Cele mai bune recomandari ca sa scapam de stres. In zilele noastre, stresul a devenit ucigasul numarul unu in lume

Principalele cauze ale stresului sunt grijile si conflictele, schimbarile hormonale sau diferitele obiective pe care trebuie sa le indeplinim. Cele mai des intalnite efecte ale stresului sunt anxietatea, oboseala,  depresia, problemele digestive, insomnia. Iata cateva recomandari ce ne ajuta sa ne relaxam si sa ne echilibram psihicul si fizicul.

Exercitiile fizice – studiile arata ca activitatile fizice moderate, facute in mod regulat, ii pot ajuta pe cei cu depresii. Expertii sustin ca miscarea produce endorfine,  niste substante ce apar in creier in mod natural si care au proprietati analgezice. Ele ajuta la reducerea senzatiei de durere si cresc imunitatea corpului. De asemenea, exercitiile regulate ne protejeaza de aparitia cancerului sau a bolilor de inima, induc starea de bine,  regleaza tensiunea arteriala si cresc increderea de sine. Cele mai indicate sunt plimbarile in pas alert, in fiecare zi, minimum jumatate de ora.

Alimentatia – alimentele ce contin anumite vitamine si minerale, consumate zilnic ajuta la reducerea nivelului de stres.  Cele care contin magneziu, ca spanacul, broccoli, iaurtul, dovleacul, bananele, avocado, nucile, caisele, stimuleaza producerea unui neurotransmitator ce induce relaxarea si somnul.  Vitaminele C, E, cele din complexul B, acidul folic cresc imunitatea, stabilizeaza starea emotionala si regleaza nivelul de cortizol, un hormon eliberat pe baza de stres. Alimentele bogate in aceste vitamine sunt varza, morcovii, portocalele, ananasul, cerealele integrale, strugurii, kiwi.

Ciocolata – experimentele au constatat reduceri ale nivelului hormonilor de stres si ale altor schimbari biochimice asociate, la persoanele care se considerau foarte stresate si care au consumat 40g de ciocolata neagra timp de doua saptamani.

Sexul – in timpul actului sexual sunt eliberati hormonii placerii, care atenueaza efectele stresului. in plus, este o activitate ce arde calorii, ne scapa de durerile de cap, iar respiratia greoaie permite o mai buna oxigenare a corpului. Practicat o data sau de doua ori pe saptamana, sexul creste nivelul imunoglobulinei A, ce ne apara de raceala si gripa.

Muzica – un studiu efectuat la Universitatea din Buffalo asupra efectelor muzicii la pacientii operati la ochi a aratat nivele reduse de stres dupa operatie, puls mai mic si tensiune arteriala mai scazuta. Cand ascultam muzica, scade nivelul de adrenalina din creier si creste cel de serotonina, hormonul fericirii. Acest lucru este asociat cu starile meditative care ajuta la creativitate si la relaxare, ceea ce reduce durerile acute si grabeste vindecarea.

Remedii naturiste – aromoterapia da rezultate foarte bune pentru reducerea stresului. Uleiurile esentiale de lavanda, bergamota, santal, trandafir, ylang ylang sau iasomie, picurate intr-o lampa speciala cu apa, ne scapa de anxietate. Ceaiurile de valeriana sau de sunatoare sunt sedative naturale. Un efect relaxant obtinem si daca mestecam cateva frunze de busuioc proaspat de doua ori pe zi. in loc sa apelam la medicamente, tigari sau alcool, care doar mascheaza problema stresului, mai bine folosim ginseng siberian sau balsam de lamaie, ce calmeaza sistemul nervos.

Apa – ori de cate ori suntem nervosi sau suparati, este foarte indicat sa facem un dus lung sau o baie cu sare de mare, de mai multe ori pe zi daca avem posibilitatea. Apa are puterea sa ne curete la nivel energetic. Daca suntem la mare, baile de soare moderate sunt binevenite, prin secretia si sinteza vitaminei D. Ele ne schimba dispozitia si ajuta la prevenirea unor boli ca diabetul sau scleroza multipla.

Umorul – fie ca ne uitam la o comedie sau glumim cu prietenii, s-a demonstrat ca rasul este una dintre cele mai bune terapii. Ajuta la eliminarea stresului prin secretia serotoninei. De asemenea, creste imunitatea, datorita secretiei de hormoni ce ajuta la refacerea celulei. in plus, rasul implica si o activitate fizica ce lucreaza muschii abdominali si arde calorii. Este, deci, un mit ca rasul ingrasa!

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete