TIMISOARA. Clinica de recuperare, medicina fizica si balneologie a Spitalului Municipal ramane in cladirea de pe bulevardul C.D. Loga, dupa ce Primaria Timisoara a castigat in instanta imobilul istoric.
In 2008 a aparut urmasa proprietarilor initiali, care a cerut cladirea de la Spitalul Municipal. Conducerea Spitalului a respins revendicarea, oferind in schimbul cladirii despagubiri, iar femeia s-a adresat instantei. A dat statul in judecata, dar a pierdut. Nu s-a lasat si a facut recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, insa ICCJ a respins recursul. Motivarea autoritatilor a fost Legea 10 din 2001, „ce stipuleaza faptul ca in situatia imobilelor constructii carora le-au fost adaugate noi corpuri a caror arie desfasurata insumeaza peste 100% din aria desfasurata initial si daca partile nu convin astfel, fostilor proprietari li se acorda, sau dupa caz, propun masuri reparatorii prin echivalent”.
„Am castigat la Inalta Curte de Casatie si Justitie un proces pentru cladirea de pe C.D. Loga nr. 42, unde este Sectia Balneo a Spitalului Clinic Municipal de Urgenta Timisoara. Noi obtinuseram anterior, in iunie 2013, la Curtea de Apel Timisoara, o decizie favorabila, si anume ca reclamanta, Popescu Carina Magda, sa primeasca despagubiri pentru proprietatea respectiva, dar reclamanta a atacat aceasta decizie la Inalta Curte. Inalta Curte s-a pronuntat in favoarea noastra, respingand recursul si lasand definitiva si irevocabila acea sentinta a Curtii de Apel Timisoara. S-a motivat ca intre timp s-au construit acolo cladiri care reprezinta mai mult decat 100% fata de cand proprietatea era a persoanei in cauza. Pe acest temei s-a ajuns la aceasta concluzia de a acorda despagubiri, si nu restituire in natura”, a anuntat, vineri, primarul Nicolae Robu. Decizia ICCJ a fost data in 29 ianuarie 2014.
Potrivit edilului, despagubirile urmau sa fie acordate de stat, prin Fondul Proprietatea, nu de municipalitate. Clinica functioneaza de fapt la 2 numere: 42 si 44. Pentru cea de-a doua cladire Primaria este inca in proces. Oricum, pe lista cladirilor monument istoric se afla doar partea de la nr. 44.
„Avem termen in luna februarie pentru partea a doua a acelui areal, C.D. Loga 44, unde noi ne asteptam sa obtinem o sentinta similara cu aceasta. In ambele cazuri, nu se pune la indoiala calitatea de revendicator a celor in cazua, numai ca noi nu vrem sa se restituie in natura, ci sa ne acorde despagubiri, pe acelasi temei, ca s-a construit acolo”, a conchis Robu. Este posibil ca si aceasta parte a cladirii sa ramana in patrimoniul Primariei Timisoara.
Edilul spune ca pe viitor se vor investi bani frumosi pentru renovarea cladirii. In bugetul pe anul acesta nu e prevazut insa niciun leu pentru aceasta clinica.
Pareri
Era cat pe ce sa puna labele pe cladire clanul Carpaci, care a ocupat aproape intregul bulevard Loga. Nu mai loc de tiganet cand treci pe-acolo