Cele 16 tramvaie noi ce vor fi cumparate la Timisoara nu vor fi Autentic. De ce s-a intors garnitura aradeana pe linii

TIMISOARA. De mai bine de jumatate de an se speculeaza ca tramvaiele Autentic (Imperio), produse la Arad si testate la Timisoara, ar putea circula pe linii si dupa finalizarea testelor.

In ultimele doua saptamani, un astfel de tramvai a fost introdus pe linia 6, la Timisoara, dar specialistii spun ca este vorba doar de inca un test pe care il fac garniturii aradene, pentru omologarea finala.

„Tramvaiele Imperio au fost la noi pentru a fi testate. Ele sunt produse la Arad, dar nu pot fi testate acolo, pentru ca ecartamentul e prea mic. Dupa primele teste, tramvaiele au obtinut o omologare temporara, iar acum, cei de la AFER (n. r. – Autoritatea Feroviara Romana) vin luni, in 5 noiembrie, pentru a da omologarea finala”, au spus pentru opiniatimisoarei.ro specialistii din cadrul STPT.

Pe de alta parte, desi s-a speculat ca indicatiile tehnice din caietul de sarcini pentru cumpararea a 16 tramvaie noi pentru Timisoara ar fi fost facute „cu dedicatie” pentru a corespunde cu cele ale tramvaielor Imperio, specialistii Societatii de Transport demonteaza aceasta teorie. Iar explicatia e una cat se poate de simpla.

„Nu e nicio dedicatie in caietul de sarcini. Din contra, tramvaiele Imperio nu se inscriu in cursa, in forma actuala, pentru ca nu au autonomie. Noile tramvaiele ce vor fi cumparate pentru Timisoara trebuie sa aiba autonomie. Asta inseamna ca trebuie sa aiba un spatiu mare, ca un compartiment, pentru acumulatori, pentru ca acumulatorii pentru stocarea energiei la un tramvai sunt mari, nu sunt compacti ca si cei pentru masini, de exemplu”, au completat reprezentantii STPT.

Daca aradenii ar proceda la o modificare a tramvaiului pentru introducerea spatiului pentru acumulatori, fie s-ar reduce spatiul pentru calatori, fie s-ar schimba lungimea garniturii, mai spun cei de la Societatea de Transport Public, si iarasi n-ar corespunde indicatorilor tehnici ceruti prin caietul de sarcini.

Numarul minim de calatori transportati la un tramvai complet incarcat trebuie sa fie 170. Lungimea minima trebuie sa fie de 25 de metri si maxima de 30. Or, Autenticul are 18 m lungime. La fel ca Armonia.

Caietul de sarcini poate fi consultat AICI.

Va reamintim, planul initial era ca Primaria Timisoara sa cumpere 40 de tramvaie noi din fonduri europene. Intrucat documentatia pentru achizitionarea lor a fost respinsa, s-a revenit asupra proiectului si s-a stabilit ca vor fi cumparate doar 16 astfel de tramvaie, pe Axa 4 de mobilitate urbana, prin POR.

Desi spune ca documentatia este finalizata, edilul Nicolae Robu nu vrea sa se grabeasca sa depuna proiectului pentru cumpararea de tramvaie din fonduri europene. Termenul de depunere este la sfarsitul anului, iar reprezentantii Primariei vor sa astepte pana in ultimul moment.

Pe Axa 4 nu e depus inca proiectul, e in licitatie proiectul cu achizitia de tramvaie, este proiectul cel mai valoros. Nu depunem cererea de finantare pentru simplu motiv ca asteptam sa treaca perioada de clarificari, pentru ca mai pot sa apara cereri de clarificare. Cand depunem vrem sa avem documentatia completa si sa fim siguri ca ni se livreaza ceea ce cerem. Noi putem depune proiectul si fara licitatie, dar aceste clarificari care se fac la licitatii pot sa aduca modificari.

