Chiar schimba vieti si deschide minti? Fabuloasele povesti ale studentilor din Timisoara plecati la studii cu bursa Erasmus

TIMISOARA. Zeci de tineri, studenti ai Universitatii de Vest din Timisoara, pleaca in fiecare an la universitatile din Europa cu programul de studii Erasmus. Motivul? Vor sa cunoasca alte culturi, sa viziteze, sa-si faca noi prieteni si, nu in ultimul rand, sa vina in contact cu un alt sistem de predare, diferit de cel din Romania. Sa nu uitam ca studentii nu platesc taxe de scolarizare.

Studentii timisoreni pleaca la universitatile straine cu burse Erasmus, care le asigura la limita traiul in orasele europene unde invata. Tinerii primesc 500 de euro pentru o luna de studiu, din care trebuie sa-si plateasca mancarea, dar si cazarea. In cazul in care tinerii doresc sa viziteze orasul sau daca vor sa mearga in alte destinatii ale Europei, atunci e clar ca au nevoie si de alte fonduri pentru ca banii nu le ajung, de aceea multi studenti mai primesc de la parinti in fiecare luna un surplus.

„Numarul studentilor Erasmus difera de la un an la altul, insa in ultimii ani se observa o crestere semnificativa la Universitatea de Vest din Timisoara, atat la nivelul mobilitatilor de studiu, cat si la nivelul mobilitatilor de plasament (practica)”, spune Andra Dragotesc, director al Departamentului de Relatii Internationale al Universitatii de Vest din Timisoara.

Astfel, in perioada 2012-2013, la nivelul UVT au existat 118 de locuri pentru studiu si 31 pentru practica, 143 de locuri de studiu si 44 pentru schimb de experienta in perioada 2013-2014 si 168 de studiu la care se adauga 60 de practica intre 2014 si 2015, ceea ce doveste ca numarul studentilor interesati sa plece cu un program de studii Erasmus in strainatate este intr-o continua crestere.

poze-erasmus (11)

Studentii pot alege sa plece in 11 tari din Europa, iar printre preferintele studentilor Erasmus Outgoing ai UVT se numara institutiile de invatamant superior din tari precum: Franta, Spania, Italia, Ungaria, Portugalia sauGermania, asta datorita cunoasterii limbii tarii respective.

Cine poate beneficia de aceasta bursa si cum se fac inscrierile?

De programul de studii Erasmus poate beneficia orice student care a terminat anul 1 de licenta in momentul plecarii. De asemenea, trebuie sa fie integralist (sa aiba toate examenele luate) si media anilor de studiu trebuie sa fie de minim 7. Un alt criteriu important de selectie il reprezinta cunoasterea unei limbi straine. Astfel, pentru tarile cu limba de circulatie europeana, este obligatoriu cunoasterea limbii tarii respective, iar pentru celelalte tari – engleza.

Studentul care indeplineste conditiile pentru a beneficia de o mobilitate Erasmus de studiu, intocmeste un dosar de concurs pentru a participa la selectia organizata in cadrul universitatii, iar candidatii declarati admisi pleaca cu bursa Erasmus de studiu sau de plasament, beneficiind de sprijin financiar.

Universitatea de Vest trimite studenti in mobilitate de studii pe parcursul unui semestru (5 luni) sau a unui an academic intreg (10 luni) si in mobilitate de plasament (practica) de minim 2 luni. Un student poate beneficia de un total maxim de 12 luni de mobilitate pe fiecare ciclu academic (licenta, masterat, doctorat).

„In general, studentii nu intampina foarte multe probleme in cadrul mobilitatilor, deoarece selectia si perioada de dinainte de plecarea in mobilitate este foarte bine organizata la UVT si se refera inclusiv la sesiuni de pregatire a studentilor pentru fiecare etapa, de la depunerea dosarului de candidatura, la finalizarea documentatiei de plecare. Problemele cu care se confrunta uneori studentii sunt de natura lingvistica (li se pretinde un anumit nivel lingvistic al limbii de invatare: engleza, franceza, germana, spaniola sau italiana), sau se refera la gradul de dificultate al disciplinelor urmate in universitatile din strainatate”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Andra Dragotesc, director al Departamentului de Relatii Internationale al Universitatii de Vest din Timisoara.

Erasmus – experienta care „schimba vieti, deschide minti”

Oana Lita este studenta in anul 3, la UVT, Facultatea de Stiinte ale Comunicarii si a decis sa plece cu programul Erasmus in anul doi de licenta, mai exact in anul universitar 2013-2014.

