TIMISOARA. Societatea de Transport Public Timisoara anunta ca vaporasele care circula pe Bega sunt o adevarata atractie, atat pentru timisoreni, car si pentru turisti.
Vaporasele circula ca ceasurile elvetiene, iar in cele 2.594 de curse facute din 2018 pana in prezent au fost inregistrare doar doua minute de intarziere.
Asta. deoarece pe Canalul Bega merg doar ambarcatiunile si din cand in cand salupa Politiei Locale ori caiacele sportivilor. N-au semafoare si nici… soferi care sa le taie calea ori sa faca accidente si sa le blocheze calea.
Gradul de ocupare a celor 7 ambarcatiuni a ajuns la 85 la suta, sustin reprezentantii STPT.
STPT si primaria Timisoara au inaugurat transportul pe Bega in regim de agrement in urma cu un an, in 3 august, chiar de ziua orasului. Anul trecut, un total de 51.540 de timisoreni sau turisti au facut curse de agrement pe Bega, cu cele 7 nave.
Transportul public local pe Bega a fost inaugurat in luna octombrie a aceluiasi an, 35.121 de calatori trecand pragul vaporaselor STPT. In total, cei din cadrul Sectiei Transport Naval au transportat 86.661 de calatori, in 2018.
Cele 7 nave de pasageri au fost ridicate de pe Canalul Bega si andocate in depou peste iarna, in perioada decembrie 2018 – martie 2019.
Timisorenii si turistii Timisoarei au ales vaporasele ca mijoace de trasnsport in comun sau de agrement si in 2019 in numar la fel de mare, mai precizeaza reprezentantii STPT.
Aproape 50.000 de calatori au ales transportul de promenada pe Bega, incepand cu luna martie pana in prezent, situatia fiind aceeasi si-n privinta calatorilor care au mers in regim de transport public, luna aceasta ajungand la un total de 113.490 de calatori. Astfel, daca adaugam cei 86.661 de calatori de anul trecut, la finalul acestei luni ne laudam cu putin peste 200.000 de calatori, din august 2018 pana in prezent. Mai exact, 200.151 de calatori.
Mentionam ca transportul public pe Bega se efectueaza de luni pana vineri, in fiecare saptamana, publicul calator fiind deservit de cate trei nave, o calatorie costand 1 leu, in timp ce transportul de agrement se face la fiecare final de saptamana, cu cate doua nave.
Societatea de Transport Public Timisoara si Primaria Timisoara au inaugurat transportul public si de agrement pe Bega in 2018, orasul fiind singurul din Romania in care functioneaza transportul public pe apa.
Pareri
Numa 200 mii? eu cred ca minim 3-4 milioane
200000 pe o distanta de 1 km…..functioneaza asa turistic in niciun caz utilitar
Un mic amanunt au uitat sa mentioneze cei care au furnizat datele pentru acest articol: cele 7 nave nu au circulat in aceasta perioada simultan, ci prin rotatie, nu sunt mai mult de 3 nave simultan in exploatare. Cat despre numarul de pasageri, in cursul saptamanii la o cursa pot fi numarati pe degetele de la maini, ma refer la calatori localnici, nu la turistii aflati in trecere prin oras. Oricum banuiesc ca nimeni nu se astepta ca acest mod inedit de transport sa functioneze pe profit vreodata.
Anul trecut aveau 22 angajati (personal navigant si de intretinere, numar declarat insuficient atunci) la care se adauga vanzatorii de bilete, sa zicem minim 30 persoane. Calculat la minim 3000 lei pe luna (cheltuiala angajatorului) inseamna 66.000 lei/luna sau 792.000 lei/an.
In realitate sunt mai multi angajati si salariile sunt mai mari, cei doi capitani nu stau pe banii astia. Mai adaugam materiale pentru intretinere si reparatii (vaporase si pontoane) si investitia initiala: 2 milioane euro (9.000.000 lei) si pretul pontoanelor din statii. La un moment dat s-au cheltuit 15.000 lei doar ca sa schimbe placutele din statii din „RATT” in „STPT” desi pe tramvaie inca scrie RATT. Si tot asa. Aici sunt banii dumneavoastra!
Interesant ar fi daca STPT ar prezenta date legate de eficienta ( cat ne costa/venit..) activitatii vaporetto. Cred ca ar fi bine ca in conditiile actuale Primarul sa concesioneze acest mod de transport si sa vedem cum se descurca financiar. Toti ( aproape toti) bugetarii au o problema cu acest aspect in sensul ca nu ii intereseaza eficienta. La bugetul relativ restrans si la competenta primarului este ff important acest lucru: CE CASTIGA COMUNITATEA SI DACA SE$ MERITA????!!
STPT ar trebui să facă precizarea pentru a nu duce în eroare turiștii sau călătorii, ca aceste vaporetto sunt niște ligheane plutitoare din termopan în care te asfixiezi. Dacă nu a văzut niciodată cum arata un vaporas adevărat ii invit sa caute în abecedarul copiilor. E cale de ani lumina diferența între aceste triste cotețe pe apa și vasele de agrement.. De profit nu are rost sa mai discutam.. Doar DNA-ul poate sa ne lămurească.
2594 curse cu vaporase de 50 locuri ocupate 85% face 110.000 calatori. Cum le iese lor 200.000?
Ceasuri elvetiene am 3: unul cu arc care sta, unul cu quarz care sta ca n-are baterie, unul care merge (f.bine), cu care se compara mersul vaporaselor?
Abureală marca Robu ptr cotețele sale scumpe, spaima claustrofobilor. Chiar și vechiturile comuniste de pe lacul Herăstrău, fiind „decapotabile” și aerisite, sunt de 10ori mai ieftine, dar și bune.
Incompetenta marca administrația Timișoara
Uitati-va va rog la „turisti”.
Ce incintati sunt de peisajele pe care le vad.Mai ales cei de pe locurile de linga culoar (fetita,tatal cu baietelul,etc).
Bine, de cum se circula prin Timisoara pe strazi nu se mentioneaza in articole, totul e o propaganda marca Robu. I-as fi recomandat stimabilului Robu sa fi vinit, sa circule azi-dimineata prin oras, cu E2, sa vad daca el ar mai vota cu el insusi! PNL=PSD+USR-PLUS!