Chirurgii ‘i-au pus inapoi’ unui tanar mai multe organe care au migrat din abdomen in torace, dupa doua accidente. Operatie complexa la Timisoara. Video

TIMISOARA. Interventie chirurgicala spectaculoasa la Spitalul Victor Babes din Timisoara.

CITESTE SI: Va fi padure de blocuri cu peste 1.000 de apartamente pe terenul pe care Dominic Fritz il curata ca sa-l… ‘redea’ timisorenilor. Cei mai fericiti sunt proprietarii parcelei invecinate

Pacientul este un tanar de 27 de ani, care a fost victima a doua accidente, soldate cu politraumatisme, in mai putin de sase luni. Dupa cel de-al doilea accident in care a fost implicat, pacientul a suferit o dezinsertie de hemidiafragm stang, ceea ce a dus la migrarea unor organe din cavitatea abdominala in cutia toracica.

Aveam un tanar care nu mai putea sa respire foarte bine si prezenta o simptomatologie digestiva care ii punea viata in pericol. Pe partea stanga, acest diafragm, care este, sa spunem, ‘inserat’ pe peretele toracic stang, s-a rupt chiar de la marginea peretelui pana catre centru, astfel incat toate organele abdominale au migrat in torace – mai exact, splina, stomacul, colonul si mezocolonul. Pacientul a inceput sa nu mai poata manca bine, simtea tot felul de junghiuri la nivelul toracelui si a fost investigat. A facut un CT de torace. in urma investigatiei imagistice, s-a observat ca toate aceste organe au migrat in torace, iar plamanul stang devenise nefunctional”, spune dr. Tudor Mateescu, medic specialist chirurgie toracica la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Medicii Sectiei de Chirurgie Toracica au decis sa intervina laparoscopic, minim invaziv. Interventia a durat mai multe ore, la finalul carora chirurgii au reusit sa ii salveze viata tanarului.

Este vorba despre o operatie complexa. De ce? Pentru ca, fiind un pacient tanar, indicatia a fost laparoscopia. Recuperarea este mai rapida, iar felul in care vedem in interior este mult mai bun, disectia fiind mult mai precisa. De-a lungul timpului, organele nu au stat in loc si au ‘culisat’ in torace, formand aderente. Aceasta este o provocare pentru chirurg, care trebuie sa reuseasca sa nu lezeze organele si sa le repuna intacte in cavitatea abdominala”, explica dr. Tudor Mateescu medic specialist chirurgie toracica la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Mai mult, pentru a preveni o eventuala recidiva, dupa ce au „cusut” diafragmul de peretele toracic, medicii au amplasat si o plasa de sustinere si intarire a acestuia.

De la inceputul anului, in cadrul Sectiei de Chirurgie Toracica a Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes au fost realizate mai multe interventii chirurgicale, toate efectuate pe cale minim invaziva.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Felicitări echipei medicale și cât mai multe reușite !