Clasa pregatitoare sau clasa zero,o mare necunoscuta! Parintii trebuie sa-i duca obligatoriu pe copiii de 6 ani la scoala in clasa zero, dar deocamdata nimeni nu stie cine-i va invata carte

De anul viitor, copiii de sase ani vor merge la scoala. In clasa zero! Noua Lege a Educatiei ii obliga pe parinti sa-i trimita pe prescolari in clasa pregatitoare. Dar sunt acestia pregatiti? Parintii spun ca sunt prea mici, educatorii nu stiu ce va fi la anul, iar inspectorii scolari asteapta o metodologie clara de Ministerul Educatiei, pe cand MECTS le ofera parintilor posibilitatea de a-i trimite la scoala chiar mai devreme, inainte de a fi implinit sase ani.

Potrivit noii legi a educatiei (LEN), copilasii de sase ani vor merge obligatoriu in clasa pregatitoare. Astfel, cei care sunt acum in grupa mare, din toamna viitoare merg la scoala. Legea spune ca micutii vor merge in cea mai apropiata unitate de invatamant de gradinita unde au fost inscrisi, daca acolo exista spatiu disponibil pentru acestia. Daca nu exista, prichindeii vor ramane la gradinita, dar vor apartine tot de scoala. Situatia este cu atat mai complicata cu cat nu se cunosc decat lucruri vagi despre cum va arata invatamantul prescolar incepand din toamna lui 2012-2013.

„Inca nu se stie cine va lucra cu copiii de la clasa pregatitoare. Oana Badea, secretarul de stat din Ministerul Educatiei, a spus, cand a fost la Timisoara, ca acestia vor fi invatati de un invatator si un educator de sprijin“, ne-a spus Tamara Fetyko, directorul Gradinitei cu Program Prelungit Nr. 20, din zona Calea Lipovei din Timisoara. Din acest motiv, lucrul cu elevii din clasa pregatitoare are un mare semn de intrebare: cine se va ocupa de ei?

In ianuarie se limpezesc lucrurile

Lavinia Supuran, inspector de specialitate invatamant prescolar din cadrul Inspectoratului Scolar Timis, spune ca abia din ianuarie se va sti cu exactitate ce se va intampla cu clasa pregatitoare, pentru ca atunci sunt asteptate de la MECTS toate  clarificarile.

De partea cealalta a baricadei se afla parintii, care nu stiu inca mai nimic despre ce va fi anul viitor. ”Ma tot intreaba parintii despre clasa pregatitoare cum va fi anul viitor, unde vor invata, cine se va ocupa de copiii lor. Eu le spun ce stiu, iar de la inceputul anului viitor, cand vom avea toate datele, o sa le explic exact”, precizeaza directoarea Gradinitei PP 20. Parintii sunt total nemultumiti sa-i lase pe copiii lor de sase ani la scoala. „Inca un an la gradinita ar fi foarte bun pentru fetita mea. Eu am dat-o aici la trei ani si sase luni si mi s-a parut devreme. Dar la sase ani la scoala?! Copiii vor fi total debusolati. Adica, la gradinita au facut activitati cu o educatoare, in clasa zero se obisnuiesc cu alta si din clasa intai, cu alta doamna. Nu se poate asa ceva. E mult prea devreme pentru ei sa mearga la scoala“, ne spune Alina Cretu, mama unei fetite din grupa mare B a Gradinitei PP 20 din Timisoara. Ea este si reprezentantul parintilor din unitatea prescolara.

Am vorbit cu mai multi parinti care ma intreaba ce o sa fac eu cu copilul meu. Daca as putea, as mai tine-o inca un an aici. Cei mai multi  nici nu vor sa auda de scoala! 80-90% dintre ei ar vrea sa-i mai tinem un an la gradinita. De ce aceste schimbari pentru copii, nu inteleg, nu era bine cum a fost pana acum?“, intreaba Alina Cretu.

