TIMISOARA. Defilare militara, prezentarea tehnicii de interventie si survolarea elicpterului SMURD. Asa a fost sarbatorita Ziua Pompierilor la Timisoara, dar si implinirea a 171 de ani de la batalia din Dealul Spirii.
CITESTE SI: Condeierii plugari vin la Muzeul Satului din Timisoara
Sarbatoarea pompierilor a inceput cu o mica slujba religioasa care a avut loc in Catedrala Mitropolitana, dupa care salvatorii s-au aliniat pe platoul din fata lacasului de cult inainte de a forma dispozitivul de defilare.
La ceremonialul militar din centrul Timisoarei au participat oficialitati locale si judetene, dar si doua delegatii ale pompierilor din Cehia, din Moravia de Sud, si din Franta, din regiunea Moulhouse, care au primit plachete de onoare din partea ISU Timis.
De asemenea, opt pompieri au fost inaltati in grad.
Dupa ce partea oficiala s-a incheiat, a urmat parada, la care au participat mai multe plutoane ale pompierilor urmate de masinile din dotarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Timis.
Elicopterul SMURD a facut si el parte din parada si a survolat de doua ori Piata Victoriei.
„Este ziua noastra a pompierilor din Romania, ca in fiecare an sarbatorim. Parada nu este pentru noi, ci datorita faptului ca noi suntem in Timisoara si in tot judetul am vrut sa aratam ca suntem alaturi de cetateni si sa iesim din cazarmile noastre, astfel incat cei tineri sa vada cam cu ce ne ocupam si sa vada tehnica si personalul, care in mod normal este greu de recunoscut in costume de protectie. Astazi i-am vazut, au defilat in fata timisorenilor adunati de la mic la mare si a fost o prima parte a evenimentului. Vom continua cu o expozitie statica in cele trei piete din zona centrala la Timisoara si bineinteles in toate orasele unde avem unitati de pompieri„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Lucian Mihoc, inspector sef al ISU Banat al judetului Timis.
https://www.facebook.com/OpiniaTM/videos/235034447423032/
In 13 septembrie 1848 compania de pompieri condusa de capitanul Pavel Zaganescu a luptat cu trupele otomane cantonate in apropierea Bucurestiului. Batalia a plecat de la o altercatie intre un ofiter al companiei de pompieri si unul din armata turca. De aici totul a degenerat. Sublocotenentul roman a fost lovit de un maior turc cu latul sabiei. Ofiterul roman a tras doua focuri de pistol, ma intai asupra maiorului turc, pe care l-a ucis, apoi asupra lui Kerim-Pasa, caruia i-a ucis calul. Soldatii romani au intervenit sa isi apere comandantul.
Trupele otomane ataca cu violenta compania de pompieri care opune o puternica rezistenta si strapunge liniile inamice si reuseste sa continue lupta alaturi de ostasii aflati in cazarma Alexandria din Dealul Spirii. Dupa o batalie care a durat doua ore si jumatate trupele romane au fost imprastiate, iar militarii turci au pus stapanire pe Bucuresti.
In 1901, pe Dealul Spirii a fost ridicat Monumentul Eroilor Pompieri din Bucuresti, iar in 1953 ziua de 13 septembrie a fost declarata Ziua Pompierilor.
Pareri
Mulțumim ca a dat traficul peste cap în zona centrala a orașului