Cine este Victor Ponta? Unul dintre liderii Opozitiei, care a intrat in politica la indemnul lui Adrian Nastase


Primul ministru desemnat este fost procuror „pasionat de istorie, literatura si calatorii, dar si de sport“, dupa cum spune despre el Victor Ponta. Iata care este profilul premierului!

Victor Ponta a intrat in politica in 2001 la incurajarea lui Adrian Nastase, renuntand la o cariera in justitie. Fostul procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 1 a devenit, in 2002, lider al Organizatiei de Tineret a PSD, pentru ca in 2010 sa preia pozitia numarul 1 din partid. Initiator al motiunii de cenzura care a dus la caderea guvernului Mihai Razvan Ungureanu, Victor Ponta a fost propus de USL in negocierile de la Cotroceni pentru pozitia de prim-ministru al unui nou guvern, potrivit www.hotnews.ro.

Victor Ponta a aparut pe scena publica mai intai in postura de procuror si abia mai tarziu a devenit om politic„, se precizeaza pe blogul lui Victor Ponta. Acesta a intrat in politica in 2001, la incurajarea lui Adrian Nastase, caruia i-a fost asistent la catedra de Drept International Public. Nastase i-a propus pozitia de sef al Corpului de Control al Guvernului Romaniei. A urmat inscrierea in PSD.

In toamna lui 2002 a castigat functia de lider al Organizatiei de Tineret a partidului, functie pe care a detinut-o pana in 2006. In paralel si-a continuat si activitatea academica, devenind doctor in Drept Penal International si cadru universitar.

In 2004, Victor Ponta a fost ales membru al Camerei Deputatilor. Intre timp s-a stabilit in judetul Gorj si patru ani mai tarziu, a candidat in colegiul din Targu Jiu castigand un nou mandat in Parlamentul Romaniei.

A castigat presedintia Partidului Social Democrat in februarie 2010, dupa ce detinuse, inca din 2006, functia de videpresedinte al formatiunii politice.

Victor Ponta s-a nascut la Bucuresti in 1972. Are 39 de ani, este casatorit cu Daciana Sarbu si are doi copii (Irina si Andrei). Potrivit informatiilor postate pe blogul presedintelui PSD, „in timpul liber este pasionat de istorie, literatura si calatorii, dar si de sport, fiind, ca junior, campion national de baschet si, mai recent, campion national la raliuri (in calitate de copilot)”. In CV-ul liderului social-democrat se precizeaza ca in 2008 a fost campion national de raliuri castigand Cupa Dacia Ursus (in echipaj cu Edwin Keleti).

Experienta profesionala

Activitatea la Camera Deputatilor:

* martie 2009 – Vicepresedinte al Comisiei speciale comune pentru dezbaterea in fond, in procedura de urgenta, a Codului penal, a Codului de procedura penala, a Codului civil si a Codului de procedura civila si presedinte al Subcomisiei de Cod penal si Cod de procedura penala
* decembrie 2008 – Deputat PSD in circumscriptia electorala nr.20 Gorj, colegiul uninominal nr.6
* septembrie 2006 – Vicepresedinte al Biroului Permanent, Camera Deputatilor
* decembrie 2004 – Deputat PSD, Circumscriptia electorala Nr. 20 Gorj
* decembrie 2004 – Secretar al Biroului Permanent, Camera Deputatilor

Activitate universitara:

* martie 2007 – conferentiar universitar la Catedra de Drept Penal a Universitatii Romano-Americane, Bucuresti
* octombrie 2002 – lector universitar la Catedra de Drept Penal a Universitatii Romano-Americane, Bucuresti
* 1996 – 1998 – preparator universitar la Catedra de Drept Public a Universitatii Romano-Americane, Bucuresti
* 2003 – membru al Asociatiei de Drept International si Relatii Internationale (A.D.I.R.I.)

Activitatea in Ministerul Public:

* 2000 – 2001 – coordonator al Biroului de Combatere a Spalarii Banilor
* 1998 – 2001 – procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie – Sectia de Anticoruptie, Urmarire Penala si Criminalistica; specializat in domeniul infractiunilor economico – financiare
* 1995 – 1998 – procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 1

Activitate guvernamentala:

* decembrie 2008 – Ministru pentru Relatia cu Parlamentul
* martie 2004 – Ministru Delegat pentru Controlul Implementarii Programelor cu Finantare Internationala si Urmarirea Aplicarii Acquis-ului Comunitar
* aprilie 2001 – 2004 – Secretar de Stat, Seful Corpului de Control al Guvernului
* septembrie 2001 – membru al Comisiei Speciale privind faptele de natura penala comise de membrii Guvernului
* aprilie 2001 – membru al Consiliului de supraveghere si indrumare al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare

Activitate politica:

* 20 februarie 2010 – Presedinte al Partidului Social Democrat
* 10 decembrie 2006 – Vicepresedinte al Partidului Social Democrat
* 19 martie 2005 – Vicepresedinte ECOSY
* 9 noiembrie 2002 – 18 noiembrie 2006 – Presedinte al Tineretului Social Democrat
* 9 noiembrie 2002 – Membru in Biroul Executiv Central al Partidului Social Democrat
* 12 octombrie 2002 – Membru in Consiliul National al Partidului Social Democrat

Este autor al urmatoarelor volume de specialitate

* „Scurt istoric al justitiei penale internationale”, R.A. Monitorul Oficial, Bucuresti, 2001
* „Curtea Penala Internationala”, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2004
* „Drept Penal – Partea generala. Note de curs”, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2004
* „Noi provocari ale secolului XXI – Constitutia europeana. Importanta, efecte si natura juridica”, Volumul omagial  – Prof. Univ. Dr. D.H.C. Nicolae Dura la 60 ani, Ed. Arhiepiscopia Tomis-ului, 2005, Constanta
* „Drept penal. Partea generala”, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2006

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.