Cine nu poate candida la Alegerile Locale

În anul 2024, un an marcat de evenimente electorale importante, precum alegerile locale și europarlamentare ce urmează să aibă loc la data de 9 iunie, reprezentanții Agenției Naționale pentru Integritate (ANI) au făcut câteva clarificări esențiale. Conform legislației în vigoare, anumite persoane pot fi afectate de o interdicție de trei ani, timp în care le este interzis să candideze pentru funcții publice.

Conform dispozițiilor legale, o persoană care a fost eliberată sau destituită dintr-o funcție publică sau față de care s-a constatat existența unui conflict de interese sau a stării de incompatibilitate este supusă unei decăderi din dreptul de a mai ocupa o funcție sau demnitate publică pentru o perioadă de trei ani de la data eliberării sau destituirii din funcția respectivă, sau de la încetarea de drept a mandatului.

Legislația în vigoare

Conform legislației în vigoare, dacă o persoană a ocupat o funcție eligibilă, nu poate ocupa aceeași funcție pentru o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului. În situația în care persoana nu mai deține o funcție sau demnitate publică în momentul constatării stării de incompatibilitate sau a conflictului de interese, interdicția de trei ani se aplică de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare sau de la data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești care confirmă existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate.

Lista persoanelor afectate de interdicția de a ocupa o funcție aleasă pentru o perioadă de trei ani, conform prevederilor Legii nr. 176/2010, cu modificările și completările ulterioare, este actualizată periodic de către Agenția Națională de Integritate. Această instituție furnizează publicului date și informații cu privire la persoanele pentru care s-a stabilit definitiv și irevocabil existența unei stări de incompatibilitate sau a unui conflict de interese.

Migrația de la un partid la altul

În altă ordine de idei a fost propunerea de comasare a alegerilor locale cu alegerile europarlamentare din iunie 2024. Aici se ridică o nouă problemă în cadrul Coaliției de guvernare privind statutul primarilor care doresc să candideze pentru un alt partid înainte de expirarea mandatului lor.

Potrivit legislației actuale, primarii care își schimbă partidul riscă să-și piardă mandatul în situația în care candidează pentru o altă formațiune politică decât cea pe lista căreia au fost aleși. Această prevedere generează discuții în rândul aleșilor locali, având în vedere că mandatul lor se încheie constituțional la finalul lunii septembrie, iar alegerile ar urma să aibă loc în iunie.

Părerea Prim-Vicepreședintelui PSD Timiș, Adrian Cionca

Adrian Cionca, în calitate de prim-vicepreședinte al PSD Timiș, se delimitează ferm de ideea migrației primarilor între partide chiar înainte de alegeri. În viziunea sa, o astfel de practică politică este nu numai nepotrivită, dar și potențial dăunătoare pentru stabilitatea și coerența administrativă a comunităților locale.

Pentru Cionca, preocuparea principală este legată de impactul pe care schimbările frecvente de apartenență politică ar putea să-l aibă asupra calității guvernării și a relației dintre aleși și comunitate. Este evident că astfel de migrații politice ar putea perturba echilibrul administrativ și ar putea submina încrederea cetățenilor în sistemul politic și în instituțiile locale.

Democrația locală

Înțelegerea lui Adrian Cionca reflectă o preocupare profundă pentru buna funcționare a democrației locale și pentru asigurarea unei guvernări responsabile și stabile. El susține că este esențial ca primarii să fie aleși pe baza viziunii și a valorilor politice pe care le reprezintă, și nu să fie percepuți ca politicieni oportuniști în căutare de putere și avantaje personale.

În final, poziția lui Adrian Cionca nu doar denotă o reacție față de o situație specifică, ci și subliniază o preocupare mai largă pentru integritatea și coeziunea comunităților locale în cadrul procesului democratic.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.