TIMISOARA. Dupa mai bine de doi ani de munca, restaurarea cladirii care adaposteste Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu se apropie de final. In aceste zile, se fac ultimele retusuri. A mai ramas cam o saptamana de munca, estimeaza constructorii.
Structura de rezistenta si intalatiile sunt gata de multa vreme, iar elementele de arhitectura pe ultima suta de metri, in aceasta perioada incheiindu-se amenajarile interioare, finisajele.
Lucrarile au fost executate de asocierea Constructim SA – lider, Extra-Prompt SRL si Atelierul Arhitext SRL, avand ca subcontractanti: CBM Elpro Instal, Prodao Ing si Bioconect, cu fonduri europene castigate in 2019, pe un proiect pentru care primii pasi au fost facuti in 2014-2015.
Odata cu receptia cladirii, Primaria Timisoara trebuie sa se ocupe de mobilarea si dotarea salilor de clasa. Ramane de vazut daca aceasta operatiune se va finaliza inainte de inceperea scolii, in septembrie, pentru ca elevii sa inceapa cursurile in imobilul complet renovat.
Municipalitatea a cumparat banci si scaune, cuiere, birouri si catedre, dar si bancute pentru vestiar si dulapuri, table magnetice si aviziere. Sunt prevazute si calculatoare, table interactive, imprimante si copiatoare. Toate aceste dotari costa peste 1 milion de lei cu TVA.
Povestea unei scoli cu o istorie de 125 de ani
Construirea cladirii Liceului Emanuil Ungureanu a inceput in 1899, dupa planurile intocmite de arhitectul Albert Vigh. Imobilul a fost edificat de antreprenorul timisorean Eduard Reiter.
A fost prima cladire ridicata pe locul fostelor ziduri si bastioane ale cetatii din vecinatatea castelului Huniade, care fusesera daramate cu putin timp inainte.
Fosta scoala oraseneasca de meserii, astazi Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”, are o fatada realizata în stil clasic si o intrare marcata de trei arcade. Daca parterul iese în evidenta prin bosajele realizate pe zidarie, cele doua etaje sunt decorate cu pilastri terminati in capiteluri corintice. In interior s-au amenajat spatii mari si luminoase, pe langa salile de clasa fiind prevazute atelierele necesare si multe alte anexe.
Cladirea a fost inaugurata la 1 septembrie 1900, in prezenta ministrului maghiar al Educatiei, si s-a dovedit a fi extrem de folositoare orasului, caci numarul ucenicilor a crescut de la an la an. Intre cele doua razboaie mondiale, aici a functionat singura scoala de arte si meserii care pregatea mestesugari pentru intreg Banatul si la care veneau tineri din tot vestul tarii.
In timpul regimului comunist. liceul a fost transformat in scoala medie tehnica pentru electroenergie si electrotehnica, dobandind, in 1958, numele de Scoala „Electromotor”, iar în 1975 a devenit liceu industrial, pastrandu-si acelasi nume. De mai multi ani a devenit colegiu si poarta numele faimosului avocat Emanuil Ungureanu, scolit la Budapesta si filantrop, om politic care a militat pentru invatamant si cultura si care si-a donat averea pentru construirea bisericii ortodoxe din Iosefin, pentru ridicarea Catedralei Mitropolitane si pentru Casa Nationala a Educatiei.
sursa foto: mercytimisoara.com
Pareri
multumim Fritz! :)))
Contează că e aproape gata
Cladirea respectiva trebuia pusa la pământ iar in locul ei construita o parcare multinivel care sa deserveasca intreaga zona centrala.
Motivul e simplu: numarul de elevi se reduce de la an la an, iar daca nu vor fi comasate alte licee in aceasta clădire ea va ramane mai mult goală.
Tiitlul articolului ar trebui înlocuit cu: “încă un exemplu de lipsa de viziune si gandire strategica a administrației publice locale.”
Esti mai prost decat pasarea al carei nume il folosesti abuziv. Dejectie umana care esti!
Nu merita s-ai raspunzi unui individ care darama o scoala (cunosc multi oameni de toata isprava care au terminat Electromotorul) si vrea sa construiasca un garaj.
„Viziunea” ta ne spune multe multe lucruri despre tine. Mai multe locuri de parcare, mai putine scoli. What could go wrong…
1. Cate facultati (-1) ai absolvit? Care si unde, respectiv diplome? 2. Cand iti susti doctoratul, si in ce domeniu? Daca ai deja titlul, „felicitari” inclusiv comisiei. Este o recunoastete a „teligentei” personale (nu am scris INteli… pt.ca INTEL … ar putea fi interpretat in sens de negatie, ex. Cult INcult). 3. Felicitari si la mai multe … .
Este o cladire emblematica a orasului este foarte bine ca a fost renovata . Acesta cladire a avut ca destinatie spatiu de invatamant aproape pe toata durata existentei ei .
Cred ca integrarea corpului de legatura de pe str.20 Dec.cu cele doua cladiri de care se lipeste nu ar fi stricat imaginea cladirii liceului.In fond era vorba doar de transformarea a 3 geamuri obisnuite in geamuri cu arcada.Nici rezolvarea acoperisului nu era un efort prea mare.
Foarte mare viziune trebuie sa ai atata timp cat nu renovezi licee de prestigiu ca Loga, Pedagogic, Banatean, ce sa mai zicem de scoala mica a liceului Moisil……
S-a uitatcineva care e nota de admitere la acest liceu? Care e procentajul de elvei ce iau BAC-ul?
@timisorean. Ingusta analiza legat de viziunea dezvoltarii unei comunitati faceti. De altfel a fost viziunea PSD-PNL de dezvoltare din ultimi ani si e mai de graba demna de america de sud sau africa decat de europa, unde toti oamenii conteaza nu doar cei privilegiati. Si am o mare retinere ca sunteti timisoarean, ati fi stiut ca liceele de care vorbiti arata foarte bine, Loga de altfel e proaspat renovata. Si stiu cativa absolventi de Loga in politica romaneasca pe care ii poti numi mai degraba prosti cu diploma decat intelectuali.