TIMISOARA. Unul din cele mai frumoase palate din centrul Timisoarei, Palatul Lloyd, care gazduieste Palatul Administrativ al Universitatii Politehnica, stiut mai mult ca si Rectoratul UPT, a fost iluminat artistic in urma unei investitii facuta de compania care se ocupa cu o parte a iluminatului public din Timisoara, firma AEM.
152 de proiectoare au fost instalate de angajatii societatii pe Palatul Lloyd. A fost iluminata atat partea din fata a cladirii istorice, cat si fatadele laterale. Toata lucrarea a fost de fapt o donatie pentru municipalitate, in urma unui apel public facut de reprezentantii Primariei Timisoara. Investitia a costat, de fapt, aproape 50.000 de euro.
„Societatea AEM cauta sa fie prezenta in ceea ce se poate realiza in iluminatul artistic stradal si in alte activitati in Timisoara. Conform aprobarii in Consiliul Local, am incercat sa ne inscriem in suma de 50.000 de euro, a fost o donatie. Toate cladirile sunt importante, aceasta a fost repartizata”, a explicat Olimpia Moica, directorul companiei AEM. La pornirea iluminatului arhitectural a fost prezent si un reprezentant al conducerii Universitatii Politehnica.
Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, urmeaza sa fie iluminata artistic si cladirea Operei Romane, dar nu a fost lansat inca niciun termen in acest sens.
Palatul Lloyd a fost construit intre anii 1910 – 1912, dupa planurile arhitectului Leopold Baumhorn, prin subscriptia baneasca a mediului de afaceri local. Aici a functionat o mare perioada de timp Bursa Agricola. Dupa instaurarea regimului comunist, in 1945, imobilul a fost donat unei universitati. Acum insa este disputat in instanta de Camera de Comert Timisoara si Politehnica. Din luxul de odinioara se mai pastreaza portiuni de lambriuri, oglinzi, ramasite din vitralii si cateva candelabre. Conform evaluarii expertilor, pe piata imobiliara cladirea valoreaza 2,3 – 3 milioane de euro.
Foto: Virgil Simonescu
Pareri
arata frumosss
Frumos. Felicitari pentru initiativa. Avem multe cladiri in oras care merita puse in valoare. Deunazi vedeam prin Unirii diferiti turisti straini pozand cu mare entuziasm cladirile din piata. Si, am simtit putina mandrie din faptul ca si eu locuiesc in acest oras… fara falsa modestie