„De programul Erasmus aflasem de la colega mea de camera, care isi pregatea dosarul de aplicare pentru un grant Eramsus. Eu doream inca din liceu sa plec la studii undeva, intr-o alta tara europeana, si am considerat momentul prielnic pentru a incerca sa vad ce inseamna <<o experienta care schimba vieti>>”, spune Oana Lita.

poze-erasmus (13)

Imediat dupa ce a studiat lista cu tarile disponibile, Oana a ales sa mearga la o universitate din Portugalia (Instituto Superior da Maia), in Porto, insa ca orice student strain, a intampinat si dificultati.

„Una dintre dificultati a fost legata de desfasurarea orelor in limba portugheza, insa pe parcurs, profesorii au organizat cursuri speciale in engleza pentru studentii Erasmus. Apoi, in ceea ce priveste banii pe care ii primesti de la universitate, te descurci doar daca stii cum sa-i dramuiesti. Lunar, plateam o chirie de 200 de euro pe camera, iar cheltuielile se ridicau undeva la 50 de euro. Portugalia este o tara in care preturile sunt asemanatoare cu cele din Romania, insa eu sunt o fire care, de obicei, cheltuie putin peste media care i se ofera, asadar ajutorul financiar de la parinti nu a lipsit”, povesteste studenta.

Programul Erasmus i-a schimbat viata Oanei Lita nu doar pe plan personal, ci si profesional. A ajutat-o sa-si faca prieteni noi, sa viziteze locuri si sa cunoasca obiceiuri pe care nu le mai intalnise si a intrat in contact cu un alt sistem de predare si de aplicare a lucrurilor pe care le-a invatat in universitatea portugheza.

„Dupa cum zice si motto-ul, Erasmus „schimba vieti, deschide minti”. E o experienta care te dezvolta foarte mult, atat personal, cat si profesional. Intri in contact cu multe alte culturi total diferite de a ta, inveti noi metode de abordare profesionala, dezvolti relatii de lunga durata cu persoane din toata lumea, vezi partea frumoasa a independentei. Eu pentru prima data am simtit ca un profesor te trateaza ca pe un expert, ca pe o persoana care odata iesita de pe bancile facultatii, trebuie sa fie capabila sa isi ia rolul in serios. Nu am putut decat sa ma bucur de modalitatea noua de predare, in care s-a pus accentul pe cum sa aplici practic ceea ce inveti teoretic”, completeaza tanara.

poze-erasmus (14)

Multi studenti, dupa ce se intorc de la studii din strainatate trag o concluzie cu privire la ce au facut in ultimele luni cat timp au fost plecati. In felul acesta isi fac o idee de ansamblu cu privire la experienta pe care au trait-o alaturi de alti prieteni din diferite tari ale Europei. Asta a facut si studenta Erasmus.

„Experienta Erasmus m-a facut sa ies din zona mea confort, sa experimentez ceva nou, unic, ceva ce nu poate fi trait in orasul in care te-ai nascut sau ai crescut, alaturi de familie sau de prietenii care te cunosc de mult timp. Oportunitatea pe care am primit-o odata cu plecarea intr-o mobilitate Erasmus m-a facut sa-mi creez „propria lume”, incepand de la locul unde am convietuit (pe care l-am schimbat de 3 ori), la prieteniile de durata pe care le-am legat cu oameni dragi mie sau la experientele atat pozitive, cat si mai putin placute. Toate acestea m-au modelat, m-au facut sa vad lucrurile intr-o alta lumina, de care nu eram constienta inainte de a alege sa plec”, concluzioneaza Oana Lita.

Cum te poate ajuta experienta Erasmus in urmarea unei meserii?

Simona Toba, masteranda in primul an la UVT, este o alta „clienta” a programului Erasmus, asta pentru ca a beneficiat pana in prezent de doua mobilitati in Franta, la Universitatea Paul Valery Montpellier III, o data in primul semestru al anului 3 de facultate (anul universitar 2013-2014), si a doua oara anul trecut, la master, in primul semestru.

„Am aflat de programul Erasmus inca din primul an de facultate. Imi aduc aminte ca inca de pe atunci, cei de la Departamentul de Relatii Internationale aveau stand in holul Universitatii si imparteau flyere studentilor. Nu stiu de ce mi-a luat atata timp sa ma decid sa aplic. Procedura de inscriere este destul de simpla. Dosarul de inscriere presupune atasarea unei scrisori de motivatii, in care fiecare student trebuie sa-si motiveze alegerea universitatii, a profilului pe care l-a ales si a tarii unde vrea sa mearga. Apoi urmeaza CV-ul, foaia matricola si o scrisoare catre Decanat in care se prezinte solicitarile studentilor”, povesteste masteranda.

poze-erasmus (10)

Si Simona, ca toti studentii romani plecati la studii in strainatate, a intampinat dificultati la universitatea unde a studiat. Una dintre ele a fost legata de limba franceza, pe care o stia foarte putin in momentul plecarii din tara.

