Centura Sud va fi deschisa traficului pe bucati. Primul segment pe care se va circula, anuntat de ministrul Transporturilor la Timisoara

TIMISOARA. Intalnire importanta a ministrului Transporturilor cu antreprenorii care construiesc Centura Sud Timisoara, respectiv descarcarea de pe Autostrada Vestului la Sanandrei, vineri dimineata.

CITESTE SI: S-a infaptuit prima ‘minune’. Avem constructor pentru bucata lipsa, de nici 10 km, de pe Autostrada Lugoj – Deva. Contractul, semnat la Timisoara pentru 13 milioane de euro pe kilometru

Aflate la cea de-a doua consemnare pe Lista Neagra a CNAIR, cele doua firme, Tirrena Scavi si Todini Costruzioni, au facut unele progrese in ultima perioada, iar reprezentantii constructorilor au convenit cu Sorin Grindeanu o serie de termene intermediare pentru lucrari, astfel incat sa nu se ajunga la rezilierea contractelor.

CITESTE SI: Firma care construieste Centura Sud Timisoara si cea care face descarcarea de pe autostrada la Sanandrei, pentru a doua oara pe Lista Neagra a Ministerului Transporturilor. Ar putea sa nu mai fie primite la licitatii in Romania

Ministrul anunta ca, desi potrivit contractului trebuia sa fie gata de Craciun, Centura Sud se va deschide traficului pe bucati, anul viitor. Astfel, primul segment pe care vor putea circula masinile va fi Mosnita – Remetea Mare, in luna mai 2023. O luna mai tarziu e programat tronsonul Sag – Giroc.

Au fost emise un nou rand de certificate. Din pacate, cele doua companii care au lucrari in zona au primit certificate negative. E al doilea certificat negativ. De dimineata, m-am intalnit cu ei si le-am spus ca efectele se vor vedea in perioada urmatoare.
O sa va transmitem termene asumate de aceste companii pentru ducerea la bun sfarsit a acestor 2 contracte. Le-am cerut termene intermediare.
Daca vorbim de Centura Sud, ar trebui ca in mai sa se dea drumul, asta si-au asumat cei de la Tirrena Scavi, sa se dea drumul de la Mosnita la Remetea, in iunie de la intersectia Sagului pana la Flonta la Giroc, urmand ca in noiembrie sa fie data in circulatie in intregime, cu celelalte bucati„, a declarat vineri la Timisoara ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.

Cat priveste cea de-a treia descarcare de pe Autostrada Vestului la Timisoara, de aproximativ 10 km, care se construieste in zona Sanadrei, ministrul spune ca a primit asigurari de la antreprenor ca va fi gata exact peste un an.

Descarcarea in noiembrie 2023 trebuie sa fie data in folosinta in integralitate„, a spus Sorin Grindeanu.

 

Ministrul Transporturilor a declarat ca cele doua santiere sunt urmarite indeaproape de cei de la Directia Regionala de Drumuri si Poduri Timisoara si ca mobilizarea muncitorilor in ultima perioada a fost ceva mai consistenta. Desi inca nemultumit de ritmul lucrarilor, Sorin Grindeanu spera in continuare ca nu va fi nevoit sa rezilieze contractele, intrucat asta va insemna intarzieri de ani buni, din cauza reluarii procedurilor pentru gasirea unor antreprenori care sa le finalizeze.

Anul viitor ar trebui sa fie gata aceste lucrari, dar va spun ca, desi se vede in ultimele saptamani, si doamna director imi transmite saptamanal raportul cu ce fac cele 2 companii pe aceste lucrari, se vede o imbunatatire. Daca nu vor imbunatati ritmul, certificatele negative vor duce la ceea ce nu imi doresc, reziliere.
Nu rezilierea este rolul unui ministru, ci ca aceste contracte sa fie duse la bun sfarsit. (…) O reziliere inseamna luni pierdute, proceduri legale care imping termenii contractului…
In ultima perioada exista o mobilizare mai buna, nu destula. De aceea, le-am cerut azi termene asumate celor 2 companii, la fel cum am facut cu podul de la Braila„, a mai precizat Sorin Grindeanu.