Licitatia este una internationala, deschisa, accesibila oricarui furnizor care indeplineste specificatiile din caietul de sarcini. Noi avem anumite nevoie, anumite doleante, vrem si autonomie in functionare, fara curent pe linii, cum avem la troleibuze. Ele, cand avem santiere in zone si nu pot merge pe traseul obisnuit, merg autonom. Vrem si la tarmvaie, daca se defecteaza ceva, sa nu ramana pe linie si sa blocheze tot traficul. Sa se poata comuta pe actionarea alternativa. E prevazuta autonomia. E important. Cand se termina etapa de clarificari, putem depune proiectul. Atunci se finalizeaza documentatia si atunci depunem imediat”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Pe de alta parte, edilul spune ca, in cazul in care licitatia nu va fi finalizata in timp util, cererea de finantare va fi depusa oricum, pentru a nu pierde posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru cumpararea de tramvaie.

O sa depunem proiectul si daca licitatia nu e terminata. Termenul e 31 decembrie. Noi depunem documentatia. Pana in 31 decembrie depunem cererea de finantare. E de asteptat sa fie o prelungire de termen, dar nu mizam pe asta. La momentul la care se apropie termenul vom depune, chiar daca licitatia nu e terminata”, a completat Robu.

CITESTE SI: Asteptam pana in ultima secunda pentru cumpararea de tramvaie noi din fonduri europene, la Timisoara. Explicatia primarului Nicolae Robu

FOTO: Forum RATT

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu pot intelege, de curand s-a initiat asocierea pentru cooperare pe multiple planuri, dintre judetele din vestul tarii, Timis, Arad, Bihor si Cluj si fara Caras-Severin din pacate, si nu se poate ajunge la un punct de vedere convergent, trebuie sa cumperi tramvaie neaparat din alta parte?

    • Probabil, pt. a face tramvaie mai încăpătoare trebuie revizuit proiectul. Eu le-am văzut pe cele de la Arad. Nu se pot compara cu cele noi din Szeged, de exemplu. Atât poate/vrea fabrica din Arad. Dacă ar putea mai mult, ar avea comenzi din U.E., atât la vagoane de tramvai cât și la vagoane de tren. Dar nu are. Comenzile sunt venite din alte țări, din afara U.E. Sigur, poate cumpăra și Timișoara, așa cum sunt orașe care au luat firobuse din Belarus. Întrebarea este „ce vrem?”, calitate, capacitate și confort sau să „ajutăm” firma din Arad? Prin presă, cei de la Arad mereu se vaită că nu au comenzi din România. E mai la îndemână să ai comenzi din România, în condițiile în care, „la noi” toate problemele care nu sunt în regulă se pot „aranja”. La export, în U.E. nu merge așa fiindcă ești dat în judecată și nu-ți merge să-ți aranjezi cum vrei tu procesele. Am mers în urmă cu două zile cu tramvaiul numit impropriu de primarul orașului (fiindcă el hotărăște nu altcineva, restul sunt decor, inclsuiv locuitorii orașului), „Armonia”. Să fim serioși! Scârție din toate încheieturile, zici că mergi cu cocia lu moșu meu, apoi, abia urcă/coboară un om bătrân în vagon. Ați mers cu vreun tramvai modern la Bratislava, de exemplu? Ca să nu dau exemple din țări mult mai dezvoltate. Apoi, fiindcă ați adus vorba de „patrulater”: în condițiile în care o bună parte din Timiș și Caraș-Severin se duce la vale, în loc politicienii locului să facă o politică comună pt. această parte, ei discută despre legătura cu Cluj, autostrada Iași-Tg. Mureș și alte din astea.

  2. Dar chiar nu exista alta gama de culori care sa nu contina violetul ala penibil? ca asa nu arata deloc rau tramvaiele, oricum sunt mai frumoase decat rablele care circulau prin RFG in anii ’60.

  3. Tramvaiele produse la Arad nu se ridica la nivelul pretentiilor lui Robu. Intre timp insa Oradea a si contractat tramvaie produse la Arad, dupa ce si Clujul a facut acelasi lucru (22 tramvaie noi la Cluj, 20 la Oradea, probabil si la Galati…)
    Dar tinta lor este Imperio, nu Autentic…