Cine vrea sa faca studiul de aproape 150.000 de euro pe care il cumpara Primaria Timisoara ca sa stie cat radon este in cladirile sale si cum le poate proteja impotriva radiatiilor

FOTO: Facebook/Dronat

TIMISOARA. La inceput de august, Primaria Timisoara a iesit din nou la cumparaturi de documentatii. A pus la bataie aproape 150.000 de euro ca sa afle nivelul radiatiilor (radon) in cladirile pe care le detine si cum sa le protejeze.

CITESTE SI: Intoarceri interzise, depasiri pe linia continua, biciclisti in pericol. Ce s-a intamplat in prima saptamana de trafic pe Centura Sud? Masuri urgente impuse de DRDP Timisoara

Achizitia de Servicii de protectie impotriva radiatiilor(radon) in cladirile publice din administrarea UAT Timisoara, consta in servicii de efectuare a masuratorilor de depistare (screening) a concentratiei de activitate de radon in interiorul cladirilor publice, alocate unitatilor de invatamant preuniversiar (crese, gradinite, scoli si licee), unitati spitalicesti precum si cladirile de birouri ale primariei Timisoara, in conformitate cu reglementarile aplicabile in domeniu„, se arata in documentatia care insotea anuntul de licitatie.

La termenul limita de luni, 16 septembrie, doar Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca s-a inscris in competitia pentru contractul estimat la 600.000 de lei fara TVA, adica aproape 150.000 de euro cu TVA.

De mentionat ca toate cladirile din lume sunt afectate de radon.

Radonul este un gaz radioactiv, inodor şi incolor, care se elibereaza in mod natural din pamant. Este periculos doar atunci cand se acumuleaza in cladiri, iar principalul lucru care influenteaza acumularea acestuia este modul in care sunt facute fundatia unei cladiri şi izolatia fata de sol. Poate ajunge in imobile şi prin fisuri sau ferestre, iar sistemul de ventilatie este extrem de important in scaderea nivelului de radon.

Acest gaz este emis prin descompunerea materialelor radioactive care se gasesc in mod natural in solul din intreaga lume. Radonul poate intra in case prin crapaturile din podele, pereti şi fundatie. Cand se acumuleaza in interior, radonul poate deveni o problema de sanatate serioasa. Inhalarea acestuia poate creşte riscul de cancer pulmonar.

Concentratia de radon din interior depinde de:

– caracteristicile solului: concentratia de radon este dependenta de continutul de uraniu din sol, respectiv de permeabilitatea solului.

– tipul constructiei: modul in care este proiectata casa, suprafata de contact cu solul, prezenta fisurilor in pereti sau podea afecteaza concentratia de radon din interior.

– stilul de viata: aerisirea frecventa a camerelor, utilizarea unitatilor de aer conditionat au un impact puternic in reducerea concentratiei de radon in interior.

– clima: variatiile meteorologice (temperatura, vant, umiditate, presiune) pot afecta cantitatea de radon care migreaza in aerul din locuinte.

Materiale şi metode de masurare a nivelului de radon din interiorul cladirilor

Cea mai utilizata metoda de masurare a concentratiei de radon din cladiri este metoda integrata a detectorilor de urme din corp solid CR-39 RadoSys. Mai multi detectori se expun in incaperi pentru o perioada de 3 luni – 1 an, iar apoi, rezultatele sunt analizate de specialisti.

Cercetatorii de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca studiaza de mai bine de 20 de ani efectele radonului si au intocmit si o harta care arata ca, in Romania, 16 judete inregistreaza niveluri de concentratie ale radonului care depaşesc pragul admis. Aceste judete sunt: Alba, Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sibiu, Salaj, Satu Mare şi Timiş. Media aritmetica a concentratiei de radon in aceste zone este de aproape 3 ori mai mare decat media nationala.

Transilvania este regiunea cea mai expusa la creşteri ale nivelului de radon din aer, dar şi marile centre urbane, cum ar fi: Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Constanta, sunt considerate zone cu un risc ridicat. Nivelul de radon recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru diminuarea potentialelor efecte daunatoare este de 100 Bq/ m3 (Bequerel este o unitate de masura a radioactivitatii), in timp ce nivelul mediu de referinta stabilit la nivel national este de 300 Bq/m3. Potrivit Agentiei Internationale de Studiu al Cancerului fiecare 100 de Bq/ m3 in plus, creşte riscul de cancer pulmonar cu 16%.

Prima masura prin care reducem nivelul de radon din case este sa aerisim cat mai mult incaperile.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Există la Buzias un aparat performant care spune instant nu doar intensitatea radiatiei gama, alfa, beta, dar si ce izotopi sunt.
    O măsurătoare ar dura max 5minute, inclusiv consemnatul in caiet, la o clădire mare punem 50 măsurători(interesează in special subsoluri si spatii neventilate) la 40 clădiri avem 10ooo minute, plus statistica si raportul, 2 luni in mod relaxat. Total 3-4 luni, 3 persoane, plătite generos cu 3000€/lună brut, total maxim 30-36.000€.

    • Tu nu ai inteles. Rolul acestui „studiu” este ca administratia ultracinstita usr sa delapideze banul public. Intre kktii aia nu exista nici macar unul capabil sa inteleaga rezultatele acestui „studiu”.

  2. va zic eu gratis: bubuiti de prosti, niste plumb de 9mm e solutia..dar mai turnati niste bani, ca cimisorenii au votat cu 2 maini a2a oara un prima ilegal