Cetate misterioasa descoperita in Romania cu ajutorul unui satelit. Constructia e uriasa si ascunde multe secrete

O tainica cetate a fost descoperita cu ajutorul imaginilor din satelit. Contururile imensei cetati pot fi vazute si pe Google Earth. Pentru ca nimeni nu-si poate da seama cand si de catre cine a fost ridicata constructia enigmatica, cercetatorii vor sa foloseasca tehnologii de ultima ora pentru a elucida misterul.

Cine a construit aceasta cetate imensa, de zeci de ori mai intinsa decat Castelul Huniazilor ori Cetatea Neamt?

Arheologii nu au inca un raspuns, in schimb au multe semne de intrebare. Mai ales ca descoperirea nu a fost facuta cu ajutorul metodelor traditionale ale cercetatorilor, ci al unei aplicatii accesibile oricui are un calculator: Google Earth. Daca priviti cu atentie in zona de dealuri dintre comunele iesene Scobinti si Ceplenita, o puteti vedea, la fel cum au facut si arheologii.

Profesorul Vasile Cotiuga de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi a studiat aceasta misterioasa fortificatie sustine ca “este vorba de o incinta mare de 40 de hectare”. Arheologul iesean adauga ca aceasta are ”doua porti mari de intrare. Se poate vedea si pe Google Earth

Potrivit lui Vasile Cotiuga, care a facut mai multe prospectiuni in zona, fortificatia e inconjurata de un zid construit din pamant (“val”) la care se adauga un sant si o palisada. Mai multe informatii ofera imaginile aeriene obtinute gratie tehnologiei moderne. Google, dar si camerele montate pe drone, au venit in ajutorul arheologilor romani.

Paradoxal, a fost nevoie de Google si de drone pentru a descoperi o cetate despre care se stia de mai bine de jumatate de veac. In anii ’50, aviatia militara a Romaniei a facut o serie de fotografii aeriene in care se vedea clar conturul misterioasei constructii de la Scobinti, dar acestea au fost secrete in perioada regimului comunist.

Citeste mai mult AICI

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.