TIMIS. Cand in multe comune si sate au ramas in urma doar batrani singuri si nemangaiati si abia se mai naste cate un copil la cativa ani, in Timis sunt si localitati in care ulitele rasuna de glasuri de prunci iesiti la joaca. Si, culmea, asezarile nu sunt in jurul Timisoarei, in zone deja devenite rezidentiale, cum s-ar crede, ci la zeci de kilometri departare.
O localitate din Timis se poate mandri cu un numar impresionant de tineri care aleg sa ramana in comuna in loc sa se mute la oras.
In comuna Stiuca, aflata la aproximativ 70 de kilometri de Timisoara si 14 de Lugoj, majoritatea populatiei e formata din copii si tineri. Conform Insititului National de Statistica, media de varsta este de 34 de ani in Stiuca, iar copiii de pana in clasa a VIII-a reprezinta 20% din totalul populatiei comunei.
Din cei aproximativ 2.200 de oameni care sunt domiciliati in Stiuca, potrivit ultimului recensamant, doar cateva sute de oameni sunt plecati la munca in strainatate, spune primarul localitatii. Oamenii merg sa munceasca in alte tari si isi ridica locuinte in comuna. Multi aleg sa ramana in Stiuca, desi s-ar putea reloca la Lugoj ori la Timisoara.
‘Ii incurajam sa se iubeasca si sa faca copii. Insa dincolo de gluma, aici sunt toate conditiile. Avem gradinite nou construite, iar cele care nu sunt noi sunt renovate, au toate autorizatiile la zi, cu mobilier nou. Este retea de apa, canalizare, avem scoala noua, sala de sport, teren de minifotbal cu gazon sintetic si vreo 4 parcuri in comuna, strazile sunt asfaltate in toata comuna. Unde sa se duca? Raman aici pentru ca se casatoresc, am facut in asa fel incat sa le dau locuri pentru case in comuna. Daca familia este aici, conditii sunt, scoli sunt, atunci oamenii raman in comuna’, a povestit, pentru opiniatimisoarei.ro, primarul comunei Stiuca, Vasile Bejera.
Conform edilului, in ultimii 15 ani Primaria Stiuca a alocat satenilor 200 de parcele pentru locuinte astfel ca oamenii au ales comuna in locul orasului.
Cei mai multi timiseni de aici lucreaza in constructii. Si-au deschis firme in domeniu si se ocupa de ridicarea imobilelor peste tot in judet.
‘Majoritatea lucreaza in constructii. Au firme, microfirme de constructii si lucreaza in tot judetul Timis. Preponderent Mosnita – jumatate din Mosnita este construita de oameni din Stiuca. Pleaca dimineata, vin seara, fac naveta cu microbuzul’, a mai spus Vasile Bejera.
In topul localitatilor cu populatie activa tanara se numara, conform INS, si comuna Saravale. Aflata la 65 de kilometri de Timisoara si 10 kilometri de Sannicolau Mare, localitatea timiseana este acasa pentru aproape 3.000 de suflete. Aproape un sfert dintre locuitori au sub 14 ani.
‘Din aproape 2.900 de oameni, avem de etnie rroma circa 800 care locuiesc aici si ei au familii numeroase. Asadar avem si multi multi tineri. Majoritatea celor care se casatoresc aleg sa stea cu parintii, sa isi ridice case separate in curte sau in gradina cu familia, astfel ca majoritatea raman aici. Cei care lucreaza fac naveta pana la Sannicolau Mare’, a spus pentru opiniatimisoarei.ro primarul comunei Saravale, Sava Stoian.
Intre alte localitati tinere din Timis se numara comuna Checea, aflata in vestul judetului, la 38 de kilometri de Timisoara. Conform datelor statistice, media de varsta a celor 2.200 de locuitori multietnici ai comunei este de 35 de ani, iar copii sub 14 ani reprezinta peste 20% din totalul populatiei.