***

Va reamintim, zilele trecute, a fost publicata a doua Lista Neagra a Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Anuntul a fost facut de Sorin Grindeanu care a tras un nou semnal de alarma catre constructori ca pot fi drastic sanctionati in baza noii legi a achizitiilor publice initiata chiar de ministrul Transporturilor si intrata in vigoare in primavara

Certificate negative au primit, pentru a doua oara, cele doua firme care lucreaza la proiecte de infrastructura din Timis. Este vorba de antreprenorul de pe Centura Sud (Tirrena Scavi), respectiv de cel care face a treia descarcare de pe Autostrada Vestului, langa Timisoara, la Sanandrei (Todini Costruzioni Generali).

CITESTE SI: Lucrari cu viteza melcului pe Centura Sud Timisoara, antreprenorul la un pas de a doua bila neagra. Desi conform contractului soseaua ar trebui sa fie gata de Craciun, abia a ajuns la 57% realizare. Foto

CITESTE SI: Se misca putin lucrurile pe traseul celei de-a treia descarcari de pe Autostrada Vestului la Timisoara. Ultimele imagini de pe santier. Video

Evaluarile se fac periodic si sunt actualizate datele la 3 luni, iar daca societatile nu se mobilizeaza, risca sa nu mai primeasca niciodata vreo lucrare in Romania.

 

Documentele constatatoare periodice sunt actualizate și publicate din 90 in 90 de zile si reflecta stadiul la zi pentru fiecare contract în parte, așa cum prevăd noile reglementări, aprobate la începutul acestui an.
După primirea acestor certificate negative intermediare (Documente Constatatoare periodice), antreprenorii au posibilitatea să recupereze întârzierile și să evite astfel primirea unui nou document constatator negativ la următoarea evaluare.
Acest tip de Documente Constatatoare va permite Comisiilor de evaluare să cunoască în timp real situația concretă a Antreprenorilor care se prezintă la alte licitații și vor constitui baza analizei cu ocazia verificării motivelor de excludere pentru abateri grave sau repetate în derularea contractelor deja încheiate

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. suna bine … daca nu ploua primavara … sau daca nu o sa avem o iarna lunga … altfel poate o sa fie gata de craciun 2023? poate de pastele ( cailor ) 2024 ? mai conteaza? oricum pana in 2024 nu o sa mai avem voie cu masini asa ca-cu ce ma incalzeste ? dar sa nu fim pesimisti, poate o sa o foloseasca armata rusa in loc sa sufere infrangeri prin traficul din timisoara.

    • Ne-a mintit din prima zi cu aceasta centura…, la fel va face si de acum pana va fii gata…
      Deci doar o portiune, doar posibil in 2023. In loc de reziliere atunci cand trebuia (in 2021 cand s-a vazut ca nu vor termina la primul termen) si apoi anul acesta facuta noua licitatie si anul viitor totul finalizat. El mai zice ca se vede ceva, ce se vede ca doar praf e pe santier, oameni ii numeri pe degetele de la o mana…
      Dar am impresia ca e un contract in beneficiul constructorului si nu al beneficiarului (cu dedicatie)…

      • Daca ai numai fotbal in cap, este greu sa observi si alte lucruri.

        • Observ primul termen de finalizare 25 martie 2022, al doilea termen de finalizare decembrie 2022…
          Are rost sa comentezi…

  2. Centura sud gata pana in noiembrie 2023, adica intr-un an de acum, e cea mai buna gluma a lunii. Daca nu cumva a anului 🙂

  3. Am auzit la povești de ne-am săturat, termenele de finalizare oricum cel puțin în Timișoara nu mai există de mult exemple sunt destule,șantiere uitate chiar și în plin centru.

  4. A ales bine termenul de dare in folosință a primului „tronson” . In mai? Pai in mai, mai Grindeanu, tu nu vei mai fi ministrul transporturilor. Nu ti s- a spus?

  5. Unde esti tu Cuc cu pixul tau? Sa mai dam 50 de milioane constructorilor degeaba pentru ca nu ne luam spaga, specialistii CNAIR nu pot pregati o licitatie ‘beton’, nu semnam contracte clare.

  6. PENIBIL !! Pe bucati ar trebui si voi sa plecati din politica .

  7. „Ministrul aprimit asigurari” – cam cate kile au asigurarile alea si din ce sunt facute?
    Domn ministru sa nu-ti rupa buzunarele asigurarile alea ce le tot primesti!
    Dar niste etape intermediare de finalizare nu are proiectula ala? Etape ce sa poata fi controlate, are doar „asigurari”?!?

  8. Situatia e trista, dar despre d-l. Cuc ce mai stiti. Tot grasut, prosper……..?

    • Umbla vorba ca s-a stabilit in Africa, unde i se spune „Marele Alb” si crede ca e vorba de un compliment…