TIMISOARA. Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), in colaborare cu Universitatea Politehnica Timisoara, organizeaza pe data de 29 mai 2019, orele 11:00 – 13:00, in Sala Polivalenta a Bibliotecii Centrale a UPT, o sesiune de comunicari despre principalele directii, teme si provocari tehnice ale activitatii de cercetare din cadrul Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” (IFIN-HH). Sesiunea se adreseaza studentilor de la sectiile de inginerie si vizeaza prezentarea echipamentelor experimentale de ultima generatie care vor fi instalate la ELI-NP si a schimbarii de paradigma stiintifica si tehnica pe care aceastea o aduc in domeniul fotonicii si stiintelor ingineresti asociate.
ELI-NP este un proiect european care isi propune instalarea/operarea/mentenanta/dezvoltarea a doua sisteme de producere a luminii extreme unice in lume: un sistem de doi laseri de mare putere, 10 PetaWatts fiecare, si un sistem de fascicul gama de mare intensitate. Proiectul laserului de la Magurele, cu doua brate independente de 10 PW fiecare, este o realizare stiintifica si tehnica unica in lume, furnizând pulsuri de lumina extrema care concentreaza a 10-a parte din puterea Soarelui pe Pamant.
ELI-NP ofera un cadru multicultural si interdisciplinar specialistilor si inginerilor din domenii variate cu aplicabilitate in activitatile proiectului, pentru a crea un incubator de creativitate si inovatie care vizeaza solutii si aplicatii cu importante beneficii pentru societate.
Cercetatorii de la ELI-NP sunt implicati in prezent in activitati de implementare a aranjamentelor experimentale care vor profita de disponibilitatea fasciculelor de lumina extrema. Aceste activitati implica:
– activitati de proiectare a sistemelor mecanice pentru manipularea oglinzilor de mari dimensiuni pentru transportul luminii laser pâna la punctul de interactie cu tintele;
– sisteme mecanice pentru montajul detectorilor;
– sisteme de vid pentru incintele de interactie si liniile de transport laser si gama;
– dezvoltarea de sisteme de vid ultrainalt pentru aranjamentele experimentale;
– dezvoltarea de sisteme de achizitie date bazate pe module de electronica digitale;
– dezvoltarea de algoritmi pentru tratamentul semnalelor electronice de la detectorii de radiatii pentru a recupera informatii relevante pentru studiile de fizica;
– dezvoltarea de algoritmi pentru analiza de imaginilor produse in urma interactiei laserilor cu materia;
– sisteme stocare de volume mari de date;
– sisteme de control automat pentru functionarea aranjamentelor; experimentale si ale sistemelor de producere a fasciculelor de lumina extrema;
– definirea si implementarea sistemelor de interlocare pentru salile experimentale;
– preluarea cunostiintelor necesare operarii sistemelor laser si gama;
– studii de radioprotectie in pulsuri de radiatii foarte scurte.
Studentii la inginerie pot sa-si aleaga teme de cercetare pentru licenta, pentru teze de masterat si doctorat legate de aceste activitati, pot sa participe la stagii de practica sau pot sa aplice, dupa absolvire, pentru pozitii de ingineri/ingineri debutanti la ELI-NP si sa fie integrati in grupurile de cercetare care se ocupa de aspectele mentionate mai sus.
Organizarea sesiunii de comunicari de la Biblioteca Centrala a UPT este o dovada a bunelor relatii de colaborare care exista intre ELI-NP si Universitatea Politehnica Timisoara si ale perspectivelor de dezvoltare de proiecte commune, in contextul creat de implementarea structurii de cercetare ELI–NP pe Platforma Nationala de Fizica de la Magurele.