Cine e de vina ca se strica bicicletele din sistemul VeloTM? Biciclistii, raspunde Primaria Timisoara!

TIMISOARA. Mii de timisoreni s-au plimbat deja cu bicicletele cumparate din fonduri europene ce se pot ridica gratuit din statiile Regiei Autonome de Transport in Comun. Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, peste 5.700 de oameni s-au inregistrat in sistemul VeloTM. Nu toate cele 300 de biciclete cumparate sunt scoase pe strazi, unele dintre ele fiind deja… defecte. De vina sunt, sustin oficialii primariei, biciclistii.

Au trecut aproape 3 luni de cand timisorenii se pot plimba cu bicicletele puse la dispozitie de municipalitate. Unii dintre ei s-au plans inca din primele saptamani de probleme: sistemul nu functiona tot timpul, iar unele biciclete nu puteau fi miscate din rastele. Au facut chiar si un „ghid al simptomelor”, pe care opiniatimisoarei.ro l-a prezentat inca din luna iulie, VeloTM fiind pus in functiune din 1 iunie.

CITESTE SI: Unele biciclete de inchiriat din sistemul VeloTM s-au stricat deja. ‘Ghidul simptomelor’ care face de ras Timisoara

Iata ca, la aproape 3 luni de la functionare, reprezentantii municipalitatii sustin ca sistemul „merge” normal, cu toate ca se inregistreaza in continuare observatiile utilizatorilor. De VeloTM se ocupa, inca din prima zi, regia de transport, conducerea RATT facand si angajari pentru ca totul sa mearga ca pe roate.

„Pana in prezent au fost inregistrate defectiuni, dar ca urmare a utilizarii bicicletelor sau provocate de persoane rauvoitoare. Nu au fost inregistrate furturi. In momentul de fata, sunt in functiune 240 de biciclete, restul aflandu-se in Atelierul de reparatii special infiintat de catre RATT pentru diferite interventii (reparatii uzuale, umflare roti, schimbarea bateriilor de la biciclete, remedierea prinderii clemelor la aparatoare etc). Echipele tehnice intervin in permanenta pentru remedierea problemelor si pentru manipularea bicicletelor intre rastele”, au explicat, pentru opiniatimisoarei.ro, oficialii Primariei Timisoara.

Din raspunsul dat de specialistii primariei intelegem foarte clar ca de vina pentru defectiuni sunt… tocmai biciclistii, care la randul lor s-au plans de probleme ale sistemului si de calitatea bicicletelor.

Cat despre functionalitatea sistemului, mai-marii din institutia de pe C.D. Loga sustin ca a fost imbunatatit softul.

„Problemele sesizate cu privire la utilizarea cardurilor au fost remediate in mare parte, odata cu imbunatatirea softului, mai precis prin imbunatatirea semnificativa a timpului de ridicare a bicicletei si rezolvarea problemelor de comunicatii”, mai spun cei din Primaria Timisoara.

Tu ai inchiriat o bicicleta din rastelele RATT? Povesteste-ne, mai jos, la comentarii, patania ta, daca totul nu a mers ca… pe roate!

