Cine face curatenie in parcurile, locurile de joaca si zonele verzi din Timisoara? Nimeni! Contractele sunt expirate, cum se scuza Nicolae Robu?

TIMISOARA. Locurile de joaca, zonele verzi si parcurile din Timisoara par a fi ale nimanui. Nu mai are cine sa le ingrijeasca, dupa ce contractele incheiate de primarie cu mai multe firme au expirat. Autoritatile locale ar vrea acum ca toate sa intre in grija societatii municipalitatii Horticultura.

Conducerea Horticultura refuza insa sa se ocupe de administrarea parcurilor, pentru ca tarifele sunt prea mici. Este vorba de tarifele stabilite in urma licitatiilor prin care s-au incheiat vechile contracte, cu alte firme.

„Eu insist catre societatea Horticultura sa preia aceste contracte. Am inteles ca a fost o discutie in Consiliul de Administratie, am fost informat neoficial, astept o informare scrisa. Exista retineri deocamdata, ba chiar refuz, am inteles, de asumare a lucrarilor la tarifele care au fost stabilite in urma licitatiilor atenerioare, in raport cu alti agenti economici. Eu am explicat clar societatii ca noi nu putem proceda la alte tarife decat in urma unor licitatii. Daca intr-o competitie deschisa unele societati au oferit aceste preturi mici si au prestat servicii catre municipalitate la aceste preturi – n-am auzit sa fi falimentat vreuna – atunci eu pretind ca si Horticultura sa poata lucra la tarifele respective”, a spus Nicolae Robu.

Edilul-sef da asigurari ca Horticultura face curat in parcuri doar in situatii de urgenta. Ce inseamna asta? Lucreaza temporar, pentru cateva saptamani. Robu sustine ca muncitorii societatii au taiat ambrozia acolo unde era prea mare, au tuns iarba in Complexul Stundetesc inainte de inceperea noului an universitar si au cosmetizat cativa arbori.

Cine e de vina ca nimeni nu se ingrijeste de parcuri?

De ce s-a ajuns in situatia asta? Foarte simplu, recunoaste primarul orasului! Pana acum s-a lucrat ilegal. Edilul dezvaluie ca nimeni din primarie n-ar fi stiut ca alesii locali trebuiau sa voteze daca se organizeaza licitatii pentru intretinerea spatiilor verzi si a parcurilor sau daca se face atribuire directa. Ceea ce nu s-a facut in niciun an. Culmea, specialistii din primarie stiau ca expira contractele si ca nu va avea cine sa se ingrijeasca de spatiile verzi, insa n-au demarat procedurile pentru organizarea licitatiei. De ce? Tot primarul ne raspunde.

„Da, nu s-a organizat licitatia in timp util, nu stiu din ce motive. Probabil ca a fost o disfunctie la nivelul Directiei de Mediu, ca nu a demarat procedura, daca se merge pe licitatii deschise sau daca se face o atribuire directa catre operatorul propriu. Nici nu s-a stiut pana acum ca in Primaria Timisoara dintotdeauna a existat o nerespectare a legii in privinta spatiilor verzi. Legea prevede sa existe o decizie de principiu a Consiliului Local daca se merge la licitatie deschisa sau daca se face atribuire directa catre operatorul propriu. La PMT s-a mers in mod tacit pe varianta de licitatie. Cel putin administratia pe care o conduc si eu personal n-am stiut ca niciodata in timp nu s-a luat aceasta decizie. Cand am aflat era destul de tarziu, am cerut sa se faca preparativele pentru a se putea lua o asemenea decizie ca sa intram in legalitate”, a explicat Robu.

Ce e de facut? Conducerea primariei poarta acum negocieri cu conducerea Horticultura. Cei de la societate cer tarife mai mari, insa autoritatile locale n-ar fi de acord. Pana la urma, tot consilierii locali vor decide ce se intampla mai departe.

„Nu imi e clar cum s-ar purta negocierile pe alte tarife decat cele rezultate in urma unor licitatii, trebuie gandita o procedura, nu stiu cum s-a procedat in alte parti, e o anumita raspundere cand anumite tarife au fost stabilite prin licitatie. In momentul in care nu ai o astfel de competitie deschisa, cei care stabilesc prin negociere tarifele isi asuma o raspundere. Eu personal nu vreau sa-mi asum raspunderi care ulterior pot permite unora sa-mi aduca reprosuri. Acum se fac preparativele pentru a se prezenta un proiect de hotarare pentru a se lua decizia de principiu. Va dura foarte mult, Horticultura trebuie sa inteleaga sa lucreze la tarifele stabilite prin licitatii cu alte firme”, a completat edilul-sef.

In cazul in care conducerea Horticultura refuza sa-si trimita muncitorii sa curete parcurile, spatiile verzi si locurile de joaca din oras, autoritatile locale vor fi obligate sa organizeze o noua licitatie, urmand ca acestea sa fie curatate de firme diferite.

„Daca nu vrea, ne vom vedea nevoiti sa organizam o noua licitatie la care va castiga cel mai bun ofertant. Tot pe sectoare vom face. A expirat si ultimul contract pe care il aveam”, a concluzionat Robu. Acum mai ramane de vazut ce turnura vor lua negocierile si ce vor decide alesii locali.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.