„Dificultati din punct de vedere al limbii au fost in perioada primei mobilitati, dar pe parcurs m-am obisnuit cu dialectul francezilor. Am observat o mare diferenta intre prima mobilitate si a doua, asta pentru ca pe parcursul primei mobilitati, nu eram atat de obisnuita cu limba, cursurile nu mi s-au parut grele, nu usoare, dar accesibile. Anul trecut, la a doua mobilitate, nu stiu cum am facut, dar am reusit sa-mi aleg niste materii foarte dificile. In ceea ce ii priveste pe profesorii de la universitate, unii se preocupau de noi si ne explicau de cate ori era nevoie ce aveam de facut, dar existau si profesori care ne spuneau sa nu trecem pe foaia de examen faptul ca noi suntem studenti Erasmus asta pentru ca intre noi si ceilalti studenti nu exista nicio diferenta. O alta dificultate a fost legata de bani. Ca sa fiu sincera, nu m-am descurcat cu suma pe care am primit-o. Am avut noroc ca am primit bani si din partea parintilor, undeva la 1000 de euro in total, in afara celor 2000 de euro pe care ni i-au asigurat cei de la Erasmus”, a marturisit pentru opiniatimisoarei.ro tanara.

Simona Toba spune ca experienta Erasmus i-a schimbat viata si ca ar mai repeta aceasta experienta chiar si de cateva ori, daca i s-ar mai oferi ocazia.

poze-erasmus (8)

„Nu stiu cum sunt ceilalti studenti care au plecat cu acest program, dar pe mine m-a schimbat extrem de mult. Am scapat de multe prejudecati pe care le-am avut inainte, sunt o persoana mai calma. Pe partea profesionala, importanta urmarii unui program Erasmus cred ca este extraordinar de benefica. In primul rand, este vorba despre limba pe care ajungi efectiv sa o vorbesti aproape ca un vorbitor nativ, lucru care constituie un plus in momentul in care mergi la un interviu pentru un job unde ti se solicita sa stii o limba straina la perfectie. Timpul petrecut in Franta m-a ajutat sa ma dezvolt din punct de vedere cultural, am vizitat mai multe orase, printre care Arles, Barcelona si Paris, am interactionat cu oameni din Turcia, Anglia, Spania, Maroc sau Algeria. Este minunat sentimentul sa stai printre atatia oameni, din tari diferite, sa mananci cu ei, sa ascultati aceeasi muzica, efectiv sa convietuim”, concluzioneaza Simona.

Programul Erasmus – o sansa unica in viata

Manuela Belcea este o alta tanara care a fost plecata cu programul de studii Erasmus in Italia (Libera Universita Maria Santissima Assunta din Roma) din octombrie 2014 pana la sfarsitul lui februarie 2015, pe o perioada de 5 luni. Ca orice student strain, ajuns pentru prima data la studii intr-o universitate europeana, si Manuela a intampinat dificultati.

„Principala dificultate a fost limba, deoarece in momentul inceperii cursurilor nu apucasem sa parcurg decat modulul A1 la cursul de italiana oferit de universitatea gazda, iar profesorii lor nu prea vorbesc engleza. Limba este insa destul de usoara, astfel incat dupa cateva saptamani am fost surprinsa sa constat ca intelegeam in jur de 95% din ceea ce ni se preda la cursuri. Profesorii sunt la fel peste tot, cam asta ar fi concluzia mea. Unii sunt foarte suportivi si entuziasti sa aiba un student strain la curs, altii inteleg mai putin provocarile pe care le implica aceasta experienta. Nici modul lor de predare nu difera: metoda expunerii este cea mai folosita, au ca suport prezentari in PowerPoint, bibliografie obligatorie pentru examen si suplimentara pentru cei care nu frecventeaza cursurile, fise de lucru etc”, povesteste tanara.

poze-erasmus (6)

In ceea ce privese banii pe care i-a primit, studenta spune ca i-au ajuns atat cat sa-si acopere cheltuielile pentru transport, chirie si alimente: „Desigur, pentru cumparaturi, vizite sau pentru excursiile in afara Romei, pe care le-au organizat cei din ESN, banii nu erau suficienti”.

Manuela Belcea concluzioneaza ca principalul beneficiu oferit de programul Erasmus este „faptul ca ofera studentului care si-ar fi dorit sa studieze in strainatate, dar care nu a avut aceasta posibilitate, sansa sa o faca. Este un sprijin enorm, atat financiar cat si psihic si moral, sa stii ca nu ajungi intr-o tara straina de capul tau, ca vei gasi acolo sprijin si indrumare, iar studiile iti vor fi recunoscute atunci cand vei reveni in tara”.

Sursa foto: Facebook

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.