Oamenii de stiinta rusi au descoperit informatii surprinzatoare. Planeta noastra este in pericol in cazul in care metanul din Oceanul Arctic ajunge la suprafata, deoarece este de 20 de ori mai daunator decat dioxidul de carbon. Gazul poate grabi schimbarea climatica.
„In urma cu ceva timp, am descoperit structuri gen torta, dar acestea nu depaseau cateva zeci de metri. Este pentru prima data cand descoperim scurgeri continue, puternice si impresionante. Vorbim de suprafete cu peste 1.000 de metri in diametru”, a spus un membru al Academiei de stiinte din Rusia, Igor Semiletov.
Semiletov a catalogat descoperirea drept una socanta si a avertizat ca se asteapta sa existe mii de astfel de scurgeri gigantice in zona cuprinsa intre coasta rusa si platforma continentala est-siberiana.
„Intr-o zona foarte redusa, de mai putin de 10.000 de metri patrati, am numarat mai mult de 100 de fantani, unde gazul iesea in bule si ajungea direct in atmosfera. Unele zone aveau diametre de peste un kilometru, iar emisiile ajungeau direct in atmosfera. Concentratia in acele locuri (cea de metan in aer – n.r) era de 100 de ori peste valorile normale”.
Sute de milioane de tone de metan
Oamenii de stiinta estimeaza ca rezerve de sute de milioane de tone de metan sunt blocate sub permafrostul Arctic. Permafrostul defineste un strat de sol si de roci care nu se dezgheata nici in timpul verii. Una dintre cele mai mari griji este ca temperaturile tot mai mari duc la topirea acestui permafrost si la eliberarea metanului.