca nu prea avem si niste destinatii permanente, nu acelea de vacanta ale agentiilor de turism.
Tichie de margaitar…
Noi acusi inchidem aeroportul ca nu avem trafic, iar astia se lauda cu o astfel de investitie ?
Ce-am fost si ce am ajuns…
Ianuarie 2023:
1. Otopeni
2. Cluj > 200000
3. Iasi >120000
4. Timisoara >80000
5. SUCEAVA > 60000 , la o diferenta mai mica de noi decat noi de Iasi !!!!
Plecări aeroport Timișoara 26.05- 12
Plecări aeroport Cluj 26.05 -33.
Deci , ce fac directorii aeroportului din Timișoara ????
Frumos mai arata. Am tranzitat de curand terminalul nou, de la sosiri, si am observat ca toaletele sunt ultimul racnet, anii 60. Arhitectul a facut o treaba minunata, deschizi usa(da, e uimitor, deschizi usa), daca sunt 2 persoane inauntru ai toate sansele sa nimeresti una, iar spatiul iti permite sa fii foarte intim cu toti care au nevoie la toaleta. Chiar sunt curios cine a „gandit” asa ceva.
….e bine ca sunt si al naibii de multe zboruri…