Cine este mai avantajat, copilul alaptat la san sau cel hranit cu biberonul?

Specialistii se intreaba de ani de zile care dintre cele doua modalitati de hranire a nou-nscutului este mai benefica pentru copil. Iata ce spune ultimul studiu despre diferentele dintre prichindei.

Laptele matern este considerat cel mai sanatos pentru nou-nascuti. Nu numai ca este cea mai completa si nutritiva sursa necesara copiilor pana la varsta de 6 luni, dar le creste si imunitatea.

Un studiu realizat in Marea Britanie de cercetatori de la Cambridge arata ca bebelusii hraniti cu biberonul sunt mai cuminti decat cei alaptati la san.

Specialistii au ajuns la concluzia ca micutii hraniti la san plang mai mult, zambesc si rad mai putin si sunt mult mai greu de adormit decat cei hraniti cu lapte din biberon.

Oamenii de stiinta explica insa ca iritabilitatea provocata de hranirea copiilor la san este naturala si nu reprezinta un semn de stres sau de foame. De fapt, este metoda prin care pruncii cauta sa vina cat mai mult in contact cu mama si cer atentie si protectie.

Copiii hraniti cu biberonul sunt mai linistiti, iar cand par prea multumiti este posibil sa fi mancat prea mult. Astfel, in timp se va putea observa o luare in greutate mai rapida si mai importanta decat in mod normal.

Pentru realizarea studiului a fost analizat temperamentul a mai mult de 300 de bebelusi de trei luni. Mamele lor au raspuns la aproape 200 de intrebari despre copii, pornind de la cum se comporta micutii cand sunt spalati si imbracati, pana la cat de usor sunt de adormit, potrivit www.rtv.net.

Daca nu s-au observat diferente mari intre rezultatele clasificate in functie de sexul bebelusilor, de statutul socio-economic al parintilor sau de varsta mamei, acestea au fost semnificative cand s-a facut impartirea in functie de modul de hranire. „Diferenta poate fi facuta de faptul ca bebelusii hraniti cu biberonul ar putea primi mai multi nutrienti decat este normal. Cercetarile arata ca acesti copii ar putea fi supra-alimentati si ca iau prea repede in greutate„, a explicat unul dintre cercetatorii care au participat la realizarea studiului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.