Cetatea la doi pasi de Timisoara, reconstituita pe calculator, se pregateste pentru turisti! Cum arata in vremurile de glorie si ce puteti vedea azi? FOTO!

La cel mult o ora de mers cu masina de Timisoara, pe un varf de deal, se inalta inca ruinele unei cetati ale carei vremuri de glorie au apus in urma cu doua veacuri.

CITESTE SI: Fiecare cartier cu povestea numelui sau, la Timisoara! Al tau stii de unde se trage?

Este vorba de Cetatea Soimos, aflata astazi pe lista monumentelor istorice ale Romaniei, a avut rol de aparare si a cunoscut mai multe stapaniri, printre care pe cea a lui Iancu de Hunedoara si Ioan Zapolya sau Andrei Bathory. E atestata documentar din anul 1272-1275 si a fost una dintre cele mai frumoase cetati medievale, iar traditia istorica pune numele acesteia pe seama unei activitati care i-ar fi adus faima in vechime: cresterea soimilor.

cetatea-soimos (2)

Din secolul al XVIII-lea, a fost supusa treptat demolarilor, nepasarii si mai apoi a cazut prada distrugerilor provocate de natura, ajungand la ruina de astazi.

Cu ajutorul programelor digitale de modelare 3D, Radu Oltean, artist ilustrator din Bucuresti, a reusit sa realizeze o
reconstituire pe calculator a Cetatii Soimos, infatisand-o asa cum arata in timpurile in care strajuia semeata Valea Muresului. In acele vremuri, domeniul din jurul fortificatiei stapanea aproape 100 de sate din actualele judete Arad si Timis.

cetatea-soimos (1)

Reconstituirea digitala face parte dintr-un proiect mai amplu al lui Radu Oltean numit „Cetati, castele si fortificatii din Romania”, carte aparuta pe piata nu demult. (vezi pagina oficiala de Facebook AICI).

Aceasta cuprinde fortificatiile de-a lungul secolelor pe teritoriul Romaniei, incepand cu Epoca Bronzului si pana in veacul al XIX-lea. Textul este o istorie militara succinta si interesanta, iar ilustratia foarte bogata.

Am adunat toate ilustratiile mele, mai vechi si mai noi, publicate sau nu, la care am adaugat inca vreo 10 cetati noi. La aceste reconstituiri s-au adaugat fotografii frumoase, aeriene, de epoca, gravuri si stampe de epoca, acuarele, planuri, potrivit lui Radu Oltean.

cetatea-soimos (7)

Cetatea Soimos va intra in marile circuite turistice

In bugetul pe 2017 al Consiliului Judetean Arad au fost alocate fonduri pentru realizarea de studii necesare in vederea accesarii de fonduri europene pentru reabilitarea atat a cetatii Soimos, cat si a cetatii Siria. Se vor face studii topografice, cadastrale, geotehnice, dar si interventii de natura arheologica, fara de care nu s-ar putea face vreo investitie la aceste cetati, care ar putea intra in marile circuite turistice din vestul tarii.

La Cetatea Soimos se poate ajunge usor din Timisoara cu masina. E la doar 60 km distanta. Iesiti pe drumul spre Lipova – Dumbravita – Giarmata – Piachia – Fibis – Masloc – ALios, intrati in judetul Arad si continuati spre Zabrani – Neudorf – Radna – Soimos. Sunt 63 de km.

cetatea-soimos (3)

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Stie autorul articolului in ce stare e drumul pe sectorul din judetul Arad? Adica Alios – Lipova? Ii doresc sa ajunga intreg si el si masina.

  2. Consiliul Județean Arad, își bate pur și simplu joc de acest drum și totodată de orașul Lipova, rușine să le fie!

  3. Nu mergeti cu masina dacat daca vreti sa aveti un motiv bun sa o duceti la reparat!