Februarie-martie inseamna vreme de carnaval! Rio de Janeiro si Venetia devin in aceasta perioada cele mai cautate destinatii de pe glob si mii de oameni se indreapta spre cele mai spectaculoase locuri ale distractiei.
Rio de Janeiro este un oras al contrastelor in mai toate privintele. Fie ca e vorba de casele coloniale perfect ordonate intre zgarie-nori de sticla sau de munti abrupti inconjurati de ocean, Rio de Janeiro ofera placere oricarei priviri. Un oras in care spectacolul si opulenta sunt guvernate de simbolul mereu prezent al statuii lui Isus Salvatorul. Oricat de lunga ar fi sederea in Brazilia, Rio de Janeiro este un oras care tine orice om ocupat mereu, nu doar in perioada desfasurarii carnavalului.
Carnavalul de la Rio inseamna in primul rand distractie. Startul petrecerii este dat in 4 martie si tine nu mai putin de 5 zile. Plajele Copacabana si Ipanema sunt cele mai cunoscute locuri in care focoasele brazilience reprezinta sufletul petrecerii. Sambadromul este singurul loc care tine multimea ceva mai organizata pe timpul carnavalului.
Elevii celor 18 scoli de samba defileaza in mijlocul strazii imbracati sumar sau goi, desi nuditatea nu este oficial acceptata. Samba este dansul reprezentativ pentru Brazilia, iar asta se vede cel mai bine in timpul festivalului. Oamenii din Rio de Janeiro sunt cunoscuti in intreaga lume drept persoane care se bucura de viata si o gusta din plin. Entuziasti si pasionali, „cariocas” asa cum sunt ei numiti au parte de un carnaval care abunda in distractie si caldura.
Cele mai bune perioade de vizitat acest paradis al lumii sunt in lunile de vara sau intre decembrie si ianuarie cand temperaturile ajung chiar si la 40 de grade Celsius iar clima este ideala pentru iubitorii de soare. Carnavalul incepe in luna februarie iar fiecare bar, casa, plaja, etc este invaluita in sarbatoare. Principalele atractii ale fastuosului eveniment sunt paradele de samba, balurile si petrecerea de pe strazi unde multimea canta, danseaza si are parte de extrem de multa distractie.
Agentiile de turism din Timisoara au pus la dispozitie o oferta speciala cu un tarif atragator pentru o destinatie ca Rio. Astfel, plecarea se face in data de 3 martie 2011 iar intreaga vacanta dureaza 7 zile. In prima zi, acomodarea si odihna sunt puse pe prim plan. Ziua urmatoare incepe cu un mic dejun copios, inclus in pret, un tur scurt al orasului urmand sa se incheie cu privitul apusului pe una dintre plaje. Urmatoarele zile sunt destinate carnavalului. Transferul de la hotel la Sambadrom, parada scolilor de samba si multa voie buna pe strazile aurite din Rio.
Agentiile s-au gandit la toate aspectele asa ca in ziua a sasea veti face un tur al insulei Schooner, unde puteti avea diverse activitati. Tarifele includ transportul cu avionul, taxele de aeroport si cazarea la un hotel de 4 stele cu mic dejun inclus. Costul unei asemenea calatorii se ridica la suma de 2300 euro pentru o persoana pe o perioada de 7 zile si 6 nopti.
Celebrul carnaval de la Venetia si-a anuntat venirea pe data de 28 februarie si se va desfasura pe o perioada de 9 zile. Istoria carnavalului de la Venetia este veche, cu o traditie care celebreaza trecerea de la iarna la primavara. O trecere optimista care face ca si cel mai sarac om sa se simta puternic si bogat in spatele unei masti.
Primele date apar la sfarsitul anilor 20 cand evenimentul a fost declarat ca fiind oficial. Timp de doua secole carnavalul a ramas in umbra pana cand, in anii 80 municipalitatea l-a readus in atentia publicului. Carnavalul are loc in fiecare an de atunci si se bucura de un succes din ce in ce mai mare.
