Clase de liceu cu doar 9 elevi, in Timisoara! Vezi unde se intampla asemenea situatii si de ce!

TIMISOARA. Elevii de clasa a IX-a care invata in limba germana, sarba si ucraineana se afla intr-o situatie speciala. Multe astfel de clase au prea putini inscrisi. Fiind vorba de invatamantul in limba minoritatilor, se va cere derogare de la Minister pentru formarea claselor.

Dupa ultima etapa a repartizarii computerizate in clasa a IX-a o situatie speciala se inregistreaza, de exemplu,  la o clasa cu predare in limba germana de la Colegiul Banatean si la clasele de la Liceul “Dositei Obradovici”, cu predare in limba sarba.

La Colegiul National Banatean, clasa de de stiinte sociale in limba germana, initial de 29 de locuri, are prea putini elevi inscrisi. Pentru ca acestia sunt elevi buni, care au obtinut nota mare la examen si care, daca acesta clasa nu se va forma, risca sa ajunga la un liceu tehnologic, singurele unde mai sunt locuri libere, Inspectoratul Scolar Judetean va cere derogare de la Ministerul Educatiei pentru a forma, totusi, aceasta clasa.

O situatie similara se intalneste si la Liceul Brediceanu, din Lugoj, acolo unde doar 12 elevi sunt inscrisi, dupa toate etapele repartizarii computerizate, la clasa in limba german. Pentru ca este singurul liceu cu predare in aceasta limba din oras, clasa se va forma, cu derogare de la Minister.  In aceiasi situatie se afla si Liceul “Iulia Hasdeu”, tot  din Lugoj, cu clasa de predare in limba ucraineana.

La Liceul “Dositei Obradovici” din Timisoara vor functiona, dupa acelasi model, doua clase de a IX-a, cu predare in limba sarba: una de filologie cu 10 elevi si una de matematica informatica cu doar 9 elevi. Aici nu se poate face comasarea celor doua clase pentru ca, datorita profilului diferit, programa este cu totul alta. Fiind vorba despre singurul liceu din tara cu predare in limba sarba, reprezentantii Inspectoratului Scolar cred ca vor avea parte de intelegere din partea Ministerului.

La nivelul judetului Timis, cei 290 de elevi care au fost repartizati in ultima etapa, dupa ce si-au sustinut examenele de corigenta, constituie o gura de oxigen pentru multe licee.

La aceasta ora, la liceele vocationale au fost completate toate cele 18 clase prevazute in planul de scolarizare. La liceele  teoretice se inregistreaza probleme doar la clasele cu predare in limbile minoritatilor. Nerezolvata ramane inca situatia celor 11 clase de la liceele tehnologice in care s-au inscris prea putini elevi. In acest caz va ramane la latitudinea directorilor unitatilor de invatamant respective ce clase vor fi pastrate si la ce clase vor renunta, pentru ca, prin comasare, sa dispara situatiile in care au prea putini elevi la o sectie.

Astfel de probleme se inregistreaza la liceele: Electotimis, Regele Ferdinand, Mincu, Azur, I.C. Bratianu, Silvic, liceele “Aurel Vlaicu” si “Braniste” ambele din Lugoj si la Grupul Scolar Agricol din Ortisoara. La acesta din urma s-au inscris doar 13 elevi dar s-ar putea ca si aici sa fie formata totusi o clasa de a IX-a, tinand cont ca sunt semnale ca multi dintre acesti elevi vor renunta la scoala in cazul in care vor fi nevoiti sa faca naveta.

Ramane, deasemenea, in discutie, cazul claselor de seral si cu frecventa redusa, aici fiind situatii cu zero elevi inscrisi.

CITESTE SI: La ce licee au ramas locuri libere, dupa repartizare, in Timis? 40 de clase de a IX-a au ramas neformate, din lipsa de elevi! Ce vor face profesorii?

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. spre ex.la colegiul azur timisoara,cazut pe mainile neputincioase ale unor dame sustinute politic dar proaste ca noaptea,de doi ani rezultatele de la bac tind vertiginos spre zero absolut!
    ce credeti ca au inventat ca sa nu fie desfiintate?
    clase cu 16 elevi care…brusc la inceput de an se…imputineaza ca numar si se impart in douac clase!
    alo, isj timis, dle PETROMAN, dormi?

  2. Licele slabe vor ramane slabe si necautate, iar unu din motivel importante sunt tocmai directori care lasa de dorit.

    Mincu si Regele Ferdinand sunt licee care au trecut recent prin comasare (absorbind licele Posta, si Tudor Tanasescu) si totusi au ramas foarte multe locuri neocupate.

    Licele/colegile astea (inclusiv Silvic, Coanda, CFR) dispun de cladiri si spati unde se poate dezvolta scoala si se poate construi (internat, clase noi, spati de recreere) iar primaria ar trebui sa investeasca in aceste scoli, dar si foarte important sa aiba directori capabili sa gestioneze si sa promoveze scoala.

    • foarte de acord cu tine cu o complectare:examene pe bune pentru managerii de scoli,numai pe criterii de competenta!
      in plus o comasare a unor colegii/licee/scoli generale pe zone ar fi binevenita!
      ar mai fi ceva>o alta structura de invatamant,bazata pe scoli de meserii de 3 ani ca in anii ’70, cand au iesit cele mai bune generatii de meseriasi…
      cam atat deocamdata!