CFR Timisoara, in zodia gemenelor. Surorile Buza si Voica sunt sarea si piperul echipei banatene. Vezi povestea lor!

TIMISOARA. Echipa de fotbal feminin ataca titlul in prima liga cu doua perechi de gemene in lot. Gemenele Diana si Claudia Buza au stat  la baza infiintarii actualei echipe de la Gara Mare. Ele, impreuna cu surorile Voica l-au convins pe Florin Bugar sa se inhame la o munca deloc usoara si comoda pentru un antrenor obisnuit cu fotbalul de genul masculin. In vara anului trecut surorile au mers la presedintele clubului CFR Timisoara si l-au rugat sa infiinteze o echipa de fete. Bugar, care pe atunci era antrenor la echipa masculina a CFR-ului, retrogradata din Liga a II-a in divizia judeteana a acceptat sa le urmareasca la un antrenament. Si fetele l-au convins. ”In primul rand m-au impresionat cele patru gemene, am vazut ca stiu fotbal si am fost foarte incantat. Toata lumea recunoaste ca sunt jucatoare foarte bune”, spune antrenorul fetelor de la CFR Timisoara. ”Perceptia nu va disparea niciodata din mintea fotbalistilor, a oamenilor de fotbal, clar ca le considera pe fete apanajul bucatariei dar pana la urma fetele au demonstrat ca se descurca foarte bine. Fetele sunt putin mai capricioase, dar e important sa ajungi la sufletul lor si daca reusesti se straduiesc si ele pe teren sa faca treaba”, a mai spus Florin Bugar.

Impreuna in viata si in fotbal
Pentru surorile Diana si Claudia Buza fotbalul nu a inceput cu CFR Timisoara. Fetele, in varsta de 23 de ani fac sport de cand se stiu.  ”Sport facem de la trei ani, am facut gimnastica cinci ani, apoi pentru ca sora mea nu avea mobilitatea necesara, antrenoarea ne-a indrumat catre un sport mai dur. A trecut la judo si, dupa doua saptamani, a luat locul cinci pe tara. La trei luni, am urmat-o si eu. Si am facut sapte ani de judo. Cu fotbalul am inceput in paralel, de prin clasa intai. Jucam cu baietii la scoala. Orice campionat era, nu conta, eram acolo cu baietii. In clasa a IX-a, pentru prima oara a fost un campionat de fete, am mers la  turneu la Sala Olimpia, ne-am calificat mai departe la urmatoarea faza, am ajuns la Alba Iulia si acolo ne-a vazut antrenorul care era pe vremea aceea la lotul national, domnul Staicu si ne-a si convocat la Nationala. Noi, neavand echipa nu am putut sa mergem, apoi in scurt timp s-a infiintat echipa de fotbal feminin Ripensia Timisoara. Am jucat acolo si am ajuns si la lot”, povesteste Diana Buza.

Alaturi de echipa timisoreana, gemenele Buza si-au trecut in palmares si o Cupa a Romaniei castigata in 2009, dar din pacate echipa s-a desfiintat in acelasi an in care a cunoscut succesul. Fetele s-au transferat pentru o perioada la Sporting Craiova si pentru a-si urma pasiunea au renuntat si la faculate, dupa ce studiasera doi ani pentru a deveni profesoare de sport. ”Ne-am lasat de facultate pentru fotbal, am plecat la Craiova, unde  am jucat doi ani. Acum ne gandim sa ne reinscriem”, a mai spus Diana.

Prinse de pasiunea pentru un sport care nu le aduce nici un ban, surorile au fost nevoite sa se angajeze, iar in prezent se impart intre meciuri, antrenamente si cele trei schimburi de la fabrica. ”Stiu ca am avea nevoie de mai multa pregatire, dar mergem si  la munca, lucram in trei schimburi  la fabrica si nu prea ajungem la antrenamente”, recunoaste Diana care joaca in prezent pe postul de fundas central la CFR Timisoara, desi pana nu demult evoluase doar ca mijlocas dreapta. Si sora ei, Claudia a fost nevoita sa schimbe postul: din mijlocas stanga a ajuns portar. Fetele, care au fost gogheterele echipei sezonul trecut sunt dispuse sa joace orice post atata timp cat pot sa joace fotbal, desi nu le este usor. ”La noi legatura care se spune ca exista intre gemeni chiar functioneaza. De exemplu in primul meci din acest sezon, la  Resita, Claudia, sora mea a stat in poarta, iar eu am fost pe teren. Nu stiu de ce, dar nu puteam sa joc, parca eram legata de picioare. Pentru ca ea era acolo in poarta si nu juca langa mine pe teren. Am jucat, nu am avut ce face. Daca asa e nevoie de noi, asa mergem.  Dar pentru mine e o pedeapsa sa nu joc cu ea impreuna. Si la antrenamente se chinuie domnul antrenor sa ne desparta, dar nu reuseste. Iar la echipele la care am jucat, asta a fost singura problema, nu putem sa jucam despartite”, a mai povestit Diana.

