TIMISOARA. Experți recunoscuți din Timișoara, București, Milano și Växjö (Suedia) au fost prezenți la prima conferință de chirurgie robotică organizată la Timișoara, la inițiativa și invitația MedLife Medici’s.
Evenimentul „DaVinci Robotic Surgery, noul standard multidisciplinar în chirurgia de excelență” a reunit lideri medicali naționali și internaționali care au adus în prim-plan atât expertiză, cât și o viziune comună despre responsabilitatea de a construi o medicină mai conectată, mai eficientă și mai empatică.
Chirurgia robotică DaVinci reprezintă un veritabil progres în domeniul medical, oferind șanse superioare de vindecare în multiple tipuri de cancer (colorectal, renal, genital etc.) și fiind singura formă de chirurgie acceptată în ghidurile de practică occidentale, ca standard de aur („gold standard”) în tratarea cancerului de prostată.
În clinicile mari din Europa Occidentală, 80-90% dintre intervențiile de chirurgie robotică sunt realizate în urologie (cca 50%), ginecologie (cca 20%) și chirurgia generală (cca 20%).
Conferința de la Timișoara și-a propus să mediatizeze în rândul medicilor din regiunea de vest a României:
• Informarea cu privire la GHIDURILE ACTUALE DE PRACTICĂ privind chirurgia robotică la pacienții oncologici (și nu numai);
• Tipurile de patologie și stadiile de boală în care are INDICAȚIE chirurgia robotică;
• Patologia în care recomandarea chirurgiei robotice este obligatorie (GOLD STANDARD) și impactul legal și etic cu privire la obligativitatea informării corecte a pacienților – cancerul de prostată tratat prin prostatectomie radicală robotică are o rată de supraviețuire de 85-90% la 5 ani, fără recidivă biochimică, și o rată de supraviețuire de peste 75% la 10 ani (Hopkins, 2024);
• BENEFICIILE CHIRURGIEI ROBOTICE din perspectiva preciziei operatorii și a ratei de supraviețuire, vindecare, recuperare și evitare a unor complicații secundare – în cancerul de prostată tratat prin prostatectomie radicală robotică se reduce semnificativ riscul de incontinență urinară, cu 95% (NEJM, 2023), și riscul de disfuncție erectilă postoperatorie cu 70% (JAMA Oncology, 2023).
• BENEFICIILE FINANCIARE ale chirurgiei robotice în oncologie – complicațiile postoperatorii în chirurgia robotică se reduc cu 50-60% (JAMA, 2018 / JAMA Surgery 2023), durata de spitalizare se reduce cu 1-3 zile (JAMA Internal Medicine, 2023), iar durata de recuperare postoperatorie se reduce de la 4-6 săptămâni la 1-2 săptămâni (Lancet Digital Health, 2023).
Dincolo de cifre, chirurgia robotică înseamnă o tehnologie avansată, cu o precizie milimetrică și risc scăzut de infecții, hemoragii și complicații.
VIDEO: George Stefanita
Cu ocazia acestui eveniment, nume consacrate ale chirurgiei robotice românești și europene s-au alăturat echipei coordonate de Prof. univ. dr. Ciprian Duță și comunității medicale din Banat, de la Spitalul MedLife Medici’s din Timișoara: Prof. dr. Victor-Deliu Matei (Institutul European de Oncologie, Milano), Dr. Claudiu-Hadrian Comșa (Spitalul Regional Växjö, Suedia), Prof. univ. dr. Elvira Brătilă (Endomedicare Academy, București).
Pentru ca echipa să fie completă din perspectivă multidisciplinară, alături de experții în chirurgie robotică au conferențiat și Prof. univ. dr. Șerban Negru (Oncohelp, Timișoara), Dr. Mihai-Sorin Iacob (EUVEKUS și ASTMF) și Julia Antonescu, navigator pacienți oncologici la Institutul European de Oncologie din Milano.