Ciorile, soarecii si canicula, cei 3 dusmani ai lubenitei din vara asta. Cum explica agricultorii din Gottlob pretul pepenilor din pietele din Timisoara. Video

TIMISOARA. ‘E foarte putina, dar e buna. Speram sa ne scoatem investitia‘. Asta spun producatorii de lubenita din Banat, carora zilele de foc din iunie si iulie le-au dat peste cap recolta. Si nu a fost doar soarele dogoritor. Soarecii si ciorile au contribuit din plin la scaderea productiei. Lubenita stransa insa din camp e dulce, zemoasa si mai buna decat cea de la Dabuleni

20 de tone la hectar in loc de 40, chiar 50 intr-un an bun. Atat spun agricultorii din Gottlob ca au reusit sa obtina anul asta. Suprafata cultivata a scazut si ea dramatic. Asa ca necazul e mare.

Silviu Boldica cultiva de cativa ani lubenita pe 6 hectare. Nicicand nu a avut o productie atat de mica.

Pagubele sunt insemnate din cauza animalelor. Aici avem una gaurita de cioara, dincolo gaurita de soareci si nu mai spun de toate care sunt arse de soare, pe care nu le mai putem valorifica. Se pot vedea si vrejurile care sunt uscate din cauza caniculei si a lipsei de apa„, explica Silviu Boldica, agricultor.

Pepenii care au scapat de animale si pasari infometate s-au clocit pur si simplu in soare.

Din cauza temperaturilor foarte ridicate de anul acesta, astea sunt pagubele. Arsurile solare sunt foarte frecvente in parcela mea. Din cauza temperaturilor si lipsei foarte mare de apa… Toata vegetatia este compromisa„, arata Jonas Wambach, producator de lubenita.

Au fost insa si producatori care au mers pe soiuri timpurii si au recoltat lubenita inainte ca valul de arsita sa acopere Banatul. Iar acum se bucura de ce au reusit sa obtina in camp.

Canicula asta ne omoara. Eu cred ca 30-40 la suta, daca nu mai mult, canicula o sa distruga daca tine…. Aici am avut un soi timpuriu, dar mic. Ala si-a facut treaba cel mai bine. Am avut un soi, nu-i dau numele, de la 3 la 6 kg, dar s-o vandut la strada cu 4-5 lei. Aia o scos toata smecheria asta si or fost doar 500 de plante„, povesteste unul dintre producatori.

Caldurile teribile i-au impiedicat pe cultivatori sa gaseasca si oameni care sa lucreze in camp.

Este destul de dificil, mai ales din cauza temperaturilor de afara. Nimeni nu vrea sa munceasca pe canicula… Muncim de cand se crapa de ziua pana maxim la ora 12.00„, spune Jonas Wambach, producator de lubenita.

O productie mica inseamna si un pret de vanzare mare pe care il afiseaza angrosistii.

De aici, din camp, de langa Gottlob, lubenita pleaca la un pret de 70 -80 de bani pe kilogram. In pietele din Timisoara se vinde si cu 3-4 lei kg. Castigul este evident al intermediarilor.

VIDEO: George Stefanita

De altfel, lubenita de Gottlob este marca inregistrata si este principalul competitor pe piata din Romania al lubenitei de Dabuleni. Nu putini sunt cei care spun ca pepenele de Banat e mai bun decat cel de Oltenia. Scad insa suprafetele de la an la an.

Daca acum 20 de ani aveam in jur de 400 de hectare, acum nu ajungem la 100. Va spun cu oarecare regret pentru ca in aceasta perioada am reusit sa ne cream brand-ul Lubenita de Gottlob. Lumea, cel putin in judetul Timis, era obisnuita deja cu lubenita de Gottlob„, sustine Gheorghe Nastor, primar la Gottlob.

Si, pentru ca pepenele de Gottlob e atat de cunoscut in Banat, are si un festival dedicat. In fiecare an, de Sfanta Maria, pe 15 august, se organizeaza sarbatoarea lubenitei.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ce soiuri s-au pus?

  2. De pe vremea lui Ceașcă ne plângem ca e seceta, dar sistemele de irigare au dispărut și nimeni nu le pune la loc. De ce se plâng oare acești mari agricultori? Sa si investească în irigații. Nu e calr pt ei ca vremea e tot mai calda? Doar se plâng și așteaptă subvenții de la stat, tot din banii nostrii în final. Mie lehamite de acești agricultori născuți peste noapte!

