Cel mai tanar erou al Revolutiei de la Timisoara avea 2 ani! Lumanarile care vorbesc, peste timp, de jertfa unui oras!

TIMISOARA. Acum 27 de ani, Timisoara se scutura din adormire, neputinta si intuneric, iesea in strada si isi striga dreptul la o viata descatusata din comunism. Spiritul ei neinfricat a fost si va ramane o legenda adevarata in istoria unui popor, care si-a croit atunci drumul spre lumina.

16 Decembrie 1989 a fost ziua in care a izbucnit revolta prin care aveam sa castigam cel mai de pret lucru pentru o natie: Libertatea!

In acea zi de 16 decembrie, in jurul casei pastorului Laszlo Tokes din Piata Maria se adunasera cateva sute de oameni hotarati sa impiedice o decizie de evacuare a prelatului. Oamenii veneau din toate colturile orasului, in grupuri.

Pastorul Laszlo Tokes a iesit, la un moment dat, alaturi de primarul de atunci al Timisoarei, la fereastra casei in care locuia, in incercarea de a potoli multimea. Totul a fost, insa, in zadar.

Nimeni nu se astepta ca acesti oameni sa formeze o miscare in stare sa darame un sistem. La un moment dat, din multime, cineva a strigat “Libertate!“. Atunci, incepea sa se scrie istoria. Timisorenii au oprit tramvaiele in centru, s-au incolonat si au pornit spre Catedrala scandand “Jos Ceausescu!” In drum, ei au inlaturat toate simbolurile comuniste ce le-au iesit in cale. Se inregistrau primele arestari la Timisoara.

Timisorenii vazusera cum dictaturile Europei de Est cadeau una cate una si stiau ca pot schimba si ei lucrurile. Asta avea sa se intimple, insa, a doua zi, pe 17 decembrie. Atunci se trageau primele focuri de arma si cadeau primii tineri rapusi de gloante pe treptele Catedralei.

In 17 decembrie 1989 si in zilele care au urmat peste 90 de oameni au murit, la Timisoara, in urma cu 27 de ani, strigand ”Libertate”, iar alti 370 au fost raniti de gloante.

Jertfa lor insa nu a fost niciodata uitata, iar cei care le-au fost camarazi pe campul de lupta si-au luat in serios datoria de a le transmite urmasilor memoria eroilor.

Asociatia 17 Decembrie a Ranitilor si a Familiilor indoliate din Revolutia din 1989 in Timisoara, si-a propus, in urma cu cativa ani, sa arate timisorenilor, si nu numai, chipurile celor care s-au jertfit in Revolutie.

O membra a Asociatiei, al carei sot a murit in luptele de strada, a venit cu o idee inedita: sa confectioneze lumanari cu chipul eroilor, lumanari care vor fi aprinse doar in zilele de comemorare.

De patru ani, cei care participa la momentele de reculegere in cinstea eroilor Revolutiei, pot vedea aceste lumanari in punctele cheie ale Revoltei Timisoarei de atunci.

Pentru ca, inca din anul 1990, in incercarea de a nega Revolutia Romana declansata la Timisoara, se spunea despre cei ucisi ca au fost ori turisti sovietici sau cine stie de ce natie, ori teroristi, mai ales cei arsi la crematoriul Cenusa din Bucuresti a caror cenusa a fost deversata intr-un canal la Popesti Leordeni, am creat aceste lumanari personalizate cu chipurile eroilor-martir ucisi in Timisoara. Am facut acest lucru pentru a arata, a demonstra, ca au fost ucisi timisoreni care au luptat cu piepturile goale impotriva gloantelor Armatei romane care avea obligatia sa apere poporul, nu sa execute un ordin impotriva propriului popor”, a spus Angela Tintaru, sotia eroului martir Octavian Tintaru, cea care confectioneaza aceste lumanari.

Femeia a mai adaugat ca si copiii din ziua de azi ar trebui sa cunoasca martirii, iar aceste lumanari cu chip de eroi le pot spune ”povesti” din Revolutie, despre jertfa si libertate.