Unul dintre cele mai spectaculoase evenimente pe plan mondial, va avea un program bogat si plin de voie buna. De la concursuri, targuri de cadouri, piese de teatru si reprezentatii muzicale pana la parade de masti si expozitii. De asta vor avea parte milioanele de oameni veniti sa sarbatoreasca distractia in Venetia. In lume se fac sute de carnavaluri, dar cel de la Venetia este considerat regele manifestarilor de acest fel. Tocmai de aceea doritorii vin din tari indepartate fara sa tina cont de vremea capricioasa de cele mai multe ori sau de alte costuri care implica o astfel de excurise. Romanticul oras pune la dispozitia turistilor numeroase oferte de preturi pentru cazare, de la cele mai convenabile pana la cele care satisfac gusturile pretentioase. In plus, oamenii vin anual in numar mare la acest carnaval, fascinati de spectacolul strazilor, de culori si de atmosfera greu de egalat.
Spectacolul incepe de la primele ore ale diminetii si se sfarseste la fel. Fiecare coltisor al Venetiei se transforma intr-o uriasa scena de sarbatoare unde totul se leaga cu un lant al distractiei. La tot pasul atmosfera de petrecere isi face loc si orasul gondolelor devine orasul hedonismului.
Conditia obligatorie nu poate fi alta in afara de cea a purtarii mastilor si costumelor. Este singurul moment din an in care starea civila, situatia materiala, identitatea sexuala sau conditia sociala nu au nici un efect. Placerea starnita de ascunderea in spatele mastilor a acestor atribute ajunge la nivel de arta. Mastile venetiene se gasesc la fiecare pas si colt de strada din Venetia si daca in timpul anului reprezinta suvenirul perfect pe perioada carnavalului devine un accesoriu de neinlocuit. Emblema carnavalului are ca scop principal egalitatea dintre oameni pe timpul spectacolului. Tocmai de aceea este un accesoriu indispensabil. Frumusetea mastilor nu poate fi contestata, la fel cum si restul costumatiei joaca un rol important pentru aparitia la carnaval. Cei care aleg sa isi petreaca prima saptamana din martie in Venetia au de ales intre cele cateva oferte puse la dispozitie de agentiile de turism din Timisoara.
Plecarea se face din Timisoara cu un autocar care strabate Ungaria si Slovenia. Sosirea la Lido di Jesolo-una dintre cele mai frumoase statiuni ale Marii Adriatice este locul perfect pentru relaxare si odihna inainte de carnaval. in a doua zi, micul dejun este urmat de calatoria la Punta Sabbioni cu autocarul. in celebra piata San Marco se ajunge cu vaporasul. Veti putea admira Basilica San Marco, Palatul Dogilor, Turnul cu ceas sau Puntea Suspinelor. in ultima zi, va bucurati de carnaval, frumos costumati si pregatiti de distractie. intre timp, faceti loc cumparaturilor plimbandu-va pe strazile pitoresti ale Venetiei. Plecarea se face in urmatoarea zi cu un popas optional la pestera Postojna. Pretul pentru o persoana este de 210 euro si include transportul, micul dejun, cazarea la un hotel de 3 stele si un ghid turistic.
Mastile au avut mereu un rol central in cadrul carnavalului venetian. Cele care acopera intreaga fata poarta denumirea de „bauta“. Cele care au forma ovala si sunt din catifea neagra si sunt purtate, de obicei, de femei, se numesc „moretta“, iar cel de-al treilea tip de masca este numit „larva“ sau „volto“ si este tipic venetiana. Mastile „larva“ erau realizate din ceara fina, nu cantareau mult si nu iritau pielea purtatorului. Ofereau posibilitatea de a manca, bea, dansa si flirta. in afara acestor tipuri de masti exista o multime de alte feluri, de la clasice pana la cele fantezie.