  3. De fiecare dată se găsesc justificări să se crească prețurile. Nu-i nicio problemă însă pentru ca vom cumpăra mai puțin.

    • pai cumparam din supermarketuri sub jumatate de pret

  4. Lasati sa se „pesticideze” si ciorile si soarecii, nu doar noi!

  5. An de an aceeași poveste ne vând agricultorii, e secetă și a scăzut producția, să meargă la frații sârbi, după Vârșeț spre Biserica Albă să vadă plantația de meri de acolo, la Celanova

  6. Va contrazic cu gustul la lubenita , nustiu ce samanta folisiti in ultima perioada insa eu o lubenita dulce nu am mai gasit de ani buni. Daca stiti pe cineva chiar va rog , dar pana acuma toate zici ca sunt din Maroc.

  7. Nu ne facem noi griji: motive sa ceara preturi mari gasesc ei, intotdeauna.
    Iar daca te plimbi prin sate, pe langa sosele vezi aceleasi „oferte” locale, la preturi de piata 700, insa la marginea drumului. Ca si cum ar fi o mare retea de comercianti.
    Sau, o fi?

  8. La ce cantitate lubenița este 70 bani pe Kg?

  9. Fire-ați ai dracu de ciori

  10. Domnilor producatori de lubenita. VA rugam,mai incet cu pesticidele,chimicalele si nitratii!!! La un simplu test,la lubenita voastra,niveluld e nitrati si nitriti maxim admis de 60 mg/kg ,in lubenitele voastre depaseste si de 10 ori acest nivel!
    Vindeti cancer !
    Ca sa nu mai spunem de colorantii din ea,!

  11. Ciori au fost de cand lumea la fel si soareci la fel problema …1 . Samanta corcita intre soiuri si hibrizi,cu greutate mare si fara sa se tina cont la recoltare de stadiul de maturitate dupa semnele specifice acestei culturi ….2.Dorinta de a face profit catt mai mare si nenorocirea ca concurenta apare nu intre producatori ci intre samsari si marile magazine LI….Ka……..Ca……..!!!!!consecinta iau eftin si dau lovitura de la 0,80 -1 leu la vanzare 4-6 lei este o diferenta mare ce ziceti….3.Cauza este simplu lipsa unei pieti de valorificare simpla la care sa aibe acces doar producatorul( Pietele desi au spatii goale doar cu samsari care nici nu permit unui producator sa fie alaturi de el ca ii strica pretul lui de vanzare si asta cu toata contributia administratorului de piata….mare sef in aceasta zona) Un pas mare sa facut o data cu crearea acelei zone de la stadion care isi desfasoara activitatea pe domeniul public si automat au stricato a aparut TAXATORUL VA ROG SA PLATITI LOCUL,,MAI tarziu ca nu am facut bani ……!!!!!!si apare mai tarziu ……uneori cu stocul de bilete terminat…….?????dar si aici au aparut samsarii pentru ca cu totii au adeverinte false de la primarii de producatori ……Vinovatii AUTORITATILE CU VOIE SAU FARA DE VOIE care lovesc in cumparator…!!!! Consecinta la sat dispare traditia de a munci pamantul si sat cu zecile asistati sociali…. ALTI vinovati sant si autoritatile locale carein dorinta de a rentabiliza acest sector judeca lucrurile doar prin INCASARILE PIETELOR…..PAGUBOS si uite asa marile magazine ledau lovitura prin reducerea brusca a pretului vezi doamne insa marfa lor este veche tinuta la frig si de calitate slaba….PIERZATOR tot cumparatorul….????? Solutia este una singura DESCHIDEREA DE PIETE MACAR DE 2 ORI PE SAPTAMANA A PIETELOR FARA TAXA SI INTR UN TIMP SCURT SAR REGLA SI PRETURILE SPRE UN PRET REAL……dar greu de realizat se pierd casigurile marunte ale administratorilor….????? DOMNILOR PRIMARI oricum pietele va sant nerentabile financiar si ies pe pierderi in SCHIMB ATI AVEA LOCUITORI MULTUMITI CA NU SANT FURATI…..!!!!!