Centrul international al educatiei medicale este la Timisoara. Sute de medici specialisti, la conferintele organizate de Spital Premiere 

TIMISOARA. Timp de doua zile, Timisoara s-a transformat in cel mai important punct de intalnire al medicilor de talie nationala si internationala.

Nu mai putin de 200 de medici, alaturi de lectori cu expertiza in diferite domenii medicale, s-au reunit la Timisoara intre 20 si 22 septembrie, in cadrul conferintelor medicale “Concepte Moderne in Endometrioza si Chirurgie Ginecologica, Medicina Fetala si Infertilitate” si “Timisoara International Knee and Arthoscopy Course”, organizate de Spital Première, unde impartasesc cercetarile, rezultatele si noutatile din domenii de top ale medicinei.

Ajunsa la cea de-a VII-a editie, conferinta medicala „Timisoara International Knee and Arthoscopy Course” implica specialisti de de renume mondial, care prezinta informatii valoroase din experientele lor in artroscopie la genunchi si artroplastie primara chirurgilor care doresc sa efectueze sau efectueaza deja operatii la nivelul genunchiului cu asistenta si sunt dornici sa devina specialisti independenti.

„Pe partea de ortopedie, va pot spune ca avem in cadrul manifestarii dedicate acestei specialitati o parte de prezentari si cursuri efectuate de lectori din mai multe tari, printre care Austria, Irlanda, Germania, o parte de web lab la Universitatea de Medicina din Timisoara, unde realizam un curs de artroscopie prin care candidatii pot efectiv sa lucreze pe mulaje. Din punct de vedere al antrenamentului didactic, au posibilitatea de a simula foarte bine ceea ce ar face in cadrul unei operatii pe om. Iar in a treia parte, realizam prezentari de cazuri si sesiuni de hands on in care punem proteze de genunchi in oase artificiale”, a spus prof. dr. Radu Prejbeanu, medic primar ortopedie – traumatologie.

In paralel, ajunsa la cea de-a V-a editie, conferinta medicala FemHelp „Concepte Moderne in Endometrioza si Chirurgie Ginecologica, Medicina Fetala si Infertilitate” este un eveniment de inalta tinuta stiintifica, unde specialisti de top din USA, Germania, Austria, Italia si Franta trec in revista cele mai noi concepte, precum si probleme de actualitate in domeniile medicale de mare interes.

Printre lectorii invitati se afla prof. dr. Catalin Copaescu, medic primar chirurgie generala si dr. Ceana NEZHAT, medic primar Obstetrica Ginecologie, care s-au declarat incantati de participarea la conferintele cu scop educativ desfasurate la Timisoara.

„Evenimentul are cel putin doua conotatii importante: educativa pentru toti cei care se afla aici, sunt foarte multi tineri care vor invata de la personalitati mondiale, precum Dr. Ceana NEZHAT – una dintre celebritatile mondiale ale chirurgiei minim-invazive ginecologice si latura de schimb de experienta interdisciplinara. Se afla aici oncologi, ginecologi, specialisti in chirurgie generala, cu scopul de a intelege de ce trebuie sa lucram si sa mergem mai departe aplicand ce stim mai bine intr-un program coerent, asumat institutional.

Ce putem noi este sa stimulam comunitatea noastra medicala sa se instruiasca, sa oferim parghiile prin care sa se educe, iar acest eveniment este prin excelenta o dovada a intentiei noastre si cred ca isi atinge din plin scopul.

Trebuie sa spunem cu mandrie ca in Timisoara se afla singurul centru de excelenta in tratarea endometriozei din aceasta regiune, nu doar din Romania. Aceasta locomotiva va putea sa ghideze determinarea si energia pe care colegii nostri o vor avea in a progresa din punct de vedere profesional si de a putea fi mai buni pentru pacientii nostri”, a spus prof. dr. Catalin Copaescu.

Unul dintre subiectele abordate in cadrul conferintei medicale “Concepte Moderne in Endometrioza si Chirurgie Ginecologica, Medicina Fetala si Infertilitate” este endometrioza, patologie care afecteaza sute de mii de femei, in intreaga tara.

„Intre 40 si 50 de mii de paciente care sufera de endometrioza sunt in stadii grave ale bolii si au nevoie de ingrijiri medicale speciale, care genereaza costuri sociale uriase, prin faptul ca nu isi mai pot desfasura activitatea. Este o problema de sanatate publica. In premiera, asociem conferinta dedicata medicilor cu o conferinta dedicata pacientelor, organizata de Asociatia Eu si Endometrioza”, a explicat Dr. Voicu Caius Simedrea.

Un proiect important ale carui baze se pun la Timisoara este infiintarea unui centru de excelenta in tratamentul bolilor de san.

“Vrem sa facem un centru de excelenta in tratamentul bolilor de sân. Acest centru nu va fi limitat la Spitalul Première, cu toate ca de acolo va porni, pentru ca acolo lucrez, ci dorim sa facem o retea in care sa participe toti cei care se ocupa de tratamentul acestei boli in Timisoara, astfel incât sa avem un centru la care sa aiba acces toti medicii care lucreaza cu cancerul de san. Mi-am planificat ca acest centru sa fie acreditat in aproximativ doi ani”, a declarat prof. dr. Serban Dan Costa, medic primar Obstetrica – Ginecologie, profesor univesitar al uneia dintre cele mai importante universitati din Germania, Otto-von-Guericke-Universität Magdeburg.

Cele doua conferinte medicale sunt organizate de Spital Première, parte a Retelei de sanatate REGINA MARIA, sub umbrela evenimentului Zilele Spitalului Première.

Aflat in cel de-al saselea an de activitate, prin intermediul actiunilor desfasurate in aceste zile, Spital Première isi continua misiunea de a asigura o mai buna calitate a vietii tuturor pacientilor, prin excelenta in medicina, educatie, cercetare si sprijin in cadrul comunitatii.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.