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. De cand fuctioneaza sistemul, il folosesc aproape zilnic. Felicit autoritatile locale ptr initiativa, chiar este demna de laudat. Intradevar dupa o perioada in care sistemul mergea ft greu, aproape spre deloc, se pare ca acum fuctioneaza cat de cat bine.
    Cu toate acestea, mai sunt probleme in sistemul VeloTM:
    1) Erori de software – nu de putine ori mi-a fost dat sa vreau sa iau o bicicleta, si efectiv sistemul de la statii pica de tot, si desi erau biciclete in statie, nu se putea lua niciuna de pe rastel…trist. Explicatia celor de la dispecerat: „a pai nu merge bine conexiunea la internet de la statii” ?!
    2) Calitatea bicicletelor – nu v-a cerut nimeni sa cumaparti ultimele modele de biciclete. In paranteza fie spus, la cat ati platit pe astea de acum la licitatie, v-ati fi apropriat de suma necesara, dar asta e alta problema. Dar fratilor, nu exista bicicleta care nu aiba o problema, ba-i pica lantul, ba se duc franele, ba nu sta situl cum trebuie in pozitie, ba se dezumla rotile incontinuu, ba nu functioneaza luminile (baterii 777?) s.a.m.d. Asa ca nu mai veniti cu tupeu sa spuneti ca este vina exclusiva a biciclistilor ptr defectiunile lor, vine va poarta atat voua cat si biciclistior, in egala masura.
    3) Pistele de buciclete – sau mai bine zis dungile de pe trotuare…pe langa faptul ca nu ati reusit sa le uniti intre ele ca sa putem si noi circula de la un capat la altul al orasului pe pista in mod continuu si fara sa fiu nevoit sa ma dau jos la fiecare 200m si sa trec peste traficul de masini, sunt anapoda facute, mai ales la trecerile de pietoni. N-au fost in stare constructorii/proiectantii aia nenorociti sa isi dea seama ca sa nu mai puna borduri?! Normal ca atunci cand te tot cobori si urci pe borduri se indoaie cadrul si rotile bicicletelor, si va mirati apoi de ce utilizatorii VeloTM va strica minunatiile de biciclete…
    Decat sa fii blocat sapt trecuta un bulevard intreg ptr o demonstratie patetica de incurajare a biciclistilor, mai bine s-ar fi pus voievodul Nea’Lae si cu logofatul Dan Diaconu sa faca o tura cu bicicletele din sistemul public si sa faca o tura de la un capat al altul al orasului. Sa vada atunci care este intradevar situatia de pe teren! Va provoc onorabili alesi ai urbei sa faceti acest lucru!
    Toate cele bune 🙂

  2. Am auzit ca bicicletele astea de cea mai joasa calitate au costat 350 euro/bucata…

  3. Am incercat sistemul VeloTM cu mega entuziasm si am reusit sa inchiriez bicicleta doar o singura data. Apoi cand am revenit in urmatoarele zile nu am mai putut. De fiecare data nu am putut sa imi ridic bicicleta din rastel pentru ca, intr-un mod miraculos aceasta se bloca, iar becul verde se transforma in rosu.
    Intr-una din aceste zile de incercari m-am ambitionat si am parcurs 5 statii (Da, 5!) incepand cu statia Piata 700 – Piata Libertatii – Posta Mare – Catedrala Mitropolitana – Complex. Bineinteles, fara succes!
    Cam asta mi s-a intamplat mie:
    – m-am logat in sistem, m-am dus sa imi ridic bicicleta dar aceasta este blocata; m-am dus sa verific la panou si acolo scrie ca sunt biciclete blocate (exact cele care erau prezente la rastel).
    – becul verde s-a transformat in rosu in momentul in care am incercat sa ma autentific cu cardul la rastel, in dreptul bicicletei.
    – am incercat sa tastez codul pin dar ecranul nu functiona – nu se inregistra nici un numar in timp ce tastam.
    – am sunat la dispecerat ca sa intreb ce sa fac si mi s-a spus ca la statia la care ma aflam atunci intr-adevar bicicletele ramase nu mai pot fi folosite (eroare de sistem, conexiune proasta la internet din cauza incarcarii prin panoul solar?!?!?). Am verificat daca la statia anterioara este aceeasi problema, si m-a mi s-a spus ca totul este in regula acolo. Am revenit in 15 min la statia de unde fusesem si situatia nu era remediata….

    Ce sa zic? Dupa toate incercarile astea, m-am demoralizat si am pierdut din entuziasmul de a merge cu bicicleta Velo. Termin programul de lucru la ora 6 si in loc sa ajung si eu in 30 min acasa, eu tot stau prin statiile VeloTm si incerc sa scot biciclete si sa sun la dispecerat sa vad care e problema. In ziua in care m-am ambitionat si am incercat 5 statii, am petrecut o ora de incercari… si apoi am lasat-o balta, am luat troleibuzul si in 10 minute am ajuns acasa.

  4. Eu astept de 2 luni dupa pin,si in aceiasi situatie se mai afla 2 amici de ai mei,cum se poate spune ca sistemul merge?
    P.S: Am fost de 2 ori la sediu RATT si nici pana in ziua de azi nu a ajuns pinul.