Gemenele Buza si-ar fi dorit mult sa-i cunoasca pe fostii jucatori ai lui Poli, fratii Artiom si Arman Karamian, cu care considera ca se aseamana mult din anumite puncte de vedere. ”Mi-au placut foarte mult, poate si pentru ca au fost asemanarile astea intre noi, imi pare rau ca nu mai sunt la Timisoara”, a spus Diana.

Gemenele Voica, intre catedra si terenul de fotbal
Celelalte gemene din lotul lui CFR Timisoara, Ionela si Manuela Voica au 29 de ani si se gandesc ca la finele acestui sezon sa se retraga. Cele doua surori sunt profesoare de sport, una preda  in Timisoara, cealalta, in Oravita, orasul lor natal, acolo unde au si inceput aventura cu fotbalul. ”Locuim aproape de terenul de fotbal din Oravita. Parintii ne-au dus  acolo de mici pentru ca acolo nu erau masini. Tot am urmarit baietii cum joaca si incet-incet ne-am apucat si noi. Cred ca aveam vreo sase ani cand am inceput sau mai putin. Nu stiam noi exact ce este fotbalul. Abia din 2001 am jucat si noi organizat. Am inceput la Oradea. Profesorul  nostru de sport ne-a gasit echipa si am mers acolo amandoua, eu mijlocas central si sora mea varf”, a povestit Ionela Voica. „La inceput lumea din jurul nostru a fost uimita ca joaca fetele fotbal si chiar gemene. Ne-am lovit de multe ori de mentalitatea care este la noi in tara, daca suntem fete multi considera ca nu avem ce cauta in sportul asta. Chiar si conducerea de la FRF nu ne prea ia in seama. Dar noua ne-a placut si am vrut sa facem asta. Am fost si la Ripensia Timisoara pentru o scurta perioada. Apoi au intervenit unele  probleme, nu am mai mers si am ratat momentul cand s-a castigat Cupa. Ne-am chinuit  apoi sa reinfiintam echipa, nu s-a putut si pana la urma am avut noroc si am venit aici, la CFR”, a mai spus Ionela. Acum, surorile Voica spera sa isi incheie cariera cu un trofeu. „Sper ca anul asta sa punem probleme. E devreme sa vorbim de titlu, trebuie sa trecem mai intai de play-off  si  e greu. Ne liseste omogenitatea, ne lipseste si conditia fizica, dar cu munca, poate reusim. Dupa campionatul asta vrem sa ne retragem. E ultimul, avem deja 29 de ani, nu mai merge. Daca am reusi sa o facem cu un trofeu, ar fi foarte frumos”.

Debut in forta pentru CFR Timisoara in Liga I
Echipa de la Gara Mare a inceput cum nu se putea mai bine actualul sezon din prima liga de fotbal feminin. Fetele lui Bugar au invins in primul meci in deplasare, cu 12-0 echipa Negrea Resita, iar duminica trecuta s-au impus cu 2-1 in fata Olimpiei Cluj, campioana Romaniei din ultimii ani si echipa care reprezinta in prezent Romania in saisprezecimile Champions League. „A fost un succes nesperat de multi, dar am reusit sa castigam si asta ne da incredere ca  se poate sa castigam si meciul retur sau macar sa facem un egal. Asta ne-ar propulsa in play-off cu un plus de trei puncte, pentru ca echipa care termina sezonul regulat  pe locul intai in serie pleaca in play-off cu un punctaj de trei puncte fata de cealalta echipa din grupa care termina pe locul doi”, a spus antrenorul Florin Bugar. CFR Timisoara face parte din Seria de Vest, cea mai dificila, alaturi de Olimpia Cluj, Baia Mare, UTA, Oradea, Alba Iulia si Resita. Din cele trei serii din care este alcatuita in prezent Liga I, primele doua clasate din fiecare grupa se vor califica in play-off. Lupta va fi grea, dar fetele nu renunta la visul pe care il au de mici, de cand au inceput sa se lupte cu migea si cu mentalitatea multora. „Eu cred si simt ca putem si noi sa ajungem in Champions League. imi doresc mult asta”, a spus Diana Buza.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.