O alta mama, Alina Camelia Farkas, a unui baietel din grupa mare A, explica cum are incredere in educatoarea care s-a ocupat de copil pana acum si cum n-ar vrea sa-l mute la o scoala de la o varsta atat de frageda. „Solutia optima pentru fiul meu este ca in anul scolar 2012/2013 sa ramana la clasa pregatitoare, in cadrul Gradinitei PP 20“, precizeaza aceasta. Ea adauga faptul ca toate cadrele didactice din gradinita sunt calificate si profesioniste, lucru care le indreptateste sa-si desfasoare activitatea si la clasa zero, pregatitoare. Copiii ambelor mame vor intra in clasa pregatitoare, din septembrie 2012. Daca parintii se plang ca prescolarii sunt prea mici pentru clasa 0, Legea Educatiei le ofera posibilitatea sa-i inscrie in clasa pregatitoare chiar daca n-au implinit nici 6 ani. Iata ce spune LEN: Art. 29, alineatul 2: ”In clasa pregatitoare sunt inscrisi copiii care au implinit 6 ani pana la inceperea anului scolar. La solicitarea scrisa a parintilor, a tutorilor sau a sustinatorilor legali, pot fi inscrisi in clasa pregatitoare si copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la sfarsitul anului calendaristic, daca dezvoltarea lor psihomatica este corespunzatoare”. Marin Popescu, inspectorul scolar general din Timis, spune ca parintii sunt rezervati, dar capacitatea de asimilare a cunostintelor de catre copii, la aceasta varsta este foarte mare, astfel incat acesta are doar de castigat in urma frecventatii clasei pregatitoare la scoala.

De ce vin explicatiile in ianuarie?

Cum nu se stie exact ce si cum va fi la inceputul anului scolar viitor, raspunsul oferit de MEC a fost ca in ianuarie intreaga situatie se va clarifica. De ce atunci? Pentru ca din ianuarie 2012 intra in vigoare plata per elev. Ministerul Educatiei va plati unitatilor scolare cate o suma pentru fiecare elev care invata la respectiva scoala. Cum situatia prichindeilor din clasa zero este inca in ceata, in ianuarie fiecare scoala trebuie sa stie exact cum stau lucrurile pentru a calcula cati bani vor primi de la stat pentru elevii pe care ii au inscrisi. Fondurile sunt impartite spre mai multe directii, de la salarii la plata utilitatilor s.a. Daca elevii de sase ani vor merge la scoala – cateva mii la nivelul Timisoarei – banii vor intra in conturile unitatii de invatamant. Daca vor ramane la gradinite, fondurile iau drumul acestora.

Educator sau educator-puericultor?

Potrivit noii legi, parintii ar putea sa-si inscrie copilasii de 2-3 ani la gradinita in grupa mica. Astfel ar fi compensata pierderea copiilor de sase ani ce pleaca la scoala. Singura problema care intervine este cea a persoanei care se ocupa de copii care au o varsta atat de frageda. Specializarea potrivita pentru cei mai mici dintre prescolari este cea de educator puericultor.

Pentru asistentele de la cresa au fost organizate cursuri de puericultura, dar de catre Ministerul Sanatatii si nu de Ministerul Educatiei. Noi, cei din invatamantul prescolar nu am fost anuntati inca despre asa ceva”, ne spune directoarea Gradinitei PP 20. De la Gradinita PP 20 si structurile acesteia vor trece in clasa pregatitoare aproximativ 100 de copii. Cati dintre parintii care au copii de doi ani vor dori sa-i inscrie pe acestia la gradinita, inca nu se stie. Dar cum un ordin de ministru prin care sa fie clarificate toate aceste aspecte nu a fost emis inca, educatorii, invatatorii si parintii asteapta inceputul anului viitor ca sa stie ce se va intampla cu copiii lor si unde vor invata din septembrie 2012: la gradinita sau la scoala?

Marin Popescu, inspector scolar general in Timis, spune ca pentru parinti exista optiunea inscrierii copiilor de 2 ani la gradinita. ”Metodologiile vor fi facute publice in ianuarie, iar acestea vor stabili calendarul inscrierilor la gradinita, modalitatile de formare a cadrelor didactice pentru a fi formate ca puericultori etc.”, a precizat acesta.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.