TIMISOARA. Elevii cu nevoi speciale de la Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva „Alexandru Rosca” din Lugoj vor invata si vor face terapie intr-o cladire noua.
CITESTE SI: Balada Miorita, intr-o comuna din Timis. Un cioban si-a injunghiat camarazii din cauza unei pasuni
Constructia imobilului a inceput in urma cu un an de zile, cu fonduri venite de la Consiliul Judetean – aproape 800 de mii de lei. Cladirea are o suprafata de 402 metri patrati si este construita langa terenul de sport al scolii, amenajat si acesta in 2016.
Noua cladire are o sala dedicata kinetoterapiei, iar una dedicata creatiei, in care oficialitatile au fost invitate sa lase urma palmelor pe ziduri.
Pe langa acestea, in noul corp se mai afla o sala destinata atelierului de tamplarie si activitatilor de preprofesionalizare, o sala pentru ludoteca/stimulare senzoriala, un cabinet pentru terapie logopedica. Acestora li se adauga o camera tehnica, doua vestiare si doua bai.
„Din punctul meu de vedere este un moment deosebit. Am inaugurat un corp de cladire nou in cadrul Scolii Speciale Alexandru Rosca, scoala care apartine patrimonial de Consiliul Judetean si de Inspectoratul Scolar din punct de vedere educational. Discutam de cosntructia unui corp nou de cladire in valoare de 780.000 de lei, o investitie inceputa de anul trecut si care astazi a fost inaugurata si poate fi pusa la dispozitie copiilor pentru activitatea educationala, pentru terapie si toate activitatile complexe care se desfasoara in aceasta incinta scolara a invatamantului special. As vrea sa va spun ca din punct de vedere al Consiliului Judetean, alaturi de sanatate invatamantul special este o prioritate si vom continua cu alocarea de fonduri pentru dezvoltarea acestor unitati scolare astfel incat sa le trenaformam in unitati scolare etalon„, a declarat presedintele Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra.
„In scoala noastra sunt 209 copii, dar avem si copii din institutiile de masa cu cerinte educative speciale care beneficiaza de terapiile specifice si educationale in scoala noastra. Avem si profesori itineranti care ofera servicii de sprijin in invatamantul de masa dar dupa cum va spuneam avem copii care vin aici la terapii. E foarte importanta aceasta investitie deoarece oferta educationala a scolii noastre este bogata si diversificata. pe langa terapiile specifice, terapia tulburarilor de limbaj, psiho diagnostic, terapii educationale complexe si integrate, adica activitati ludice, tera[ie ocupationala, formarea autonomiei personale, activitati de socializare, activitati de stimulare cognitiva, oferim copiilor nostri aceste terapii dar si copiilor din oras, deoarece copiii scolarizati in institutia noastra sunt copii cu cerinte educative speciale, iar periplul educational este unul special. Are si suisuri si coborasuri, dar cu efort si puterte reusim sa ajungem acolo unde ne dorim prin personalizarea actului educational. Urmarim de fapt realizarea incluziunii, dobandirea independentei in viata scolara si sociala a copiilor„, a declarat directorul Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva „Alexandru Rosca” din Lugoj.
Centrul Scolar pentru Educație Incluziva „Alexandru Rosca” Lugoj scolarizeaza copii cu deficienta mintala si ofera, in mod gratuit, servicii de terapie logopedica, kinetoterapie, asistenta sociala si medicala. In cadrul institutiei functioneaza o Comisie Interna de Evaluare, care asigura servicii de evaluare si orientare pentru copiii din estul judetului Timis. Este vorba atat de copiii cu deficiente care necesita scolarizare in respectiva institutie, cat si de copiii cu dificultati de invatare, care trebuie sprijiniti pentru a fi integrati in invatamantul de masa.
Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva „Alexandru Rosca” din Lugoj a fost infiintat in anul 1966, cand avea denumirea de Caminul Scoala. Primul corp de cladire al actualei scoli a fost ridicat in 1982, pentru ca alte trei sa fie construite pana in 2001. In 2005 a fost adaugata sala de sport, iar in 2016 a fost amenajat terenul de sport cu suprafata sintetica din incinta scolii. Institutia de invatamant poarta numele psihologului roman Alexandru Rosca din anul 2000, cand era scoala cu clasele I-VIII, iar actuala denumire o are din anul 2007.
Pareri
Felicitari tuturor celor care s-au implicat in aceasta actiune! Este un lucru bun pt. copii.
Foarte frumos, felicitari!