De sute de ani, de Paste, crestinii duc la biserica oua pictate manual pentru a fi binecuvantate, apoi le aseara pe mesele de sarbatoare.
In 1885, Tarul rus Alexandru al III-lea i-a facut un cadou deosebit sotiei sale, de Paste. Acesta i-a daruit un ou deosebit de cele de gaina sau rata. Momentul era cu atat mai special cu cat in acel an tarul implinea 20 de ani de casatorie cu sotia sa, Maria Fedorovna.
Astfel, in dorinta de a-si impresiona sotia, tarul i-a comandat bijutierului regal sa creeze cel mai pretios ou de Paste.
Urmand indeaproape instructiunile imparatului, bijutierul Faberge a proiectat un frumos ou de email alb, care atunci cand era deschis prezenta in interior un galbenus de aur. In interiorul galbenusului se afla o gaina de aur, care ascundea in interiorul sau un diamant in miniatura, sub forma coroanei regale, cu un ou minuscul de rubin.
Imparateasa Maria a fost atat de incantata de cadoul primit incat l-a numit pe Faberge „aurar de renume special pentru coroana imperiala” si l-a instruit sa creeze cate un ou deosebit in fiecare an, de Paste.
Faberge a decis ca fiecare ou pe care il va realiza va reprezenta cate un eveniment marcant al familiei regale, momente decizionale si realizari ale dinastiei Romanov.
De-a lungul unei perioade de 32 de ani, pana la revoluţta rusa din 1917, care a adus sfarsitul domniei tariste, bijuterul si echipa sa a produs pentru familia imperiala 52 de oua de Paste, cele mai opulente si extravagante pe care le-a vazut lumea vreodata, noteaza descopera.ro.