Chirurgia plastica, o specializare care se afla la limita dintre stiinta si arta

Clinica de Chirurgie Plastica din Timisoara isi desfasoara activitatea intr-o cladire moderna, Casa Austria, construita cu sprijinul profesorului vienez Johannes Poigenfürst. Incinta gazduieste doua sectii ale Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (Chirurgie Plastica si Politraumatologie).

De serviciile clinicii de chirurgie plastica beneficiaza anual peste 2.000 de pacienti. Sunt ingrijiti pacienti din tot judetul, dar si cazurile severe din judetele din jur (circa 2 milioane de locuitori). Profesorul Tiberiu Bratu, seful clinicii, spune ca datorita bunei reputatii dobandite de clinica, serviciile medicale sunt cerute si de pacienti din restul tarii si din strainatate.
Domeniile de activitate includ aria larga a chirurgiei reconstructive a corpului (fata, trunchi, membre), precum si urgentele specifice. Scopul chirurgiei plastice este sa indeparteze din organism zone sau segmente bolnave (tumori, cicatrici, tesuturi lezate, etc) si apoi sa reconstruiasca forma si mai ales functia zonei respective. Apartinand sistemului medical de stat, in clinica de chirurgie plastica de la Casa Austria nu se efectueaza interventii de chirurgie estetica (de infrumusetare), deoarece acestea nu sunt decontate de Casa de Asigurari de Sanatate.

Cu exceptia cazurilor de urgenta, restul pacientilor sunt consultati, internati si tratati pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie si a dovedirii calitatii de asigurat medical.
Dintre domeniile de excelenta ale clinicii trebuie mentionate chirurgia reconstructiva a capului si gatului (malformatii congenitale, dupa indepartare de tumori sau cicatrici desfigurante, etc), tratamentul chirurgical al tumorilor benigne si maligne (cancer) ale pielii si ale altor tesuturi moi, chirurgia mainii si antebratului (malformatii congenitale, tumori, urmari ale unor traumatisme care afecteaza functia mainii, alte boli), chirurgia sanului, a membrului inferior, a nervilor periferici, etc.

Tiberiu Bratu

Tiberiu Bratu

Tumorile trebuie indepartate din organism si analizate prin biopsie ca sa se determine tipul acestora (canceroase sau nu). „O zona de mare interes sunt tumorile de la nivelul sanului. in prezent exista posibilitatea, in anumite conditii, a tratarii cancerului de san fara sa se recurga la interventia de amputare, dar asigurand radicalitatea exciziei”, explica profesorul Bratu. Chiar daca este necesara indepartarea sanului, acesta poate fi reconstruit prin diverse proceduri, asa incat femeia sa nu fie mutilata. Conceptul de chirurgie oncoplastica a sanului este foarte modern si ofera mari avantaje pacientelor.

Mai mult decat atat, in clinica exista o sonda gamma, care permite gasirea mai usoara a primului ganglion limfatic care deserveste zona afectata de cancer; indepartarea si analizarea acestuia determina gravitatea bolii si tipul de tratament care trebuie urmat, evitand efectuarea unor interventii chirurgicale complicate si cu efecte negative de tipul indepartarii tuturor ganglionilor, daca acest lucru nu este necesar.
Defectele extinse ale diferitelor tesuturi ale organismului pot fi reconstruite cu ajutorul interventiilor microchirurgicale. Cu ajutorul microscopului operator, medicii din clinica pot lua tesuturi dintr-o alta parte a organismului si sa le mute in zona afectata.
Cele mai frecvente urgente tratate in clinica sunt traumatismele mainii si arsurile. Tot cu ajutorul microscopului, si in conditii bine precizate, diferitele parti amputate (degete, mana) pot fi replantate (puse la loc), sau mainile mutilate de diverse utilaje pot fi reparate, redobandindu-si complet sau partial functia pierduta. Datorita performantelor obtinute, clinica a fost acreditata la nivel european ca si centru de traumatologie a mainii (Hand Trauma Center).

Arsurile pe suprafata mare a corpului (peste 30-40%) sunt deosebit de grave, tratamentul lor presupune eforturi deosebite. Interventiile chirurgicale de indepartare a pielii arse si inlocuire cu piele proprie, de la alte persoane sau chiar sintetica ofera o sansa de supravietuire acestor pacienti. Urmarile arsurilor pot fi tratate de asemenea prin proceduri chirurgicale moderne (expansiune tisulara, folosirea dermului artificial). Din pacate aceste proceduri sunt destul de scumpe si nu sunt rambursate de Casa de Asigurari.
Presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, a promis sprijin pentru dezvoltarea unui centru national de arsuri pentru pacientii cu risc vital, prin modernizarea conditiilor existente; de asemenea medicii din clinica sustin elaborarea unui program national pentru aceasta categorie de pacienti, pentru a le asigura tratamentul necesar si a le creste sansele de supravietuire.

Pe langa personalul permanent, in clinica isi desfasoara activitatea si medici rezidenti. Conditiile de lucru, patologia diversa, competenta profesionala a indrumatorilor au facut ca clinica sa fie recunoscuta ca centru de pregatire in specialitate de catre Comisia Europeana de Chirurgie Plastica, Reconstructiva si Estetica (EBOPRAS). In prezent in clinica lucreaza medici rezidenti din trei continente.

Activitatea didactica, stiintifica si de cercetare a clinicii este de asemenea un domeniu performant. Cadrele didactice ale Universitatii de Medicina si Farmacie asigura pregatirea studentilor medicinisti. Medicii clinicii participa la congrese nationale si internationale, prezentandu-si experientele si realizarile si mentinandu-se la curent cu cele mai noi procedee si concepte ale specialitatii, in beneficiul pacientilor. De asemenea, activitatea de cercetare stiintifica a fost concretizata in castigarea unor proiecte de cercetare si studii clinice, care au permis atragerea unor surse alternative de finantare si au generat noi cunostinte.
Prin toate aceste activitati, Clinica de Chirurgie Plastica de la Casa Austria este o componenta importanta a peisajului medical timisorean.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Intr-adevar acolo sint medici cu adevarat DARUITI profesiei…In afara de domnul Bratu as putea sa-i enumar pe doamna DACIANA GRUJIC rezidentul GAURAV NARAD si domnul MILORAD AVRAMOVICI care se ocupa si de probleme proctologice sau varicoase…Competenta lor profesionala cit si BUNUL simt de care dau dovada in fata pacientilor NU se pot masura in cuvinte…