Cercetatorii din Universitatea Politehnica din Timisoara se lupta cu alti colegi din tara pentru granturi de peste o jumatate de milion de euro

TIMISOARA. În 2017, Universitatea Politehnica Timișoara a lansat, în premieră națională, o competiție internă de proiecte de cercetare-dezvoltare, prin care s-a oferit finanțare de peste 650.000 de lei pentru tinerii cercetători ai UPT, o parte din aceasta fiind asigurată de companii din mediul privat. La competiție au putut participa doar tineri cercetători, în vârstă de până la 45 de ani, cu titlul de asistent universitar sau șef de lucrări/lector universitar. Au intrat atunci în competiție 76 de proiecte, structurate pe 14 domenii de cercetare din UPT, locul întâi din fiecare domeniu fiind finanțat cu 10.000 de euro.

În 2018, ideea a fost extinsă la nivelul tuturor universităților membre ale ARUT (Alianța Română a Universităților Tehnice), având ca scop stimularea activității de cercetare. În cadrul reuniunii ARUT de la Timișoara, de la începutul lunii mai, a fost aprobat pachetul de informații privind competiția de granturi naționale de cercetare în cadrul ARUT. Concursul destinat tinerilor, cadre didactice și cercetători din cele cinci universități tehnice, are un buget alocat de aproape 600.000 de euro. Prin acest program, fiecare Universitate va acorda câte un grant pe fiecare domeniu de specializare științifică.
Potrivit calendarului competiției, propunerile de proiecte se pot depune până în 20 iunie 2018. Durata unui proiect este de 14 luni. Se estimează că semnarea contractelor de finanțare se va realiza la 1 octombrie 2018. Bugetul susținut de Universitatea Politehnica Timișoara în cadrul competiției reprezintă echivalentul în lei a 170.000 Euro, asigurat integral din veniturile proprii ale Universității. Bugetul alocat sub formă de grant unui proiect este în valoare maximă de 45.000 – 46.000 lei fiecare (echivalentul a 10.000 Euro).

Propunerile de proiecte primite sunt verificate de către personalul echipei de management desemnată de fiecare Universitate din cadrul ARUT, pentru a se asigura că sunt îndeplinite toate criteriile de conformitate și eligibilitate. Evaluarea propunerilor de proiecte se realizează într-o singură etapă. Fiecare universitate din cadrul ARUT va realiza activitatea de evaluare științifică numai cu experți evaluatori de la alte universități din cadrul ARUT.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.