Ceremonial militar restrans, la Timisoara, de Ziua Imnului National

TIMISOARA. Doar cateva zeci de timisoreni s-au adunat marti, dimineata, in fata Prefecturii Timis, pentru a urmari parada militara dedicata Zilei Imnului National al Romaniei. Au defilat militari, politisti si pompieri, in prezenta nelipsitelor oficialitati.

Din partea Prefecturii Timis a participat prefectul Eugen Dogariu, din partea Consiliului Judetean Timis a fost Florian Zanfir, iar din partea Primariei Timisoara a fost primarul Nicolae Robu.

La finalul ceremonialului, militarii s-au retras, defiland in ritmuri de fanfara, de la  Prefectura, pana in Piata Libertatii, la Garnizoana Militara.

Data de 29 iulie a fost proclamata Ziua Imnului National al României – ‘Desteapta-te romane!’, simbol al unitatii Revolutiei Romane de la 1848.

La 29 iulie 1848, ‘Desteapta-te romane!’ a fost cantat pentru prima data in Parcul Zavoi din Ramnicu Valcea. La originea Imnului National al Romaniei se afla poemul patriotic ‘Un rasunet’ de Andrei Muresanu, publicat in numarul iunie-iulie 1848 al suplimentului ‘Foaie pentru minte, inima si literatura’, pe o melodie culeasa de Anton Pann.

Continutul profund patriotic si national al poeziei a fost de natura sa insufleteasca numeroasele adunari ale militantilor pasoptisti pentru drepturi nationale, mai ales din Transilvania, Nicolae Balcescu numind acest imn ‘o adevarata Marsilieza romaneasca’.

Interzis de regimurile totalitare, timp de aproape o jumatate de secol, ‘Desteapta-te romane!’ a fost ales imediat dupa decembrie 1989 Imnul National al Romaniei, fiind consacrat prin Constitutia din 1991.

Conform Constitutiei Romaniei, Imnul National este considerat simbol national, alaturi de drapelul tricolor, stema tarii si sigiliul statului.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.