Clasa pregatitoare: ore mai multe de educatie fizica in planul cadru, dar sali de sport putine


TIMISOARA. Ministerul Educatiei doreste 4 ore de educatie fizica pentru prichindeii de clasa pregatitoare, dar si pentru cei din clasele I-IV. In ceea ce priveste situatia si starea salilor de sport, lucrurile nu stau prea grozav in Timis.

Planul cadru pentru invatamantul primar, care se afla inca in dezbatere, prevede suplinirea numarului de ore de sport. Fie ca sunt intitulate „Muzica si miscare„, fie ca se numesc „Joc si miscare„, elevii din clasa pregatitoare, alaturi de cei din clasele I-IV, vor participa la cate 4 ore de sport in fiecare saptamana.

Una dintre principalele probleme care apar, in cazul aprobarii proiectului de de plan cadru pentru invatamantul primar, vizeaza locul unde se vor desfasura orele de sport. Astfel, daca vara, curtea scolii este incapatoare pentru toata lumea, iarna, cand educatia fizica se poate face numai in salile de sport, apare problema spatiului, din cauza numarul suplimentat de ore de educatie fizica.

Dupa ultimele date statistice, in Timis sunt peste 120 de sali de sport, dar chiar in aceste zile pregatim o asemenea situatie pentru Ministerul Educatiei”, precizeaza Constantin Osain, inspector de specialitate in cadrul Inspectoratului Scolar Timis.

Inspectorii scolari admit ca numarul mare de ore de sport poate fi o problema pentru derularea in conditii optime a orelor de curs, dar spun ca solutii se vor gasi pana la inceperea noului an scolar. In judetul Timis sunt peste 600 de unitati de invatamant, cu personalitate juridica si structuri.

Daca totul merge cum trebuie, planul-cadru de invatamant pentru invatamantul primar poate intra in vigoare chiar din aceasta toamna. Copiii stau prea mult in fata televizorului si a calculatorului, iar aceste ore de sport au fost introduse tocmai pentru a prijini dezvoltarea armonioasa a copilului”, sustine Cornel Petroman, inspector scolar general in Timis.

Daca orele de ciclu primar oscileaza intre 19 si 22 pe saptamana pentru elevii romani, prichindeii care fac parte din minoritatile nationale si studiaza in limba romana sau in alta limba decat cea materna au dreptul sa studieze limba materna, numarul de ore alocat fiind egal cu cel alocat limbii romane in Planul-cadru, adica 4-6 ore. Astfel, acesti elevi pot ajunge sa studieze cate 24-26 de ore pe saptamana.

Iata proiectul de plan cadru pentru invatamantul primar:

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.