Ministerul Sanatatii propune formarea a sapte centre regionale de urgenta. Potrivit unui proiect de ordin ele vor functiona la Targu Mures, Constanta, Bucuresti, Cluj, Craiova, Timisoara, Iasi.
In ultimele cinci ar trebui sa functioneze entitati interspitalicesti cu toate specialitatile chirurgicale si medicale, potrivit proiectului.
Centrele regionale din Targu Mures si Constanta sunt reprezentate, practic, de spitalele clinice judetene de urgenta din cele doua orase, incadrate in categoria spitalelor clinice regionale de urgenta cu nivel de competenta I A, tot prin proiectul de ordin lansat luni in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii (MS).
„Asta inseamna ca spitalele din Targu Mures si Constanta au ajuns foarte aproape de cel mai inalt nivel al asistentei medicale de urgenta, asa cum este definit prin ordin de ministru”, a explicat, pentru MEDIAFAX, dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii.
Spitalul regional de urgenta cu nivel de competenta I A este, potrivit Ordinului 1764/2006, spitalul clinic (universitar) care asigura primirea, investigarea si tratamentul definitiv tuturor categoriilor de urgente critice traumatice, chirurgicale, cardiovasculare, neurologice si neonatologice, inclusiv in cazul arsurilor.
Pe langa asigurarea asistentei de urgenta la nivel regional, acest tip de spital are rolul unui spital clinic judetean de urgenta in judetul in care se afla, iar in Capitala un astfel de spital are rolul unui spital municipal de urgenta. Spitalele din aceasta categorie sunt, de regula, spitale primitoare de pacienti aflati in stare critica, in mod exceptional fiind necesar transferul unor pacienti catre o alta unitate sanitara, pentru efectuarea tratamentului definitiv.