Pe de alta parte, pentru copii si poate chiar pentru multi adulti, termenul Erou-Martir este unul abstract. Am vrut sa aratam ca, dincolo de acest titlu, au existat niste oameni care au trait alaturi de noi, de parintii sau bunicii nostri acele vremuri pe care unii le-au uitat sau chiar nu le pot intelege si care au iesit impotriva dictaturii pentru un viitor mai bun pentru copii si nepotii lor. Pe de alta parte, am vazut, am auzit oameni care au participat la comemorarile din 17 Decembrie si uitandu-se la lumanari au descoperit un prieten vechi sau o cunostinta. Eroii-martiri sunt contemporani si mai existam si noi, cei care am fost raniti de acele gloante ale Armatei romane, chiar daca a trecut mai mult de un sfert de secol si chiar daca unii au uitat sau vor sa uite de noi”, a mai spus Angela Tintaru.

Printr-un procedeu special, pe lumanarile de culoare alba, confectionate manual, au fost asezate fotografiile eroilor Revolutiei de la Timisoara. Doar pentru restaurarea sau confectionarea unei singure lumanari sunt necesare cel putin patru ore.

Sunt cazuri in care familia eroului-martir caruia ii este dedicata cate o lumanare o cere pentru a o arde in memoria acestuia, iar in cazul in care acest lucru nu se intampla, lumanarile sunt restaurate. Niciodata ele nu sunt duse la topit.

Sunt unele lumanari fara chipul eroului, ci doar cu numele, deoarece acesti eroi nu mai au familii, iar poze cu ei nu au mai fost gasite.

Cel mai tanar erou al Revolutiei – o fetita de numai 2 ani

Cea mai induiosatoare lumanare ii este dedicata unei copile de doar doi ani, cel mai tanar erou al Revolutiei de la Timisoara.

In Decembrie 1989, fetita, care se numea Cristina Lungu, a fost luata de tatal ei in brate, iar impreuna s-au alaturat protestatarilor de la Calea Girocului din Timisoara. Parintele si fetita au nimerit intr-o rafala de gloante. Unul i-a strapuns trupul micutei, iar aceasta s-a stins in bratele tatalui. Parintele a supravietuit atunci, iar fetita a devenit unul dintre eroii Revolutiei de la Timisoara. Acum, o lumanare arde an de an pentru ea.

Lumanarile acestea sunt o flacara aprinsa pe altarul libertatii. Revolutia Romana este cel mai important eveniment din istoria contemporana. Cat timp vom functiona ca asociatie, vom incerca sa ii facem pe acesti eroi cat mai prezenti in viata noastra, a timisorenilor. Sunt eroii Revolutiei. Lumanarile acestea sunt foarte importante pentru ca vorbesc despre oameni care si-au iubit tara foarte mult, despre sacrificiu. Noi nu avem cultul acesta al celor care s-au sacrificat. Incercam prin gestul acesta sa trezim in oameni respectul si sa constientizam in privinta sacrificiului”, a spus Corina Untila, presedintele Asociatiei 17 Decembrie a Ranitilor si a Familiilor indoliate din Revolutia din 1989 in Timisoara.

Si anul acesta, lumanarile simbol vor fi aprinse in Cimitirul Eroilor din Timisoara, acolo unde cei care s-au jertfit isi dorm somnul de veci, dar si pe treptele Catedralei Mitropolitane, in locul in care a curs sangele atator tineri care nu si-au dorit decat sa traiasca in libertate.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dumnezeu sa ii odihneasca. Pacat ca memoria lor afost pangarita de ” indemnizatiile de revolutionar” acordate ca o simbrie si in Timisoara si in toata tara.

  2. Pacat ca doar noi banatenii pastram amintirea vie a acelor zile de teroare si durere. An dupa an, bucurestiul pare sa uite ca aici in Banat s-au nascut Democratia si Libertatea. Memoria selectiva este mai sanatoasa decat orice altceva in ultimul timp, exemplu guvernantii care datorita banatenilor au ajuns acolo unde sunt si fac ceea ce fac calcand in picioare crezul celor care au infruntat gloantele. Cinste si onoare celor care au murit pentru noi toti!