Cele mai comune intrebari la interviul de angajare si cum raspunzi la ele

Impresia pe care o produci in cadrul interviului de angajare este esentiala pentru obtinerea unui loc de munca. Specialistii Myjob au listat cele mai comune intrebari din cadrul unui interviu, dar si cateva variante de raspuns.

1. Vorbeste despre tine.

Pastreaza raspunsul in limita perspectivei profesionale si a abilitatilor utilizate in munca.

2. Spune-mi care este jobul ideal pentru tine.

Nu mentiona un anumit job. Vorbeste generic, de genul: Vreau un job unde imi iubesc munca si imi plac oamenii cu care lucrez.

3. De ce ai plecat/vrei sa pleci de la ultimul loc de munca?

Nu face niciodata referire la vreo problema legata de management si nu spune lucruri neplacute despre sefii tai, colegi sau organizatie. Vorbeste despre plecare dintr-un motiv pozitiv – o noua oportunitate, o sansa sa faci ceva mai mult.

4. Care sunt punctele tale slabe?

Imbraca slabiciunile intr-un raspuns pozitiv, spre exemplu: imi ia foarte mult timp sa fiu gata dimineata, de aceea imi pun alarma cu cel putin o ora inainte ca sa fiu punctual la munca.

5. Care sunt punctele tale forte?

Vinde-te. Spune cat de potrivit esti pentru job si cat de valoros esti ca angajat al unei companii.

6. Ce stii despre compania noastra?

Afla cat mai multe informatii despre organizatie inainte de interviu. Noteaza-ti mare parte dintre aceste date pe care sa le ai in fata ochilor. Poti sa vii chiar si cu intrebari legate de strategia companiei in urmatoarele luni.

7. De ce te-am angaja pe tine?

Aceasta este sansa ta sa arati de ce este important sa te aiba in companie si cat de bine te-ai potrivi. Nu face referire la alti competitori spre comparatie, limiteaza-te sa vorbesta despre experienta si abilitatile tale ca fiind cele mai potrivite pentru acel job in acea organizatie.

8. Povesteste-mi despre o propunere pe care ai facut-o si care a dat roade.

Prin acest raspuns trebuie sa arati ca iti pasa de felul in care se va dezvolta compania. Da un exemplu care a fost acceptat si a avut succes, mai ales daca are legatura cu jobul/compania pentru care sustii interviul.

9. Te cosideri o persoana de succes?

Trebuie sa raspunzi intotdeauna cu da. Succes nu inseamna intotdeauna sa fie cel mai de sus, pur si simplu mentioneaza cum ti-ai atins obiectivele stabilite.

10. De ce ai stat fara job atat timp?

Vorbeste despre activitatile pe care le-ai facut cat timp ai fost somer, cum ar fi training-uri sau cursuri pe care le-ai urmat sau, dupa caz, „Am nascut si am avut grija de copilul meu, iar aceasta experienta m-a invatat foarte multe despre rabdare si managementul timpului.”

11. Ce spun colegii despre tine?

Rememoreaza lucrurile bune pe care colegii/sefii le spun despre tine. Spre exemplu: seful meu, domnul X, mi-a spus ca ma apreciaza pentru felul in care reactionez in situatii de stres si pentru ca sunt o persoana foarte organizata.

12. Cat timp te astepti sa lucrezi pentru noi daca te angajam?

Nu da un raspuns specific. Poti spune ceva de genul: „Planuiesc sa stau pentru mult timp.” sau „Atat timp cat atat eu, cat si compania considera ca imi fac bine treaba.”

13. Crezi ca esti supracalificat pentru aceasta pozitie?

In ciuda calificarilor tale, sustine ca esti foarte bine pregatit pentru acel job. Sau ai putea sa spui ceva de genul: „Nu cred ca sunt supracalificat, dar sunt pe deplin calificat.”

14. A trebuit vreodata sa concediezi pe cineva? Cum te-ai simtit in legatura cu acest lucru?

Daca a fost cazul, povesteste situatia astfel incat sa reiasa ca nu a fost ceva voit, ci a trebuit sa fie tu cel care a adus la cunostinta.

15. ti-ai trimis CV-ul si la alte anunturi de locuri de munca?

Fii onest. Daca te considera un candidat valoros pentru companie, ar putea sa iti ofere un salariu mai bun ca sa nu te piarda pentru alt job.

Citeste mai multe pe www.myjob.ro!

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.