  5. Scurt si la obiect:
    – sunt foarte multumita pt. ca ma pot deplasa mai repede la locatiile unde trebuie sa ajung, si cu alte mijloace de transport faceam mult mai mult.
    – sunt foarte nemultumita de faptul ca, nu o data, mi s-a intamplat sa nu pot lasa bicicleta la statia de biciclete din zona unde ma interesa sa ajung si a trebuit practic sa galopez la o alta statie pt. a lasa bicicleta si pt. a nu depasi timpul alocat de deplasare…

  6. Sunt de accord cu Olandezul in ceea ce priveste coborarea de pe bicicleta la fiecare bordura: se pierde mult tip cu acest lucru. Sistemul mai da cate o eroare dar se remediaza. Daca soarele bate direct pe panoul de afisaj nu se poate vedea nimic……Ar trebui ca administatia sistemului sa vada cate biciclete se afla in fiecare statii, de cele mai multe ori e cel mult o bicicleta; ar trebui sa functioneze si celelalte functii de pe panourile de afisaj. Bicicletele merg destul de bine.

  7. Voi chiar va-ti astept sa mearga sistemul si bicicletele la nesfarsit fara sa se strice ? Pana si bicicleta privata se strica dupa o perioada. Este perfect normal. De aia trebuie sa existe si servicii de reparatie. Inca o dovada cat de proasta e lumea care conduce acest oras.

  8. Acum ca se strica bicicletele primariei, poate-si dau seama si ei de cat de prost facute is asazisele piste de biciclete.
    La 350 de euro poti sa cumperi o bicicleta entry level; ok pentru uz personal. M-as fi asteptat sa dea 5-600 pe o bicicleta care se vrea utilizata in regim intensiv.

  9. O mare problema dunt pistele care nu au continuitate mai ales la treceri de pietoni.. Sunt facyte fara cap ..unele treceri au banda verde de trecut dupa care apare imediat alts care nu are..tre sa te dai jos la 200 de metri ..asta la mine inseamna sa fa vreo 20 de coborariinim..puneti semafoare ca la Budapesta pt biciclisti..o alta mare prb e atitudinea de Angola a poltiei care sint foarte agresivi cand vine vorba de biciclisti..stau la panda ascunsi langa pista de la gradina de vara Capitol sa inhate biciclistii care au trecut calare pe zebra..cu toate ca 100 de m mai incolo apare zebra cu dunga verde..una are alta n-are..650ron..wow amenda cat bicicleta velotm..

  10. Problema cea mai mare este calitatea sistemului.
    Probabil multi ati folosit sisteme similare in strainatate. Acelea sunt sisteme profesioniste, functioneaza impecabil si bicicletele au o durata de viata de cativa ani, in conditii de uz intens. Este de ajuns sa va plimbati prin Budapesta sa vedeti.
    La noi e o mare bataie dejoc, atata tot. Este o ineptie sa instalezi biciclete de uz personal pentru transport public.
    Ca si cum ai pune laminat de apartament la intrarea in mall.
    Nu e vina bicicletelor, ele sunt foarte bune pentru ce au foet facute (uz personal), este vina incababililor care au implementat proiectul.
    Inca o realizare Made in Romania!

  11. Nu e nevoie sa traversezi orasul ci doar sa mergi de la Continental pana la strada Lidia, pe partea cu Parcul Rozelor, sau de la Banatul pana la AEM, sau…sau…
    Sa vedeti ce fain e dupa ce treci podul si traversezi nou inaugurata trecere de la pasajul Michelangelo ai 4 borduri pe pista…

  12. Atunci cand se introduce un astfel de sistem de transport in comun fara a fi sustinut de o infrastructura bine gandita sa va asteptati sa se strice X-ori mai repede decat durata de viata preconizata. Dar e ok, tehnicienii din service-ul nou infiintat vor avea de lucru pana edilii nostrii invata SA NU PUNA BORDURI LA CAPATUL PISTELOR DE BICICLETE. (asta pe langa faptul ca le place sa arunce bani pe soft-uri incomplete)